Cumpararea unui apartament nu se mai face doar dupa machete si schite. Multi dezvoltatori organizeaza showroomuri cu apartamente in marime naturala. Romanii care vor sa achizitioneze un apartament nou pot sa vada cum va arata si cit va fi de mare viitoarea locuinta. Dezvoltatorii de proiecte imobiliare nu concureaza numai la preturi, ci si la modul de prezentare a unitatilor scoase la vinzare. Cea mai recenta moda in acest domeniu o reprezinta atragerea clientilor in viitoarele apartamente, chiar daca lucrarile la ansamblurile rezidentiale nu s-au finalizat.

In prezent, doar citeva proiecte rezidentiale apeleaza la astfel de metode de prezentare. „A cumpara de pe plan este o bariera greu de trecut pentru cumparatori, iar showroomul le este util in primul rind lor, dar si noua ne este de mare ajutor", afirma Atena Tiplic, senior broker la compania Colliers. Unii aleg doar un apartament, altii amenajeaza si garsoniere, si apartamente cu doua sau trei camere, unii le mobileaza, altii nu. Potentialii clienti pot vedea finisajele pentru care pot opta, suprafata apartamentului, dimensiunea ferestrelor de care depinde si lumina din interior etc. Specialistii spun ca pentru dezvoltatorii unor proiecte care ofera spre vinzare apartamente cu suprafete care ar putea dezamagi un potential cumparator nu este profitabil sa amenajeze un apartament mostra in marime naturala. „Acest instrument de vinzari este benefic in momentul in care raportul dintre pret si suprafata apartamentului mostra este profitabil", spune Adrian Dumitru, director de vinzari la Emerald Residences.

Exista si showroomuri in care se prezinta doar machete si mostre de finisaje. „Clientii interesati de achizitionarea unui apartament sau a unei vile sint invitati la showroomul proiectului tocmai in vederea obtinerii unei decizii finale din partea acestuia. In showroom, brokerii de vinzari pot prezenta potentialilor clienti machete, finisajele ce se vor folosi pentru definitivarea apartamentelor sau a vilelor si, de asemenea, pot face programari in vederea vizionarii locului proiectului", spune Beatrice Dumitrascu, specialist Eurisko. „Asigura un climat propice discutiilor detaliate, prezinta mult mai clar un proiect, iar aici se pot rezolva majoritatea problemelor tehnice, juridice sau financiare. Nu cred ca se va putea vinde un proiect mare fara un showroom adecvat", spune Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale la compania imobiliara Regatta.

Primii pasi In cazul unor proiecte rezidentiale din Capitala se pot vizita apartamente in marime naturala. Printre acestea se numara Emerald Residences, Asmita Gardens, NeoPeninsula. Si in ansamblul rezidential Baneasa s-a amenajat un astfel de apartament. Specialistii considera ca, in perioada urmatoare, mai multi dezvoltatori vor opta pentru o astfel de varianta de prezentare a apartamentelor.

Vezi cum obtii un credit imobiliar/ipotecar pe www.cotidianul.ro/select