Intotdeauna, spectacolul pe care il prezinta il face sa simta o frica ingrozitoare ca nu cumva acela sa fie esecul de care s-a temut toata viata. "E o spaima permanenta.De fapt, incertitudinea este una din chestiile cele mai sanatoase in aceast
Intotdeauna, spectacolul pe care il prezinta il face sa simta o frica ingrozitoare ca nu cumva acela sa fie esecul de care s-a temut toata viata. "E o spaima permanenta.De fapt, incertitudinea este una din chestiile cele mai sanatoase in aceasta meserie. In momentul in care pleci la sigur s-ar putea sa gresesti", spunea maestrul. Astazi,Alexandru Tocilescu implineste 61 de ani.   "Ma intrebati in care dintre piesele pe care le-am regizat ma regasesc cel mai mult. Ma regasesc in toate piesele pe care le-am regizat, pentru ca intotdeauna am incercat sa ma exprim pe mine. Care este destinul teatrului in epoca televizorului si a computerului? Destinul teatrului in epoca televizorului si a computerului este sa fie in continuare un lucru viu in fata unor lucuri care sunt doar imitatii ale vietii. Care este momentul care mi-a schimbat macazul desinului? Acel moment a fost 23 august 1944. Au intrat rusii inainte sa ma nasc eu si viata ar fi fost altfel daca nu s-ar fi intamplat comunismul. Ma intrebati care este cea mai ciudata intamplare care mi s-a petrecut. Ciudat este ca inca mai traiesc. De fapt, de ziua mea voi fi la dializa.  Cum am ajuns in lumea regiei? Intamplarea m-a orientat catre aceasta meserie. Modelul meu profesional este profesorul meu David Esrig, dar si alti regizori importanti, cum ar fi Sam Peckinpah. Care a fost piesa regizata de mine care mi-a adus cele mai mari satisfactii? Intotdeauna ultimul spectacol este realizarea care imi aduce cele mai mari satisfactii. Ma intrebati daca m-a cuprins vreun regret, daca a existat vreun moment cand am simtit ca as face pasul inapoi. Niciodata nu am fost tentat sa renunt la cariera mea, in pofida orcarui esec. In cariera mea de pana acum nu am nici un regret. De acum inainte regret lipsa timpului. Ce as face daca as putea reintoarce timpul? Daca as avea posibilitatea sa dau timpul inapoi mi-as schimba sexul. La intrebarea daca sunt un regizor care le da multe grade de libertate actorilor raspunsul este: intotdeauna ii las pe actori sa improvizeze, nu ii tin in frau. Daca am modificat regia dupa premiera, dupa un timp? Nu am fost niciodata tentat sa schimb regia dupa un numar de spectacole. Era prea tarziu.  Imi reamintiti ca am inregistrat succes si cu genul musical. Ma tenteaza sa mai regizez un musical. Care erau visurile de tinerete, care sunt visurile mele de acum? In adolescenta, visurile mele erau erotice, si acum sunt eroice. Ce filme prefer, ce literatura imi e pe plac? Imi plac filmele dure si literatura poetica. Ce-as fi ales daca nu imbratisam cariera de regizor? Daca nu ar fi fost regia de teatru mi-ar fi placut dirijatul. Acum imi doresc sa-mi reuseasca proiectele."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.