Si-a scos un rival pe geam, a stins tigara in capul altuia si nu a vorbit cu fiica sa Sharon Osbourne de 15 ani. Nu este de mirare ca Don Arden, care a murit recent la 81 de ani, a fost cel mai de temut om din industria muzicala. Daca nu ar fi fos
Si-a scos un rival pe geam, a stins tigara in capul altuia si nu a vorbit cu fiica sa Sharon Osbourne de 15 ani. Nu este de mirare ca Don Arden, care a murit recent la 81 de ani, a fost cel mai de temut om din industria muzicala. Daca nu ar fi fost asa, insusi Arden ar fi fost dezamagit.
Pentru ca in lumea rock 'n' roll-ului excesele, scandalurile, datoriile exorbitante nu sunt o noutate, Arden a ales sa fie cel mai dur dintre duri. El a fost, asa cum ii placea sa spuna, "Nasul rock-ului".
Astfel, Nasul este cel care i-a introdus in lumea muzicii pe Jerry Lee Lewis si Little Richard, fiind si managerul Small Faces, Electric Light Orchestra si chiar managerul formatiei ginerelui sau, Black Sabbath.
Felul sau de a fi l-a mostenit si fiica sa, sotia solistului Black Sabbath, Ozzy Osbourne, care a ales sa-si scoata tatal din viata sa de mai bine de 15 ani.
Asa cum a scris Arden insusi, in autobiografia sa intitulata "cu modestie" - "Mr. Big", el considera ca intimidarea este cheia succesului pentru baiatul sarac dar ambitios.
Nascut in Manchester in 1926, numele sau real era Harry Levy si si-a inceput cariera cantand in sinagoga locala, de unde a progresat rapid ajungand sa mearga in turnee la doar 14 ani.
Telefonul public din fata casei sale era biroul lui. Cand intra acolo sa dea telefoane, nimeni nu avea curaj sa-l scoata afara.
La 18 ani, lucra la ENSA, divizia de divertisment a Armatei. Cand au aparut conflicte armate, el "s-a imbolnavit miserios" si a stat deoparte. Durul nu dorea sa-si riste viata.
Dupa razboi, s-a vindecat miraculos si s-a urcat pe scena din nou. Ulterior s-a reprofilat si a devenit promotor, aranjand turnee in Marea Britanie pentru tinerii artisti americani de rock.
Atunci, intr-o lume care abia se nastea si cand se obisnuia ca promotorii sa dea faliment chiar inainte de a-si plati artistii, Arden era rege, pentru ca reusea sa scoata bani din piatra seaca.
Ca artist, Arden a avut probleme cu diversi manageri pentru ca era violent, insa ca promotor, el a descoperit rapid ca frica este o unealta utila. Pe masura ce legenda rockului crestea, crestea si reputatia de dur a lui Don Arden. Insa pe langa asta, el era si un vizionar si s-a implicat inca de la inceput in industria muzicala, prevazand viitorul glorios al rock-ului. Isi "jefuia" fara probleme artistii, dar ii urca in topuri.
Se pare ca Don Arden era fara scrupule, corupt, dur, dar genial. In scurta vreme i-a cumparat sotiei sale Hope, Rolls-Royce, diamante si tot ce visa ea.
La un moment dat, un alt impresar, Robert Stigwood, s-a aratat dornic sa-i ia una dintre formatii, iar cand acesta a aflat, a luat cu el trei matahale, a intrat in casa la Stigwood, l-a smuls de pe fotoliu si l-a atarnat deasupra ferestrei cu capul in jos, tinandu-l doar de glezne. Stigwood a inteles mesajul. Apoi, un alt manager, Clifford Davis, a incercat sa-i "sufle" formatia The Move. Arden s-a dus la el, l-a smucit si efectiv si-a stins tigara in capul lui. De atunci, frica a ramas cea mai eficienta arma a sa.
In alta ocazie, atunci cand o companie a refuzat sa-i elibereze de contract una dintre formatii, peste noapte, misterios, sediul firmei a luat foc.
Nici cu oamenii lui nu era mai dragut. La un moment dat, a crezut ca unul dintre angajaii lui ii fura bani, asa ca a trimis niste "baieti" acasa la acesta, care i-au spart usa si l-au tarat in biroul lui Arden.
Arden scrie chiar el in autobiografie ca "m-am asigurat ca nu va mai avea copii niciodata. Mi-am scos uneltele si l-am rezolvat. Puteam sa-l fac farame, dar nu am facut-o. Imi voiam doar banii inapoi".
Astfel, nu e surprinzator ca a fost acuzat ulterior de rapire, santaj si tortura. Culmea, a scapat fara nici o problema.
Dupa proces, Arden a vazut un detectiv care-i dadea tarcoale, asa ca i-a spus "daca te apropii vreodata de mine sau de familia mea, nu ai sa mai ajungi la nici un proces, pentru ca nu o sa mai fi in viata".
Mai tarziu, chiar fiul lui, David, a stat sapte luni in inchisoare, fiind acuzat de infractiuni asemanatoare cu cele ale tatalui sau.
Se sopteste ca Arden avea o serie de prieteni periculosi, care faceau parte din Mafia americana, care era implicata in peste 150 de crime.
In anii '70 Arden avea un succes nebun, era milionar si locuia in fosta casa a lui Howard Hughes, avandu-l vecin pe Cary Grant.
Insa atunci, Sharon, fiica sa, s-a indragostit de Ozzy. Ea lucra cu fratele sau la firma familiei si avea destul de des scandaluri cu tatal ei. Recent, Sharon a povestit ca sechelele psihologice aparute din cauza parintelui ei nu au disparut nici acum. "Eram inconjurata de oameni violenti, limbaj violent si comportament violent. Nu era nimic neobisnuit sa-mi vad tatal cu pistoale sau amenintand pe cineva. Tatal meu avea un temperament vulcanic. Atunci cand tipa, vibrau peretii. De cateva ori m-a tarat prin casa de par, dar nu pot spune ca am fost abuzata sau batuta. In zilele acelea era ceva normal".
Atunci cand Sharon s-a casatorit cu Ozzy, Arden le-a facut cadou de nunta contractul Black Sabbath. Insa pentru ca fiica era leit tatal, ea a decis ca Ozzy sa-si schimbe managementul si i-a luat tatalui ei formatia de sub nas.
15 ani a durat pana ce tatal si fiica s-au impacat. Insa, in ultimii ani, devastat de Alzheimer, Arden a sfarsit intr-un azil de batrani de lux, la varsta de 81 de ani.
Don Arden a apartinut unei lumi apuse, unei lumi unde nu existau avocati si manageri in industria muzicii. Era o jungla, iar in acea jungla din Marea Britanie, Arden era leul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.