La Timisoara au aterizat miercuri noapte 99 de cetateni romani de etnie roma, expulzati din Irlanda. Acestia isi instalasera tabara in jonctiunile si spatiile verzi de pe autostrada M50, care duce spre aeroportul din Dublin si este cea mai circulata
La Timisoara au aterizat miercuri noapte 99 de cetateni romani de etnie roma, expulzati din Irlanda. Acestia isi instalasera tabara in jonctiunile si spatiile verzi de pe autostrada M50, care duce spre aeroportul din Dublin si este cea mai circulata din Irlanda.


Autoritatile irlandeze au decis sa-i trimita in tara de origine dupa ce, in ul-
timele saptamani, conditiile din tabara improvizata s-au inrautatit si exista pericolul izbucnirii unei epidemii, din cauza inundatiilor produse de ploile cazute recent in regiunea respectiva. I-au suit intr-un charter, le-au dat cate 40 de euro si i-au trimis in Romania.


ACASA. Imediat dupa debarcarea la Timisoara, cei 99 de romi, care au fost insotiti in timpul zborului de 30 de politisti irlandezi, au fost preluati de politistii de frontiera, pentru identificare. Formalitatile au fost destul de greoaie, pentru ca unii dintre romi nu stiau sa scrie si, in plus, 36 din cei 99 de expulzati erau copii. Cel mai mic dintre ei s-a nascut in 2006, in Irlanda, si nu are nici un fel de act. Dupa patru ore de la debarcare, romii au fost suiti in trei autobuze puse la dispozitie de oficialitatile bihorene si dusi, sub escorta, in localitatea Tileagd, locul de origine al celor mai multi din ei. Ileana Rostas are 52 de ani, sapte copii si 23 de nepoti. A stat degeaba in Irlanda doua luni. I-a fost alaturi intreaga familie, care a plecat pe rand din Romania. Nu stie o boaba de engleza, asa ca nu s-a pus nici o clipa problema sa-si gaseasca ceva de munca. Tine in mana o sticla cu apa minerala, pusa la dispozitie de autoritatile de frontiera romane si pare resemnata. "Nu mai vreau sa ma intorc acolo. Merg acasa, sa-mi cresc copiii", spune femeia. Langa ea, pe scaun, stau o pustoaica si un tanc de vreo 3 ani. Sunt doi dintre copiii Ilenei. Terka are 16 ani si a plecat in Irlanda in luna ianuarie. A terminat patru clase. Nici ea n-a lucrat nimic in Irlanda, asta mai ales pentru ca nu stie lega doua vorbe in engleza. Fata nu mai vrea sa plece, pentru ca "e mai bine acasa".


POVESTI NEMURITOARE. Romii bihoreni au declarat ca au venit acasa de buna voie. Cei mai multi dintre ei spuneau ca au plecat din Romania in cautarea "unei vieti mai bune", dar au recunoscut ca, dupa luni intregi de stat in Irlanda, nu lucrau niciunde. Altii, in schimb, se laudau ca faceau si 100 de euro pe zi. Acestia au si spus, de altfel, ca daca nu vor primi ajutoare sociale, in cateva luni vor pleca de unde au venit. "Aici mancam din gunoi. La Dublin primeam mancare de trei ori pe zi, aveam bani de haine si tigari", spunea, pe un ton ridicat, una dintre tiganci. In cursul diminetii de ieri, cei aproape 100 de romi au ajuns la Tileagd, unde autoritatile bihorene spun ca au conditii bune de trai si ca nici nu poate fi vorba de discriminare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.