Cei doi s-au duelat ieri public. Ion Iliescu l-a acuzat pe Traian Basescu de comportament „fanariot". In replica, seful statului da vina pe experienta „sovietica" a predecesorului sau.

Tavalugul gratularilor a fost pornit de fostul sef al statului. Iritat de aprecierile pe care le facea la adresa sa intr-un interviu, Iliescu i-a raspuns lui Basescu printr-o scrisoare publica. Fostul sef al statului a apreciat ca succesorul sau la Palatul Cotroceni dovedeste „o mentalitate fanariota, de pretendent la tronul Romaniei care-si denigreaza adversarii la Marea Poarta, pentru a primi sau pentru a i se reconfirma firmanul". Iliescu a mai spus ca Basescu are o pozitie „nedemna pentru un sef de stat responsabil".

Presedintele de onoare al PSD s-a aratat iritat de aprecierea lui Basescu conform careia el este „anchetat pentru crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 1990". In misiva sa catre seful statului, Iliescu ii atrage atentia: „Imaginea despre Romania, pe care o proiectati prin intermediul unor astfel de aparitii in presa internationala, este grav deformata de obsesiile si de interesele dumneavoastra politice, care au o miza derizorie in raport cu interesul national".

„Ar trebui sa fiti un exemplu de moralitate, de cinste, de onoare. Nu este cazul!", mai spune fostul sef al statului, care avertizeaza ca „problemele" lui Basescu „cu justitia", cu „abuzurile", cu „afacerile dubioase care privesc si spalarea de bani, si falsul, si uzul de fals, incalcarile sistematice ale Constitutiei" nu vor fi uitate.

„Nu puteti da la infinit lectii altora, nu puteti poza mereu in incoruptibil, in luptatorul cu sistemul ticalosit, cita vreme ati contribuit si contribuiti din plin la ticalosirea lui", afirma presedintele de onoare al PSD, care ii reaminteste lui Basescu ca a fost suspendat din functia de sef al statului pentru „reale si nu inventate incalcari ale Constitutiei si nu, cum fals prezentati lucrurile in interviu, pentru ca ati condamnat comunismul, ati «deschis» dosarele Securitatii si ati inceput lupta impotriva coruptiei". Condamnarea comunismului, in opinia lui Iliescu, e un gest „ipocrit si oportunist" al lui Basescu care urmareste atragerea electoratului anticomunist si revansard.

Pe la amiaza a venit si replica de la Cotroceni. Traian Basescu nu s-a obosit sa-i raspunda personal la scrisoare, ci i s-a adresat lui Iliescu prin purtatorul sau de cuvint, Valeriu Turcan. Basescu considera ca scrisoarea liderului PSD „este plina de ura si de minciuna" si constituie „un exemplu tipic de propaganda de inspiratie sovietica, nedemna de un fost sef de stat". Scrisoarea ex-presedintelui este, in viziunea lui Basescu, „indreptata impotriva unui presedinte care vrea un altfel de stat decit cel pe care l-a imaginat domnul Ion Iliescu, impreuna cu toti cei care au confiscat revolutia din 1989 in favoarea lor".

In replica sa, seful statului subliniaza ca scrisoarea „arata dispretul domnului Iliescu pentru adevar, dar si pentru votul poporului roman". Presedintele este de parere si ca „prin reconcilierea nationala pe care si-o atribuie, domnul Ion Iliescu intelege probabil asmutirea minerilor impotriva altor categorii sociale, tolerarea oligarhilor, a grupurilor de interese nelegitime si a baronilor locali". Presedintele „ii asigura pe cetateni ca nu va permite intoarcerea Romaniei europene la institutiile si practicile consacrate de regimul Iliescu".

Basescu a reluat, intr-un interviu acordat recent revistei „Politique Internationale", criticile la adresa actualei clase politice din Romania. El sustine in interviu ca Tariceanu a scos ministrii PD din Guvern, cu ajutorul lui Geoana si al lui Iliescu. Despre Iliescu, Basescu a spus ca acesta este „anchetat pentru crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 1990".

Iliescu vrea sa fie consultat de Cotroceni Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, ieri, intr-o interventie la Realitatea Tv, citat de NewsIn, ca daca ar primi o invitatie din partea presedintelui Traian Basescu pentru a avea o intrevedere la Cotroceni, ar merge, fiind deschis la dialog cu oricine. "Nu sunt un tip ranchiunos, in ciuda jignirilor pe care mi le-a adresat si sunt gata sa discut cu oricine", a sustinut fostul sef de stat, care a dorit sa precizeze ca in anii '90 a avut dialog chiar si cu adversarul sau politic, Corneliu Coposu, care insa era un om "lucid politic".

Cu toate acestea, Iliescu a punctat ca sursa tensiunilor este modul in care seful statului se raporteaza la institutiile politice. "Ce-l impiedica pe Traian Basescu sa-i fi convocat si pe Ion Iliescu, si pe Emil Constantinescu la consultari? Poate erau utile niste sfaturi din partea noastra!", s-a intrebat fostul sef de stat, care a adaugat ca actualul presedinte a evitat orice fel de intilniri si ca el personal a fost prezent alaturi de Basescu doar la Luxembourg, in 2005, si la funerariile papei.

Pe de alta parte, Ion Iliescu si-a reluat criticile dure la adresa lui Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca promoveaza "ura si incrincenarea" in viata politica romineasca. A compromis functia", a sustinut Iliescu, care a precizat ca Basescu a rupt relatiile inclusiv cu fostii sai parteneri politici si a mentionat ca raspunsul sau a fost generat de modul in care seful statului se raporteaza, anti-democratic, la toti ceilalti actori politici. Iliescu nu a uitat sa aminteasca din nou si de revolutia din 1989 si a sustinut ca afirmatiile lui Basescu reprezinta o jignire la adresa celor care au luptat atunci, seful statului fiind principalul "profitor" al transformarilor care au avut loc in acea perioada.