Sectia Parchetelor Militare a finalizat dosarul mineriadei din iunie 1990, in care a fost anchetata moartea a patru persoane.

Primii trimisi in judecata in dosarul mineriadei din iunie 1990 vor fi fostul ministru de Interne Mihai Chitac si ceilalti ofiteri din dosar, fostul adjunct al lui Chitac, generalul Gheorghe Andrita, si coloneii de politie in rezerva Costea Dumitru si Constantin Vasile, au declarat pentru Cotidianul surse judiciare. In ancheta a mai fost implicat si colonelul Calin Traian Stefan, care a decedat intre timp. Cauza va fi disjunsa in cazul lui Ion Iliescu. Fostul presedinte este cercetat pentru comiterea infractiunii de instigare la omor deosebit de grav, la fel ca si Chitac.

Generalul (r) Mihai Chitac (foto) a venit miercuri, in jurul orei 11.00, la Parchet, unde timp de doua ore a citit materialul de urmarire penala strins in cazul sau si a semnat procesul-verbal de luare la cunostinta, informeaza NewsIn. La iesirea din sediul Parchetului, Mihai Chitac a refuzat sa dea declaratii, motivind ca este obosit si nu poate sta prea mult afara din cauza caldurii. Dupa ce rechizitoriul va fi semnat si de ceilalti inculpati, dosarul va fi trimis in instanta. In ceea ce il priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu, cazul sau urmeaza sa fie finalizat de catre procurorii Sectiei I de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului General.

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost disjuns, in urma deciziei de luna trecuta a Curtii Constitutionale, care a stabilit ca procurorii militari nu mai pot ancheta civili. In acest dosar, Mihai Chitac si Ion Iliescu sint acuzati de participare la omor deosebit de grav in legatura cu moartea, in seara de 13 iunie 1990, a patru persoane impuscate in fata sediului Ministerului de Interne.

In rechizitoriul intocmit de procurori in 2000, Mihai Chitac era acuzat ca ar fi dat dispozitie, in 12 iunie 1990, ca fortele de ordine sa intervina si sa elibereze Piata Universitatii de manifestantii care protestau de o luna si jumatate fata de politica noii puteri instaurate dupa decembrie 1989. In urma ordinului dat, pe 13 iunie au fost arestate peste 250 de persoane aflate in Piata Universitatii. Dupa interventia fortelor de ordine, alti protestatari au mers la sediul Ministerului de Interne si au cerut eliberarea persoanelor retinute de politisti. Fortele de ordine au ripostat cu focuri de avertisment, dar citeva gloante au ricosat si i-au ucis pe Valentin Mocanu, Mariana Mitrita, Gheorghe Duncan si Dragos Drumea. Alte trei persoane au fost grav ranite.