In timp ce semaforul caniculei trecuse pe rosu, o noua psihoza a cuprins, precum caldura, teritoriul tarii: lipsa apei minerale. De cateva zile, alarma suna continuu: stocuri epuizate, vanzari cu portia, ca pe vremea lui Ceausescu, rafturi pustii, su
In timp ce semaforul caniculei trecuse pe rosu, o noua psihoza a cuprins, precum caldura, teritoriul tarii: lipsa apei minerale. De cateva zile, alarma suna continuu: stocuri epuizate, vanzari cu portia, ca pe vremea lui Ceausescu, rafturi pustii, supermarketuri asaltate de oameni disperati sa prinda ultimele picaturi de "minerala" sau "plata". Pe drept cuvant se pune intrebarea: Cine are interesul sa creeze aceasta panica in Romania- care din punct de vedere al zacamintelor de ape minerale se afla printre primele patru-cinci tari din Europa? Nu ar fi excluse strategii de importuri masive, in detrimentul producatorilor autohtoni si in beneficiul "baietilor destepti" ai caniculei.
Canicula este cel mai bun prieten al producatorilor si imbuteliatorilor de apa minerala din Romania. Vanzarile pe cod galben sau rosu, logic, s-au dublat, triplat etc. La fel si cererea de apa, minerala sau plata. Faptul ca rafturile magazinelor si supermarketurilor s-au golit mai repede decat in alte luni, proportional cu cresterea temperaturii, a fost suficient pentru construirea unui scenariu pe cat de fals, pe atat de periculos: in plina vara fierbinte, Romania ramane si fara apa imbuteliata. Oamenii lesina pe strada, in timp ce lichidul vietii nu e de gasit, mai ceva ca in tarile africane. Pana la o criza care sa afecteze insasi siguranta nationala, nu mai e decat un pas, caci fara apa nu se poate trai. "Epuizarea" apei minerale nu se potriveste insa cu declaratiile principalilor jucatori de pe piata romaneasca si cu ale specialistilor in domeniu. Producatorii au inregistrat vanzari record si profituri pe masura, declarandu-se capabili sa satisfaca cererea existenta. Sincopele in aprovizionarea magazinelor s-au datorat exclusiv problemelor de distributie generate de restrictiile impuse camioanelor de mare tonaj pe timpul zilei. Situatie care, firesc, a generat dificultati, marfa ajungand mai greu la destinatie. "Apa se vinde cu portia", mai scrie la scenariu. Cata vreme nu exista probleme de productie, deci exista marfa -in speta apa minerala- greu de crezut ca interesele comerciantilor au capatat conotatii umanitare, sa ajunga apa la toata lumea, si nu sunt dictate de regulile pietei. Altfel spus, cine vrea o suta de sticle, o suta primeste.
Resurse arhisuficiente
Potrivit specialistilor, apa minerala este ultima marfa ce ar putea disparea din rafturile romanilor, in conditiile in care sursele existente nu sunt nici pe departe exploatate la capacitate maxima, potrivit presedintelui Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), Iosif Nagy. In opinia lui Nagy, nu se pune problema unei crize a apei minerale. In primul rand, apa minerala este singura resursa naturala care se regenereaza, neexistand, ca in cazul petrolului, problema epuizarii. "Singurele probleme au fost legate de aprovizionare, din cauza restrictiilor si a traficului. Insa problema lipsei apelor minerale nu exista nicidecum. Romania, din punct de vedere al zacamintelor, se afla printre primele patru-cinci tari din Europa", a spus Nagy. Presedintele SNAM a mai precizat ca la sursele unde se fac exploatari nu s-au inregistrat diminuari sau scaderi de debit. Spre exemplu, in vestul tarii sunt surse omologate in stare sa ofere 35 de milioane de litri lunar, desi aici s-ar putea exploata chiar 200 de milioane de litri pe luna, limitarea fiind data doar de lipsa unor capacitati de productie pe masura. Aceasta in conditiile in care exista pe teritoriul tarii surse de apa inca neexploatate. De unde atunci brusca "disparitie" a unui produs de care Romania nu duce lipsa? Pentru ca nu ar fi exclus ca producatorilor autohtoni sa primeasca o lovitura sub centura: importul unor cantitati masive, mai ales ca in Romania apa imbuteliata este mai scumpa decat cea a vecinilor. (Tudor BORCEA)
Cel mai mare consum de energie
Ministrul Economiei Varujan Vosganian a declarat ca intreruperea alimentarii cu electricitate in unele zone din Bucuresti a fost determinata de cresterea consumului cu 50% fata de medie, la cel mai mare nivel inregistrat vreodata, prin utilizarea aparatelor de aer conditionat.
