Cererile depuse de fermierii din Neamt pentru acordarea platilor unice pe hectar din fonduri UE depasesc cu aproape 10.000 de hectare suprafata de teren arabil a judetului, potrivit Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Neamt, tr

Cererile depuse de fermierii din Neamt pentru acordarea platilor unice pe hectar din fonduri UE depasesc cu aproape 10.000 de hectare suprafata de teren arabil a judetului, potrivit Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Neamt, transmite corespondentul Mediafax.
Directorul APIA Neamt, Mihai Apetrei, a declarat ca in aceasta perioada este verificata exactitatea datelor inscrise in cererile de acordare a sprijinului direct pe unitatea de suprafata, prin Sistemul de Integrare si Control Administrativ.
"S-au descoperit, astfel, 2.500 de blocuri fizice (suprafete de teren formate din mai multe parcele - n.r.) supradeclarate. Adica mai mari, scriptic, decat sunt pe teren. Astfel de situatii apar in mai toate localitatile si vizeaza mai ales suprafetele din intravilan", a spus Apetrei.

Controale efective pe teren

Potrivit directorului APIA Neamt, in afara cazurilor in care fermierii au dorit sa insele deliberat institutiile, o parte din declaratiile care indica suprafete mai mari decat in realitate ar putea include terenuri cu alta destinatie, cum ar fi curtile sau drumurile de acces, precum si posibilitatea ca aceeasi suprafata sa apara atat in dosarul proprietarului, cat si in cel depus de arendas. In cazul in care se constata ca agricultorii detin un teren mai mic decat declarat, acestia nu vor mai primi subventiile pe hectar.
"Deocamdata, am inceput sa-i chemam la centrele locale pe acei proprietari ale caror terenuri fac parte din blocurile fizice cu pricina, pentru a recunoaste daca au gresit si a indrepta erorile. Daca nu o rezolvam asa, atunci incepem controalele efective pe teren, iar acel fermier care se dovedeste ca nu detine teren atat cat a declarat, va fi exclus de la plata", a precizat Apetrei.
APIA a primit in acest an, la nivel national, 1,24 de milioane de cereri pentru subventii din fonduri UE, dintre care 11.500 solicitari au fost depuse in perioada de penalizare, astfel ca sumele alocate in aceste situatii vor fi diminuate.
In total au fost depuse cereri pentru o suprafata de peste 9,6 milioane de hectare, cu 12% mai mare decat cea negociata cu UE, de 8,6 milioane de hectare.

440 de milioane de euro

In cazul in care, in urma controalelor administrative si din teren, suprafata pentru care au fost cerute subventii va ramane mai mare decat cea stabilita cu UE, fondurile totale alocate pentru acest an - 440 de milioane de euro - vor fi reimpartite la noua suprafata, rezultand o subventie cu cativa centi mai mica pentru fiecare fermier.
Pentru a primi banii, fermierii trebuie sa respecte conditiile de bune practici agricole si de mediu (Good Agricultural and Environment Conditions - un set de 11 reguli minimale de intretinere), dar si sa detina un teren de minimum un hectar, impartit in parcele de cel putin 0,3 hectare.
Sumele aferente anului 2007 vor fi acordate in perioada 1 decembrie 2007-30 iunie 2008, in contul bancar al fermierilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.