In perioada 1-18 august, Asociatia Culturala Internationala "Soleil de l'Est", cu sediul in Franta (la Saint-Cyr-sur-Loire), este invitata de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, sa organizeze
In perioada 1-18 august, Asociatia Culturala Internationala "Soleil de l'Est", cu sediul in Franta (la Saint-Cyr-sur-Loire), este invitata de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, sa organizeze o tabara de creatie pentru pictorii romani din tarile UE si din vecinatate. Prima intalnire cu publicul romanesc a celor 12 artisti invitati - Bogdan Aleksandrov, Dimitar Grozdanov, Aleksandar Mateev, Tsvetan Timoteev (Bulgaria), Tudor Banus, Ioana Ghenciulescu-Violet, Petre Velicu (Franta), Emil Ciocoiu, Victor Hagea, Mircea Nicolau (Germania), Lubisa Djuric (Serbia) si Constantiu Mara (Suedia) - a fost programata pe data de 2 august, ora 17.00, la Galeria "Apollo", unde acestia vor prezenta o selectie de lucrari realizate in tara de domiciliu. Expozitia va fi prefatata de o masa rotunda care se va desfasura la Muzeul National de Arta al Romaniei (ora 11.00). O parte din lucrarile pe care pictorii le vor realiza in Romania - la Bran - locul ales pentru tabara de creatie - vor face obiectul celei de-a doua expozitii de la "Apollo" (programata in data de 17 august). Scopul manifestarii este "consolidarea si dezvoltarea puntilor culturale intre pictorii invitati si tara lor de origine", se arata intr-un comunicat al Asociatiei "Soleil de l'Est", condusa de Michel Gavaza. Infiintata in 1994, "Soleil de l'Est" si-a propus sa prezinte in Franta aspecte si realitati culturale din tarile Europei de Est - Polonia, Rusia, Ungaria si, in mod deosebit, din Romania - prin intermediul expozitiilor de pictura si de arte traditionale, a lansarilor de carte, dezbaterilor pe tema creatiei plastice.
Pana la aceasta data, asociatia a organizat in Franta peste 50 de manifestari de arta contemporana, a editat albume de pictura, cataloage anuale si a gazduit, in cadrul resedintei de artisti, 40 de pictori romani. Gratie manifestarilor de inalta tinuta, care au stimulat schimburile culturale intre Est si Vest, asociatia "Soleil de l'Est" a obtinut numeroase si constante aprecieri din partea Ministerului Culturii din Franta, Consiliului Regional Orléans, a Primariei Tours, Poitiers si a mai multor municipalitati franceze.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.