Consumul de electricitate consemnat, luni, in Bucuresti, s-a ridicat la 959 MWh, cu 50% mai mare decat media de circa 700 MWh. "Astazi (n.r. - marti) am putea sa depasim consumul record inregistrat ieri si sa depasim pragul psihologic de 1000 MW", a spus Vosganian. Valorile ridicate ale consumului pun mari probleme echipelor de interventie, ca urmare a supraincarcarii transformatoarelor, a aratat Vosganian. Astfel, alimentarea in anumite zone urma sa fie intrerupta controlat, pentru perioade scurte, pentru reglaje. Potrivit directorului general al Electrica, Corneliu Stan, luni au fost semnalate 13 intreruperi colective si 250 de intreruperi individuale. Numarul mediu de intreruperi individuale nu depaseste, in mod normal, 150-180. Stan a adaugat ca un numar atat de ridicat a mai fost inregistrat in perioada decembrie 2006 ianuarie 2007. Ieri seara codul rosu a fost ridicat. Pe de alta parte, meteorologii au anuntat ca urmeaza furtuni in aproape toata tara, "startul" urmand sa-l dea vestul. Ceea ce inseamna, daca s-a terminat canicula, nu inseamna ca nu vor mai fi intreruperi "de lumina". Este posibil ca vijeliile sa darame stalpii de curent, ceea ce va lasa iar consumatorii fara energie electrica! (G.M.)
Pericol la electrocasnice
In diferite zone ale Capitalei, s-au inregistrat ieri mai multe intreruperi ale curentului electric, precum si o scadere a frecventei acestuia
Temperaturile extrem de ridicate din ultima vreme, dar si cresterea semnificativa a consumului de energie electrica, se rasfrang asupra clientilor Electrica, care risca sa suporte, pe langa deja existentele caderi de tensiune, si eventualele pagube produse in randul electrocasnicelor ce au de suferit de pe urma scaderii frecventei curentului electric. In situatia de fata, societatea Electrica Muntenia Sud a dublat numarul echipelor care intervin pentru remedierea avariilor. "Sunt temperaturile care sunt, echipamentele reactioneaza cum reactioneaza. Asta e. Nu avem ce sa facem", a confirmat problemele existente purtatorul de cuvant al societatii, Cornelia Ion. "Avem echipele de interventie, la nivelul filialei s-a format un comandament pentru situatii de urgenta si incercam sa rezolvam, pe cat posibil, toate problemele care apar", a mai spus aceasta. Totodata, aceasta a precizat ca pana in prezent au fost semnalate probleme doar in unele zone de consum restranse, iar echipele de interventie fac tot ce le sta in putinta pentru a remedia defectiunile. "Bineinteles ca intampinam si noi probleme, traficul intens, caldura insuportabila, dar avem echipe de interventie disponibile 24 din 24 de ore, avem toate materialele si echipamentele necesare interventiilor, dispunem de tot ce este nevoie pentru a trece cu bine peste orice inconvenient", a mai spus purtatorul de cuvant. De asemenea, Cornelia Ion a precizat ca societatea nu poate recomanda clientilor sa nu consume energie electrica. (Andrei GHICIUSCA)
2,92 miliarde de metri cubi de apa
Rezerva de apa este suficienta, chiar daca nu va ploua in urmatoarele doua luni, iar pentru cele cinci judete si Bucuresti nu este nevoie sa se instituie restrictii de alimentare cu apa, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).
