Cresterea consumului energiei electrice, in Bucuresti, datorita temperaturii caniculare, a ajuns luni la nivelul istoric de 959 MWh, cu 50% mai mare decat media. Acest lucru a dus la intreruperea alimentarii cu electricitate in mai multe zone din Buc

Cresterea consumului energiei electrice, in Bucuresti, datorita temperaturii caniculare, a ajuns luni la nivelul istoric de 959 MWh, cu 50% mai mare decat media. Acest lucru a dus la intreruperea alimentarii cu electricitate in mai multe zone din Bucuresti, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Conform acestuia, utilizarea excesiva a aparatelor de aer conditionat si a ventilatoarelor a fost principala cauza a acestei supraincarcari a retelei.
Pentru ziua de ieri se preconiza ca recordul inregistrat luni sa fie depasit si sa se consume peste 1.000 MWh, ceea ce ar insemna trecerea pragului psihologic si un nou nivel istoric.
Valorile ridicate ale consumului pun mari probleme echipelor de interventie, ca urmare a supraincarcarii transformatoarelor, a aratat Vosganian, adaugand si ca alimentarea in zonele respective va fi intrerupta controlat, pentru perioade scurte, pentru reglaje.
La nivel national, data de 19 iulie a reprezentat ziua cu nivelul record al consumului, in valoare de 7.800 MWh, mai mare cu 10% decat nivelul din 2006.

Vosganian: Livrarile pe baza de contracte, reduse cu 20%

Producatorii de energie au redus cu 20% cantitatea de energie livrata in baza contractelor incheiate cu furnizori si consumatori, pentru a putea acoperi consumul de electricitate de pe piata reglementata, destinata populatiei, a declarat Varujan Vosganian. In cazul in care conditiile meteorologice nu se vor imbunatati, se poate ajunge chiar la reducerea totala a livrarilor pe baza de contracte.
Ministrul a afirmat ca grupurile 1 si 2 de la Cernavoda nu vor fi oprite, in prezent debitele necesare racirii reactoarelor fiind mai mari decat in 2003, atunci cand in luna august centrala nucleara a fost inchisa pentru cateva zile, din cauza secetei. Aceasta posibilitate exista insa in august, daca actuala situatie meteo se va mentine. Hidroelectrica detine in prezent o rezerva de apa in lacuri pentru producerea a 1,8 Terrawatti, cu care poate asigura timp de doua luni necesarul de energie.
El a anuntat ca a redus programul de lucru intre orele 11.00-17.00 la activitatea de extragere a carbunelui din carierele de suprafata in Bazinul Olteniei, urmand a se face doar lucrarile de revizie necesare. Aceasta masura va fi retrasa la sfarsitul acestei saptamani.
Totodata, Vosganian a mentionat ca la extractia de huila nu se inregistreaza probleme, iar lucrul se desfasoara in conditii normale.

Termoelectrica, pilonul strategic al sistemului energetic

Sistemul energetic national este alimentat in principal cu termocentrale, aflate in administrarea companiei Termoelectrica. De aceea, autoritatile intentioneaza sa nu creasca productia de energie pe baza de carbune, astfel incat programul de iarna, aprobat, ieri, de Vosganian, sa nu fie periclitat.
"Din acest motiv, rolul Termoelectrica este extrem de important pentru aceasta perioada, si fac apel la colegii din Parlament sa trateze cu toata atentie Ordonanta de Urgenta care are in vedere restructurarea companiei si situatia datoriilor, pentru ca, iata, in situatii de acest fel, Termoelectrica devine pilonul strategic al functionarii sistemului energetic", a spus Vosganian. El a adaugat ca Termoelectrica functioneaza cu o capacitate de 400 MW, peste jumatate din capacitatea totala.
Totodata, Ministerul Economiei si Finantelor, impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si OPCOM, operatorul pietei de energie electrica, incearca sa gaseasca solutii pentru a asigura fondurile necesare functionarii Termoelectrica.
"Am discutat, impreuna cu domnul Opris (Nicolae Opris, vicepresedinte al ANRE, n.r.) si cu domnul Ionescu (Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, n.r.), ca sa gasim o formula prin care cash-flow-ul Termoelectrica sa fie asigurat printr-o schema de finantare dinauntrul sistemului. In realizarea acestei scheme de finantare, Hidroelectrica are un rol determinant", a afirmat Vosganian, fara sa ofere alte informatii.
Utilizarea termocentralelor, cu costuri mai mari de productie, nu va determina cresterea preturilor la consumatori.
"Mi s-a parut ca este un gest normal, pentru ca o fortare a pretului acum ar putea sa duca la un alt nivel de pret in viitor, si noi dorim sa evitam, pentru ca este o situatie conjuncturala, efecte care ar putea sa fie de durata asupra preturilor", a mai spus Vosganian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.