Societatea comerciala Oltchim SA a trimis ieri o scrisoare deschisa mai multor firme din domeniu, propunand infiintarea unui consortiu.
In acest fel, societatea amintita, impreuna cu Uzinele Sodice Govora-Chiech Chemical Group SA, Upsom Ocna Mu
Societatea comerciala Oltchim SA a trimis ieri o scrisoare deschisa mai multor firme din domeniu, propunand infiintarea unui consortiu.
In acest fel, societatea amintita, impreuna cu Uzinele Sodice Govora-Chiech Chemical Group SA, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti ar putea participa ca ofertant la privatizarea Societatii Nationale a Sarii.
ZIUA publica in premiera apelul facut de SC Oltchim SA.
"Scrisoare dechisa"
Societatea comerciala OLTCHIM SA - Rm. Valcea se adreseaza prin aceasta scrisoare deschisa tuturor marilor consumatori de sare lichida din Romania, respectiv UZINELE SODICE GOVORA - CIECH CHEMICAL Group S.A., UPSOM Ocna Mures, CHIMCOMPLEX Borzesti.
Dorim sa facem pe aceasta cale un apel catre toti destinatarii scrisorii si va invitam la constituirea unui Consortiu in scopul participarii acestei entitati ca ofertant, in interesul nostru comun, in procesul de privatizare al Societatii Nationale a Sarii S.A..
Consideram ca scopul oricarui producator este sa detina un control cat mai bun asupra materiilor sale prime, astfel incat independenta sa economica sa fie cat mai ridicata, iar productia si eficienta sa economica sa nu depinda de un furnizor unic. In acest context, gradul ridicat de integrare este un deziderat spre care tinde orice producator care doreste sa isi sporeasca rentabiliatea si sa faca fata cu succes concurentei tot mai mari de pe piata.
In eventualitatea privatizarii Societatii Nationale a Sarii S.A. prin cumpararea de catre o terta persoana, aceasta se va situa pe o pozitie privilegiata, in sensul impunerii unor conditii contractuale dezavantajoase cumparatorilor si in special prin stabilirea unor preturi majorate nejustificat. Singurii afectati vor fi principalii consumatori (OLTCHIM, UZINELE SODICE GOVORA - CIECH CHEMICAL Group S.A., UPSOM Ocna Mures, CHIMCOMPLEX Borzesti), deoarece, asa cum s-a intamplat dupa fiecare privatizare, preturile produselor comercializate de aceasta vor creste semnificativ. In aceste conditii produsele fabricate din materiile prime achizitionate de la Societatea Nationala a Sarii S.A. vor avea o marja a profitului foarte mica sau chiar vor deveni nerentabile. In industria sodei, sarea este materia prima de baza, produsele rezultate au un pret relativ mic atat pe piata interna cat si pe cea externa (fiind obtinute in zona prelucrarii primare), majorarea pretului la sare va crea astfel probleme financiare deosebite societatilor producatoare.
Privatizarea Societatii Nationale a Sarii S.A. trebuie facuta pentru intreaga activitate, nu trebuie separata sarea lichida de exploatarea sarii geme pentru ca la sarea lichida sunt unele probleme de mediu si nu este normal ca un investitor tert sa achizitioneze partea buna, iar partea cu probleme sa fie vanduta la consumatori.
In situatia in care marii consumatori de sare lichida sunt interesati de propunerea OLTCHIM SA Rm. Valcea formulata in scrisoarea de fata, acestia sunt rugati sa ne contacteze in cel mai scurt timp posibil in vederea demararii procedurilor de constituire a Consortiului si stabilirea strategiei de participare a acestuia la privatizarea Societatii Nationale a Sarii S.A.".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.