Un lacas romanesc de cult din orasul Bekescsaba, vechi de aproape 200 de ani, a fost vandalizat de doua ori in ultimele doua saptamini.

Luni seara, in jurul orei 20.00, mai multe persoane, neidentificate inca, au intrat in biserica ortodoxa romana din orasul unguresc Bekescsaba si au incendiat masa din altar, icoanele, obiectele de cult si stranele, relateaza publicatia electronica BEOL.hu, citata de BBC News Online. Oficialitatile ungare nu au reusit sa identifice motivele actului de vandalism sau sa obtina mai multe informatii care sa elucideze cazul, dar indiciile arata ca incendiul a fost provocat intentionat.

In exclusivitate pentru Cotidianul, purtatorul de cuvint al politiei locale din Bekescsaba, Szombati Andrea, a declarat ieri ca de abia cu o jumatate de ora inainte au gasit un prim suspect, iar audierea lui va dura citeva ore. „Chiar si in cazul in care se dovedeste a fi unul dintre vandali, avem nevoie de analizele medicale pentru a fi siguri. Primele informatii in legatura cu acesta vor fi date publicitatii miine dimineata, in cazul unei conferinte de presa", ne-a mai declarat Szombati.

Incendiul a produs daune de 8.000 de euro (doua milioane de forinti) si este al doilea act de profanare a locasului de cult. Pe 20 iulie „probabil ca aceleasi persoane" au fortat usa laterala a bisericii si au aruncat pe jos icoane si alte obiecte de cult, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Pentru a rezolva cazul, politia a promis o recompensa de 800 de euro, suplimentata de comunitatea romana pina la 1.200 de euro, pentru cei care ar putea aduce informatii folositoare pentru a rezolva cazul. De asemenea, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria a solicitat „sprijinul autoritatilor de stat ungare, pentru a se lua toate masurile ce se impun spre a se evita asemenea fapte in viitor si pentru restaurarea cit mai grabnica" a locasului de cult.

„La trecerea in noul mileniu, comunitatea ortodoxa romana din localitate numara aproape 100 de suflete, dintre care 30 merg saptaminal la slujbe", a declarat pentru agentia de presa ungara MTI Gyorgy Grosz, liderul minoritatii romanesti. De altfel, cladirea are o importanta istorica pentru comunitatea romanilor: ea a fost construita in 1824 si a functionat pina in anii ‘50, cind a fost inchisa sub regimul comunist. Biserica s-a renovat dupa revolutie, iar in 1995 a fost resfintita, pentru a fi folosita iar de credinciosi. In ultimii 12 ani, comunitatea romana din localitate a facut mai multe investitii in locasul de cult: a reparat acoperisul, a izolat peretii si a modernizat instalatia de incalzire.