"Perla" domeniului medical s-a produs. In aceasta primavara, in plin scandal al medicamentelor compensate, Parlamentul a adoptat o lege prin care mai toate tehnicile neconventionale de tratament sunt autorizate si, mai mult, pot fi sustinute finan
"Perla" domeniului medical s-a produs. In aceasta primavara, in plin scandal al medicamentelor compensate, Parlamentul a adoptat o lege prin care mai toate tehnicile neconventionale de tratament sunt autorizate si, mai mult, pot fi sustinute financiar din Fondul de sanatate. Specialisti din domeniul medical au contestat acest act normativ nu pentru faptul ca legifereaza astfel de tehnici si pentru ca ele nu sunt fundamentate stiintific, credulii fiind lasati la cheremul sarlatanilor.
Legea nr. 118/2007 are drept scop reglementarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa care vizeaza "prevenirea imbolnavirilor, promovarea sanatatii, vindecarea bolilor si optimizarea din punct de vedere biopsihosocial si spiritual a fiintei umane", dupa cum se arata chiar de la inceput in actul normativ. Ca sa se poata intelege ceva din intentiile legiuitorilor, se precizeaza ca practicile si activitatile de medicina complementara/alternativa "au la baza teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale folosite pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor somatice si psihice".
Autorizatie pentru vindecatori
Pot practica astfel de activitati o gama destul de larga de persoane. Pe primele locuri sunt medicii si farmacistii, urmati de psihologi, dar si de orice absolvent de studii superioare. Adica un avocat, un contabil sau un inginer metalurg vor putea aplica astfel de practici care se vor vindecatoare, in conditii perfect legale. Totul este ca practicienii sa detina autorizatie de libera practica eliberata, conform legii, de Ministerul Sanatatii Publice, cu avizul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar. Interesant este modul in care acest centru de perfectionare va putea sa-si dea cu parerea, cel putin asupra unor parctici precum tehnica Dian Xue sau Feldenkrais, de exemplu. Legea lasa o portita si pentru practicienii mai putin scoliti. Printr-un curs de "scurta durata" (n.r. - nu se stipuleaza durata exacta a studiilor), recunoscut de Ministerul Sanatatii, practicienii pot primi mult visata autorizatie de libera practica.
Feng Shui pe bani de la buget
Deschiderea Parlamentului Romaniei a fost maxima; a permis aplicarea tehnicilor medicinei complementare/alternative alaturi de medicina clasica chiar si in anumite institutii medicale. Totusi, pentru a aplica astfel de tratamente, practicienii trebuie sa aiba acordul scris al pacientilor.
Cel mai interesant aspect este cel financiar. Daca romanii apeleaza si acum la tot felul de tehnici mai mult sau mai putin medicale de vindecare, cand nu exista nici un control, prin acest nou act normativ serviciile de medicina complementara/alternativa vor fi decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Statul indruma "vindecatorii"
Legiuitorul si-a lasat loc de manevra in cazul specialistilor in astfel de tehnici neconventionale. Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentisti si Colegiul Farmacistilor stabilesc, cu consultarea Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa, "programa scolara" pentru viitorii practicieni, "pentru a garanta nivelul de calificare". Mai mult, Centrul National de Perfectionare din Domeniul Sanitar, prin Departamentul de medicina complementara/alternativa, devine organismul guvernamental ce va indruma si controla acest domeniu, inclusiv pregatirea profesionala a practicienilor. Munca acestui departament va fi destul de complicata avand in vedere ca va trebui sa beneficieze de personal mai bine pregatit decat aspirantii la titlul de practician.
