Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" al regizorului roman Cristian Mungiu, care a primit anul acesta "Palme d'Or" la  Festivalul International de Film de la Cannes, precum si Premiul Educatiei Nationale, va putea fi vizionat in cinematografele
Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" al regizorului roman Cristian Mungiu, care a primit anul acesta "Palme d'Or" la Festivalul International de Film de la Cannes, precum si Premiul Educatiei Nationale, va putea fi vizionat in cinematografele franceze incepand din 29 august, cu viza pentru toate categoriile de public, insotit insa de un avertisment, a anuntat, marti, ministrul Culturii si Comunicarii din Franta, Christine Albanel. Potrivit AFP, DVD-ul pedagogic al Palme d'Or 2007, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost clasat, marti, "pentru toate categoriile de public" de catre Comisia de clasificare a operelor cinematografice, urmand sa fie difuzat in scoli si licee. Ministerul Educatiei, Xavier Darcos, a decis ca DVD-ul, editat in 1.500 de exemplare, va fi "insotit de un document pedagogic, care sa contina avertismentul comisiei si care sa urmareasca ajutarea profesorilor in activitatea din clasa referitoare la aceasta opera". Pe 6 iulie, Xavier Darcos anuntase ca refuza editarea de DVD-uri cu filmul lui Mungiu pentru scoli si licee, pe motiv ca ar fi prea dur. A doua zi, ministrul si-a "suspendat" decizia, dupa ce Societatea Regizorilor de Film (SRF) a denuntat "presiuni ale unor asociatii anti-avort" pentru ca filmul lui Cristian Mungiu, care vorbeste despre avorturile clandestine din Romania comunista, sa nu fie distribuit pe DVD in institutii de invatamant. Totodata, ministerul a decis atunci sa-i primeasca pe reprezentantii SRF si membrii din juriul de la Premiul Educatiei Nationale si sa consulte Comisia nationala de clasificare. In centrul polemicii s-au aflat doua scene - una cu un fetus avortat, alta cu un viol consimtit de o tanara pentru a putea plati avortul prietenei sale, desi, asa cum scrie Le Figaro, filmul a fost premiat tocmai pentru "calitatile lui artistice si pedagogice".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.