O noua perioada caniculara ar putea reveni in Romania incepand de sambata, mai intai cu cod galben si, ulterior, cel mai probabil cu cod portocaliu pentru anumite zone din lunca Dunarii, insa temperaturile nu vor mai atinge recordurile din zilele tre
O noua perioada caniculara ar putea reveni in Romania incepand de sambata, mai intai cu cod galben si, ulterior, cel mai probabil cu cod portocaliu pentru anumite zone din lunca Dunarii, insa temperaturile nu vor mai atinge recordurile din zilele trecute, a declarat, pentru Mediafax, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Acesta a precizat ca, desi prognoze corecte nu pot fi facute pe mai mult de cinci zile, se asteapta ca de sambata sa fie reintrodus codul galben date fiind temperaturile asteptate in zilele de sfarsit de saptamana. "Probabil ca vom da cod galben pentru ziua de sambata. Cel putin acum asa vedem, dar decizia finala in acest sens o vom lua vineri", a declarat Ion Sandu.
El a mai spus ca, potrivit unor estimari prognostice ale meteorologilor, vremea se va incalzi si mai mult, asa ca duminica sau in primele zile ale saptamanii viitoare anumite zone din tara ar putea fi avertizate chiar cu cod portocaliu. "Din ce vedem acum nu excludem posibilitatea unui nou cod portocaliu, in special in zona luncii Dunarii, pentru perioada duminica-luni, insa nu este nimic sigur si, pe masura ce ne vom apropia de acea perioada, vom sti mai exact ce va fi", a spus Sandu. Directorul ANM a mai spus ca de martea viitoare vremea ar putea reveni din nou la normal. "Va fi un val de caldura insa nu de intensitatea celui pe care tocmai l-am parcurs, ci unul de mult mai mici dimensiuni ca durata si intensitate a fenomenelor. Va fi depasit cel mai probabil marti", a conchis Sandu. Temperaturile caniculare din ultima saptamana au dus la decesul a 33 de persoane, dintre care trei cazuri au fost inregistrate marti, 24 iulie. Alte 1037 persoane au cazut pe strada din cauza temperaturilor ridicate, cu 19,3% mai mult fata de ziua de luni, iar 9255 persoane au solicitat ambulante.
Despagubiri pentru seceta
Ministrul Agriculturii i-a propus premierului Tariceanu ca sumele platite ca despagubiri in cazul secetei sa fie alocate si pentru sectorul zootehnic, dupa ce atat agricultorii, dar si crescatorii de animale s-au declarat nemultumiti de masurile Guvernului si au amenintat cu proteste. "Am alocat sume importante de bani pentru refacerea culturilor in aceasta toamna si anul agricol 2007-2008, iar sumele vor incepe sa fie distribuite. Totodata, domnul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, mi-a prezentat solicitarea de a aloca anumite sume de bani si pentru sectorul zootehnic", le-a spus Tariceanu ministrilor, la sedinta de ieri a Guvernului. Premierul a mai aratat ca ministrul Remes va propune, printr-un proiect de hotarare de Guvern, constituirea unei echipe care sa lucreze la strategia de combatere a secetei pe termen mediu si lung. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, marti, ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, intr-o discutie la Guvern, sa definitiveze cat mai rapid strategia de combatere a efectelor secetei si sa inceapa urgent plata despagubirilor catre agricultori pentru culturile afectate. Ministrul Agriculturii a asigurat ca strategia ceruta va fi prezentata Guvernului in sedinta de ieri si ca sumele necesare despagubirilor vor fi distribuite directiilor agricole judetene in urmatoarele zile, pe baza dosarelor aprobate de institutie, fondurile alocate de Guvern intrand deja in contul ministerului. (C.S.), (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.