Alaturi de strategia prezentata in articolele anterioare, a€žLong Straddle", o alta strategie aplicabila in conditiile unei piete neutre, pe fondul unei volatilitati in crestere, este si a€žLong Strangle". Astfel, daca investitorul considera ca piata va fi foarte volatila pe termen scurt, variatiile situandu-se intr-un culoar mai larg decat in cazul strategiei a€žLong Straddle", acesta poate decide cumpararea unei optiuni Put cu pret de exercitare a si a unei optiuni Call cu un pret de exercitare b, mai ridicat.
De exemplu, se cumpara o optiune Put DESIF3 DEC07, cu un pret de exercitare de 3.000 lei/actiune pentru care se plateste o prima de 0,120 lei/actiune si o optiune Call DESIF3 DEC07, cu un pret de exercitare mai ridicat, 3,100 lei/actiune pentru care se plateste o prima de 0,090 lei/actiune.
Din reprezentarea grafica, se observa faptul ca pragul de rentabilitate este dat de doua nivele ale pretului, nivelul inferior se obtine scazand din pretul de exercitare al optiunii Put valoarea celor doua prime, iar nivelul superior este dat de suma primelor si a pretului de exercitare al optiunii Call: Pm1 = 3,0 lei - 0,120 lei - 0,090 lei = 2,790 lei/actiune; Pm2 = 3,10 lei + 0,120 lei + 0,090 lei = 3,310 lei/actiune.
Profitul potential va fi nelimitat, in conditiile in care pretul fluctueaza in afara limitelor stabilite de cele doua praguri de rentabilitate, in acest caz 2,790 lei/actiune si 3,310 lei/actiune.
Pierderea maxima, in schimb, este limitata la valoarea celor doua prime platite initial si survine daca pretul futures nu depaseste limitele stabilite de cele doua praguri de rentabilitate, in exemplul dat pierderea maxima fiind de 0,120 lei + 0,090 lei = 0,210 lei/actiune

* Aceste articole au rolul unui demers educational. Exemplele concrete cu date din piata folosite pentru ilustrarea strategiilor nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine doar investitorilor.

Anca Mates, ec. Departamentul optiuni BMFMS