Industria romaneasca a fost marele perdant al tranzitiei; nici nu putea fi altfel, avand in vedere fantasmagoriile economice ale ceausismului. Regulile pietei au actionat ca o matura, eliminand excrescentele productiei de dragul productiei. Inevitabil, 3,5 milioane de locuri de munca au fost pierdute prin aceasta operatie de ecarisaj.
Economia de piata a luptat din greu sa faca fata concurentei internationale. Multi muncitori industriali si-au cautat salvarea in mediul rural din care proveneau, suferind de o cronica suprapopulatie. (In treacat fie spus, industrializarea capitalista rezolva si problema suprapopulatiei agrare).
Pentru recuperarea decalajelor care separa Romania de tarile Uniunii Europene, necesara este acum o noua revolutie tehnica - capitalista - si o rata de investitii de circa 30 la suta (precum inainte de '89, cand insa investitiile se faceau arbitrar, fara a se tine seama de semnalele pietei...). Mai trebuie stiut ca, dupa 1990, privatizarea s-a facut taraganat, sub semnul coruptiei si clientelismului, cu greutati obiective determinate de lipsa de cumparatori. Cresterea masiva a preturilor a luat locul penuriei fizice de produse, nota cu cativa ani in urma economistul Ilie Serbanescu - o constatare valabila in continuare.
Care este situatia prezenta? Piata romaneasca este, in primul rand, una de desfacere. Ea trebuie sa se transforme intr-una de productie... Usor de spus... Marile investitii de-abia incep! Comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, a anuntat deunazi ca Romania va primi in 2007 circa 450 milioane de euro din fondurile structurale UE. Capacitatea de absorbtie a noilor state membre, printre care si Romania, este buna, intre 70 si 80 la suta. Fondul European de Investitii va infiinta in septembrie un birou la Bucuresti, pentru a gestiona un fond de 100 de milioane de euro, destinat intreprinderilor mici si mijlocii. De ce n-ar infiinta, insa, si statul roman un "Credit Industrial" dupa modelul antebelic?