Normele de aplicare a Legii nr. 118/2007 trebuie sa fie adoptate pana pe 8 februarie 2007, data la care toate aceste practici vor deveni oficiale, iar practicienii vor trebui sa plateasca taxe si impozite la stat. Incalcarea prevederilor legii, inclusiv culpa profesionala, atrage raspunderea patrimoniala, disciplinara, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
Armonizare "tamaduitoare"
Initiatorii si-au sustinut proiectul declarand ca exista un vid legislativ in ceea ce priveste medicina complementara/alternativa. In plus, "pune de acord practicarea medicinei complementare/alternative cu normele UE si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii", dupa cum se specifica in Expunerea de motive. Pe de alta parte, Consiliul Legislativ atrage atentia ca la nivel comunitar nu exista nici o reglementare distincta in acest domeniu, ci doar o rezolutie cu titlu de recomandare. Unii parlamentari au sesizat posibilitatea aparitiei unor adevarati sarlatani care pot sustine ca, prin metode neconventionale, fara posibilitatea stiintifica de verificare, pot vindeca diferite boli. Altii au fost de parere ca este o forma de inventariere a tuturor "tamaduitorilor", ca forma de protectie a naivilor.
Cat priveste Guvernul, acesta nu a fost de acord cu legea in forma prezentata de initiatori. Executivul a invocat lipsa unei documentari stiintifice atunci cand au fost admise practici, unele de-a dreptul exotice. De altfel, Guvernul a avut comentarii la mai toate capitolele, de la pregatirea practicienilor si pana la avizele necesare producerii si comercializarii preparatelor acestora. Dr. farm. Ovidiu Bujor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, a tinut sa atraga atentia, ieri, intr-o conferinta de presa, asupra acestei legi si, mai ales, asupra Anexei prin care sunt stabilite tehnicile neconventionale admise. "Mai lipsea mama Omida", a spus acad. Bujor.
Tehnici pentru initiati
Celebra Anexa a Legii nr. 118/2007 cuprinde domeniile in care se practica medicina complementara/alternativa. Astfel, la practici farmacologice si biologice intra, printre altele, agentii antioxidanti, apiterapia si argiloterapia. Practicile herbalistice sunt mai putine, cuprinzand si algoterapia si oligoterapia. Aromoterapia, care face parte din aceeasi clasa, este mai cunoscuta. Daca se doreste aplicarea unei diete sau un nou stil de viata, se poate apela la terapia Gerson T. BI GU sau la cea biotica, plus Feng Shui. Sistemele alternative la practica medicala sunt, in parte, reglementate in Romania, precum acupunctura si homeopatia. Acum se poate practica, legal, si medicina traditionala chineza, astrologia medicala, practicile traditionale Su Jok, qigong, ayurveda si yoga. La terapii manuale sunt permise si tehnica Dian Xue, metoda Feldenkrais sau reflexologia Rofling. Lista aplicatiilor bioelectro-magnetice si energetice este lunga, fiind permise tot felul de tehnici, de la cele cu lumina pana la cele Reiki.
Lista face discriminari si nu cuprinde si tehnici autohtone, precum descantecul, desi legea precizeaza ca practicile neconventionale statutate utilizeaza "credintele si experienta diferitelor culturi nationale".
Drumul prin Parlament
Epopeea acestei legi a pornit din 2005, cand cinci deputati (Mircea Ifrim - PRM, Nechita Aurel - PSD, Ovidiu Branzan - PSD Valeriu Boeriu - PNL si Bonis Istvan - UDMR) si un senator (Popescu Irinel - PUR), au inaintat spre dezbatere un proiect de lege privind medicina complementara / alternativa. In cele din urma, Senatul, ca prima camersa sesizata, a respins proiectul, la sfarsitul anului 2005. La Camera Deputatilor, procesul a fost mai lung, dar incununat de izbanda, mai ales ca sotia unuia dintre initiatori practica medicina traditionala chineza, astfel ca va putea beneficia de sprijinul financiar al statului. In aprilie 2007, actul normativ a fost adoptat de Parlament, iar Presedintiei i-au trebuit numai patru zile de la sesizare pentru ca sa promulge legea. Nu au fost facute observatii privind lipsa unor repere stiintifice de apreciere a efectelor benefice asupra sanatatii oamenilor a acestor tehnici neconventionale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.