Un om de stiinta american vrea sa urce agricultura in zgirie-nori si sa planteze copaci pe locul ramas liber.

Turnul Vietii, creat de designerul
Pierre Sartoux, pentru Verticalfarm.com Cimpuri intregi de porumb sau de griu, supraetajate, crescute chiar in centrele urbane. Este ideea lui Dickson Despommier, un microbiolog de 67 de ani de la Universitatea din Columbia, de a lupta impotriva foametei, a poluarii si, implicit, a incalzirii globale. Fermele suspendate in zgirie-nori sau „verticale", dupa cum le denumeste creatorul lor, nu sint o utopie, ci un proiect care ar putea sa se materializeze intr-un prim prototip in cinci-zece ani.

O astfel de cladire va avea 30 de etaje si va putea hrani si hidrata 50.000 de locuitori ai orasului in care este situata. Culturile vor fi hidroponice, adica se dezvolta in solutii nutritive sau pe un strat de pietris ori de nisip, prin care circula permanent apa cu ingrasaminte chimice. Omul de stiinta e deja in discutii cu diferiti investitori si spera in reusita realizarii unui prototip. Pentru asta, biologul a lansat, alaturi de echipa sa, Proiectul Fermelor Verticale, incercind sa il aduca in atentia presei cu ajutorul site-ului Verticalfarm.com si sa primeasca, astfel, sustinere financiara.

Dickson Despommier este convins ca
porumbul poate creste si pe „verticala" Filosofia lui Despommier pleaca de la faptul ca umanitatea a evoluat si a ajuns sa traiasca pe verticala. „Sintem o specie urbana, 60% din populatia Terrei locuieste momentan in orase", scrie omul de stiinta pe site-ul proiectului, adaugind: cu toate astea, agricultura a ramas in afara oraselor, iar recoltele sint distruse, periodic, de inundatii, seceta, uragane.

41% din suprafata uscatului este folosita pentru agricultura, iar expertii estimeaza o crestere a populatiei de la 6,7 miliarde la 9,2 miliarde pina in 2050. Cerintele din ce in ce mai mari pentru hrana vor duce la metode intensive de agricultura, care este de altfel sursa cea mai mare pentru poluare. Despommier sustine ca situatia se poate schimba doar prin modificarea radicala a felului in care oamenii isi obtin hrana.

„Ideea e destul de simpla. Imaginati-va o cladire de 30 de etaje, cu pereti de sticla si acoperita cu panouri solare. Pe fiecare etaj cresc culturi adevarate. Chiar daca nu este foarte natural, putem sa luam iar in primire restul planetei", scriu si cei de la BBC News. Daca agricultura va fi integrata in oras, locul ramas liber va fi disponibil pentru paduri. Un alt avantaj pe care il pot aduce fermele etajate este eliminarea transportului: mincarea va fi produsa acolo unde este consumata.

Interiorul prototipului, imaginat de
Andrew Kranis Omul de stiinta povesteste, intr-un interviu pentru PopSci.com, ca ideea i-a venit in timpul unui seminar, cind le-a cerut studentilor sai sa realizeze designul unei cladiri care sa hraneasca si sa hidrateze 50.000 de oameni. Culturile din constructie trebuiau sa asigure 2.000 de calorii pe zi pentru fiecare om si apa necesara, formata prin condensare. „Mi-au propus in prima faza sa construim ferme pe acoperisurile centrelor comerciale. Apoi, am mers mai departe si ne-am gindit sa folosim cladirile parasite din Manhattan", povesteste Despommier.

„Am cerut de la NASA o lista cu plantele care pot creste in spatii inchise. Sint pe ea mai mult de 100 de specii: de la capsune la banane. Ingineria genetica si selectia artificiala vor juca un rol important in proiectul nostru, pentru ca sint multe plante, ca porumbul, pe care nu stim inca sa le crestem in interior", mai spune creatorul fermelor verticale pentru PopSci.com

Prototipul poate costa miliarde de dolari, recunoaste Despommier. „Vorbim despre echivalentul construirii unei rachete", crede el, dar continua sa fie optimist: „Sper sa traiesc 106 ani si sa le vad in realitate".

Design realizat de Chris Jacobs Preluata de mai multe jurnale de stiinta, de cotidienele americane si de o serie de bloguri din intreaga lume, ideea profesorului de la Universitatea Columbia a devenit deja o alternativa pentru agricultura traditionala, chiar daca momentan ea exista doar in teorie.

Vizitati „fermele verticale" pe www.cotidianul.ro/select