2% din PIB va merge la suplimentarea pensiilor. Sume importante mai primesc sanatatea si educatia.

Prima schita a bugetului general consolidat pentru anul 2008 prevede un deficit de 2,7% din PIB, ponderea veniturilor in PIB fiind estimata la 39%, iar nivelul cheltuielilor la 41,7% din PIB, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Bugetul asigurarilor sociale de stat va fi suplimentat cu noua miliarde de lei (aproximativ 2% din PIB), la 31 de miliarde de lei, reprezentind in principal suma alocata pentru majorarea pensiilor, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Ministerele care vor primi cel mai mult anul viitor sint Educatia, cu 6% din PIB, si Sanatatea, cu 4,7% din PIB.

Analistii economici nu sint insa convinsi de acest buget. „As vrea sa vad sumele concrete din buget, pentru ca aceasta nota data de ministrul Finantelor mi se pare cam optimista. Pe cresterea pensiilor se va da peste 2% din PIB, ceea ce ar insemna peste 40% din suplimentul de incasari bugetare de anul acesta. Este o suma imensa, dar cresterea pensiilor este justificata, pentru ca Alianta le-a lasat la nivelurile din 2004. Din pacate, banii vor fi luati de la alte domenii. Prioritatile sint pensiile, Sanatatea si Educatia, e clar. Nu cred ca bugetele celorlalte ministere vor creste, asa cum ar fi trebuit, in acelasi ritm cu avansul PIB-ului. Pentru ca nici un domeniu sa nu sufere de pe urma banilor dusi la pensii, singura solutie este reducerea risipei. Banii statului sint in continuare cheltuiti prost. Iar cel mai bun exemplu sint cheltuielile haotice din administratia publica. Guvernul ar trebui sa inceapa sa se gindeasca sa faca 3,3 lei din 3 lei cheltuiti. Acum cheltuieste 3 lei si scoate 2,8 lei. Daca nu se reduce risipa, le va fi tot mai greu sa finanteze suficient toate domeniile. Iar situatia va fi si mai complicata in 2009, atunci cind punctul de pensie va fi calculat la 45% din salariu. Dintr-un salariu mai mare, pentru ca acesta va continua sa creasca. In plus, bazele pe care s-a facut bugetul mi se par subrede. De exemplu, n-au luat in calcul o eventuala depreciere a leului", a comentat pentru Cotidianul profesorul de economie Daniel Daianu.

Vosganian spune ca veniturile vor avea o tendinta de crestere. „In plus, avem in vedere si modificarea legislatiei privind nivelul redeventelor si al concesiunilor, a celei privind taxele pentru poluare, dar si unele masuri financiare, nu pentru majorarea impozitelor, ci pentru extinderea gamei de impozitare asupra unor categorii de venituri", a spus ministrul. Vosganian a mai adaugat ca nu vor fi „pierzatori". La calcularea bugetului, MEF a avut in vedere o inflatie de 3,5% si un curs cu o tendinta de intarire a leului.