Prima schita a bugetului general consolidat pentru anul 2008 prevede un deficit de 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), ponderea veniturilor in PIB fiind estimata la 39%, iar nivelul cheltuielilor la 41,7% din PIB, a declarat, ieri, ministrul Economi
Prima schita a bugetului general consolidat pentru anul 2008 prevede un deficit de 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), ponderea veniturilor in PIB fiind estimata la 39%, iar nivelul cheltuielilor la 41,7% din PIB, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian (foto).
El a prezentat, in sedinta de Guvern de ieri, prima schita a bugetului pentru anul viitor, cu sumele alocate ministerelor si bugetelor din structura bugetului general consolidat. Veniturile totale prognozate pentru anul viitor se ridica la 171,3 miliarde de lei, iar nivelul estimat al cheltuielilor este de 183,2 miliarde de lei. Vosganian a aratat ca, nominal, deficitul prognozat pentru 2008 se ridica la 11,8 miliarde de lei, in urcare in raport cu nivelul din acest an, de 10,7 miliarde de lei. Pentru anul viitor este prognozat un Produs Intern Brut de 438,6 miliarde de lei, iar rata inflatiei decembrie la decembrie este anticipata la 3,5%. Ministerele vor trebui sa elaboreze, pana in 30 august, structura de cheltuieli, cu salariile, cheltuieli de capital si cheltuielile pentru bunuri si servicii, potrivit ministrului Economiei si Finantelor. Constructia politicii bugetare se va axa pe directionarea resurselor bugetare pentru anumite domenii prioritare: invatamant (6% din PIB), sanatate (4,5% din PIB), cercetare - dezvoltare (0,66% din PIB), cofinantarea aferenta fondurilor primite de la Uniunea Europeana si contributia Romaniei la Bugetul U.E. (1,6% din PIB) si pensii (asigurarea fondurilor necesare cresterii valorii punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut prognozat pentru anul viitor). El a mai spus ca este posibil sa se modifice unele legi, cum ar fi legea care priveste nivelele redeventelor si concesiunile. "Vom avea cateva modificari privind legislatia care prevede taxelor pentru poluare si vom avea anumite masuri financiare care vor avea in vedere nu majorari de impozoite, ci extinderea gamei de impozitare asupra unor categorii de venituri. Angajamentul nostru este clar de a nu modifica impozitele fundamentale, cu atat mai putin de a le mari", a spus Vosganian, citat de Mediafax. Constributiile de asigurari sociale vor fi reduse anul viitor cu sase puncte procentuale, in trei etape, a mai spus ministrul Economiei si Finantelor. El a prezentat membrilor Cabinetului, in sedinta, prima forma a proiectului de buget pentru 2008. Reducerile de contributii sociale vor avea loc la inceputul anului, la mijlocul anului si spre sfarsitul anulu. A mai aratat ca vor fi reduse toate tipurile de contributii, fara sa mentioneze cuantumurile detaliate pentru bugetul de pensii, cel de somaj sau cel de sanatate. Contributiile vor fi reduse atat din cota platita de angajator, cat si de angajat, a afirmat Vosganian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.