Vineri, impreuna cu Cotidianul se vor distribui CD-ul cu selectii din muzica lui Bach si o brosura despre compozitor.

Al treilea titlu din Colectia SIMFONICA, oferit de Cotidianul la un pret special, de doar 7,9 lei, contine celebra „Toccata si Fuga in re minor", selectii din Concertul Brandenburgic nr. 4 in sol major si din Concertul Brandenburgic nr. 2 in fa major, din cantatele „Jauchzet Gott in allen Landen", „Wachet auf, ruft uns die Stimme", „Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd", „Herz und Mund und Tat und Leben", din Suita pentru orchestra nr. 3 in re major, din Concertul pentru orga in re minor si din Suita pentru orchestra nr. 2 in si minor, in interpretarea faimoasei Royal Philharmonic Orchestra, condusa de dirijorul Jonathan Carney, cu James Parsons la orga si cu participarea sopranei Susan Bullock.

Jonathan Carney este considerat unul dintre marii concertmaistri ai generatiei sale. Muzicianul provine dintr-un mediu special: toti cei sase membri ai familiei sale au absolvit celebra scoala Juilliard din New York. Dupa ce si-a incheiat studiile cu Ivan Galamian, unul dintre cei mai importanti profesori de vioara ai secolului XX, a beneficiat de o bursa Leverhulme pentru a-si continua pregatirea la Colegiul Regal de Muzica din Londra.

La sfirsitul anilor ’80, dupa turnee de succes in America, Europa si in Extremul Orient, concertind atit pe post de solist, cit si de dirijor, alaturi de numeroase ansambluri internationale, printre care orchestrele din Los Angeles, Vancouver si Helsinki, Jonathan Carney a fost invitat de celebrul pianist si dirijor Vladimir Ashkenazy sa devina concertmaistru la Royal Philharmonic Orchestra. Carney si-a facut debutul la prestigioasa filarmonica britanica in 1991, la Royal Festival Hall, iar de atunci a aparut ca prim-violonist in numeroase sali de concert europene, sub bagheta unor dirijori de renume, precum Daniele Gatti, Yakov Kreizberg si Yuri Temirkanov, la care se adauga un amplu turneu in America de Sud, impreuna cu Yehudi Menuhin.

In 1994, Jonathan Carney a devenit si prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Bournemouth, iar in urma cu cinci ani a acceptat postul de concertmaistru al prestigioasei Orchestre Simfonice din Baltimore. Reprezentant de marca al muzicii secolului XX, violonistul american a inclus in repertoriul sau lucrari de Lutoslawski, Penderecki, Janacek, Hindemith, Glass, Cage, Takemitsu, Maxwell Davis, Britten, William Bolcom si John Corigliano. Jonathan Carney cinta la o vioara Stradivarius, din 1687, numita Mercur-Avery.

Despre editia de anul acesta a celui mai mare festival de muzica clasica din lume, pe www.cotidianul.ro/select