Circa 60 dintre romii instalati in apropierea autostrazii M50 din regiunea Ballymun, Irlanda, au fost evacuati si escortati de politie, urmand sa fie deportati in Romania cel mai probabil astazi, informeaza presa irlandeza. Politistii s-au intalnit cu reprezentantii familiilor de romi la comisariatul din Ballymun in urma cu doua zile si i-au informat in legatura cu planurile lor de evacuare.
Membri ai Biroului National de Imigratie din cadrul politiei irlandeze, insotiti de politisti din cadrul Dublin Metropolitan North Division, au sosit in tabara in dimineata zilei de ieri, politistii anuntand ca aproximativ 55 de persoane au evacuat voluntar tabara improvizata, fiind transportate cu autobuzul la un centru de primire de unde vor fi deportate. Circa 35 dintre romii aflati in tabara improvizata au refuzat sa evacueze zona, precizand ca vor ataca ordinul de deportare.
Pozitia Ambasadei Romaniei
Ambasadorul Romaniei in Irlanda, Silvia Davidoiu, a infirmat declaratiile din ultima vreme ale grupului de romi instalati in apropierea unei autostrazi potrivit carora in tara de origine locuiesc in conditii mizere si nu dispun de o locuinta permanenta. Silvia Davidoiu a declarat ca o mare parte dintre acestia dispun de adrese permanente si sunt proprietarii unor apartamente in blocuri de locuit, in timp ce Ambasada Romaniei la Dublin a acuzat organizatiile caritabile irlandeze ca desfasoara o campanie de dezinformare a opiniei publice. Diplomatul roman a subliniat ca familiile de romi incearca sa manipuleze si sa insele opinia publica irlandeza in privinta conditiilor precare de trai din Romania pentru a-si justifica refuzul de a se intoarce in tara, potrivit Radiotelevizunii irlandeze. O parte din romii care urmeaza sa fie deportati au caziere, fiind condamnati pentru furt si talharie, iar unii beneficiaza in tara de ajutor social, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, subprefectul de Bihor, Traian Abrudan. Potrivit lui Abrduan, 18 dintre cei 45 de adulti de etnie roma aflati intr-o intersectie de langa Dublin au cazier, fiind condamnati in general pentru furt si talharie. In ciuda plangerilor celor 69 de romi cu privire la conditiile pe care le au in Romania, subprefectul a declarat, citat de Mediafax, ca 32 dintre acestia beneficiau in tara de ajutor social.