Procurorii militari au finalizat ancheta in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din iunie 1990, in acest dosar fiind pusi sub invinuire printre altii fostul ministru de Interne, Mihai Chitac si Ion Iliescu. Astfel, Chitac al
Procurorii militari au finalizat ancheta in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din iunie 1990, in acest dosar fiind pusi sub invinuire printre altii fostul ministru de Interne, Mihai Chitac si Ion Iliescu. Astfel, Chitac alaturi de alti ofiteri in rezerva urmeaza sa fie trimisi in judecata. Partea din dosar referitoare la Ion Iliescu si restul civililor va fi disjunsa (separata) si trimisa Sectiei de urmarire penala si criminalistica, intrucat, potrivit unei decizii recente a Curtii Constitutionale, procurorii militari nu mai pot cerceta civili.
Materialul de urmarire penala prezentat
Mihai Chitac a fost convocat ieri la Sectia Parchetelor Militare, unde i-a fost prezentat materialul de urmarire penala de catre procurorii militari. In acest dosar mai sunt vizati alti patru ofiteri in rezerva. Fostul presedinte Ion Iliescu este invinuit pentru participatie improprie la infractiunea de omor. Ancheta este o parte separata din dosarul privind mineriada din '90 si vizeaza implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea prin impuscare a patru persoane, in Piata Universitatii. In timpul mineriadei din iunie 1990 au fost omorate sase persoane, ancheta in care sunt cercetati ofiterii din Ministerul de Interne si fostul presedinte Ion Iliescu vizand doar patru dintre ele, contextul mortii celorlalte doua persoane fiind anchetat in dosarul principal privind mineriada. In 2000, procurorii militari au stabilit ca cei vinovati de uciderea celor sase persoane, in 13 iunie 1990, sunt ofiterii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne in momentele acelea. UIlterior, dosarul a fost restituit procurorilor militari, pentru completari, de catre instanta suprema.
Avocatii sustin ca nu exista probe
Unul dintre avocatii lui Ion Iliescu, Ion Neagu, a declarat ca este greu sa se demonstreze vinovatia clientului sau. Acesta a explicat ca trebuie ca procurorii sa demonstreze ca Ion Iliescu ar fi determinat, cu intentie, unele persoane sa savarseasca cu vinovatie faptele respective. Avocatul a aratat ca in dosarul privind cei patru morti din ziua de 13 iunie 1990 au fost cercetate deja cateva persoane si ca nu intelege cursul pe care l-a luat aceasta ancheta care a dus la implicarea lui Ion Iliescu. Totodata, acesta a invocat, potrivit Mediafax, Conventia europeana, potrivit careia, atunci cand anumite fapte sunt savarsite in conditii de violenta, nu se poate aprecia ca se savarsesc infractiuni deoarece sunt niste conjuncturi speciale, nefericite. Potrivit avocatului, aceasta prevedere este favorabila lui Ion Iliescu deoarece, in calitate de sef al statului, acesta avea de ales intre a privi pasiv la atacarea institutiilor statului si, respectiv, intre a interveni in situatia respectiva. Avocatii au sustinut ca in opinia lor nu exista probe care sa-l incrimineze pe fostul sef al statului.
Ion Iliescu declara anul trecut, dupa audierea de la parchet, ca ar fi o mare aberatie sa fie trimis in judecata. "Cum poti sa acuzi seful statului pentru atac la adresa institutiilor? Lucrurile se vor lamuri pe fond ulterior", a declarat Iliescu atunci. Intrebat ce parere are despre acuzatiile care i-au fost aduse, Iliescu nu a vrut sa comenteze, spunand doar ca "depinde cine acuza". Ion Iliescu a mai adaugat atunci ca o eventuala trimitere a sa in judecata ar fi "o mare aberatie si e inadmisibil".
Generalul magistrat Dan Voinea, cel care investigheaza evenimentele din timpul mineriadei din 1990, precum si dosarul "Revolutiei", a spus ca faptele de omor si de tentativa de omor inregistrate in dosarul "Mineriada" se prescriu in 2022. Biroul de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a comunicat ca prescrierea faptelor in acest caz intervine peste 15 ani, intrucat a existat o perioada in care termenul a fost intrerupt, astfel ca nu exista riscul ca acestea sa fie clasate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.