Marius Postelnicescu, directorul general al ANAR, a precizat ca exista o rezerva de apa suficienta, chiar si in conditiile in care nu se vor produce nici un fel de precipitatii in urmatoarele doua luni. "Perioada de doua luni reprezinta intervalul maxim de timp in care ANAR, prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, poate face estimari exacte in ceea ce priveste rezerva de apa, corelate cu prognozele meteorologice si hidrologice", precizeaza comunicatul. Astfel, ieri, in lacurile de acumulare exista un volum total de 2,92 miliarde metri cubi de apa, in conditiile in care cerinta totala a folosintelor de apa in trimestrul III este de circa 2,2 miliarde metri cubi. Gradul mediu de umplere al principalelor acumulari, in 24 iulie, este de 71,1%, din care 85% lacuri din administrarea ANAR si 65% lacuri din administrarea Hidroelectrica. In intervalul 23-24.07.2007, debitul Dunarii la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, a fost in scadere (3200 mc/s), situandu-se sub media multianuala a lunii iulie (5500 mc/s). Cota Dunarii inregistrata ieri, in sectiunea Cernavoda, este de + 65 cm, in conditiile in care cota de avertizare pentru Centrala Nucleara Cernavoda este de - 165 cm, cota de oprire pe cale administrativa fiind de - 186 cm. In aceste conditii exista o rezerva de nivel de aproximativ 250 cm, functionarea CNE realizandu-se in deplina siguranta in perioada urmatoare. (L.M.)
Canicula ar trebui sa ieftineasca curentul
Cel mai ieftin producator de energie, Hidroelectrica, a redus cu 20% cantitatea de energie livrata in baza contractelor incheiate cu furnizori si consumatori eligibili, privati, pentru a putea acoperi consumul de electricitate de pe piata reglementata, destinata populatiei, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Cantitatile de energie au fost reduse doar pentru contractele din piata libera, iar piata reglementata este alimentata integral cu necesarul de electricitate pentru consumul populatiei, a precizat si directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea. "Trebuie sa va marturisesc ca este o situatie cu care sistemul energetic romanesc nu s-a confruntat pana acum. Acest indicator, care se cheama codul rosu, pana acum nu a fost invocat in Romania. In fata acestei situatii, sistemul energetic national trebuie sa ia masurile care se impun", a afirmat Vosganian. (G.M.)
Cernavoda e in parametri
Ministrul a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca grupurile 1 si 2 de la Cernavoda nu vor fi oprite, in prezent debitele necesare racirii reactorelor fiind mai mari decat in 2003, atunci cand in luna august centrala nucleara a fost inchisa pentru cateva zile, din cauza secetei.
Ministrul nu a exclus, totusi, riscul opririi reactorului la jumatatea lunii august. El a spus ca prognozele meteo sunt destul de oscilante, iar autoritatile se raporteaza la prognozele din 2003. "Daca dupa 15 august vom avea o situatie de seceta hidrologica, exista si aceasta posibilitate (n.r. - de a opri reactorul nuclear). Vom acoperi necesarul prin producerea de energie in termocentrale pe baza de gaz metan", a spus Vosganian.
De asemenea, Hidroelectrica are o rezerva de 1,8 TWh in lacurile de acumulare, de doua ori mai mare fata de rezerva din anul 2003, suficienta pentru a asigura producerea de energie pentru doua luni. Termoelectrica a preluat o parte din capacitate Hidroelectrica, circa 400-500 MWh, care vor fi produsi in termocentrale pe gaze provenite de la Romgaz si Petrom. (G.M.)
SRI a monitorizat canicula
Serviciul Roman de Informatii monitorizeaza efectele caniculei asupra populatiei. Surse neoficiale din SRI ne-au precizat ca la nivelul Serviciului au fost dispuse masuri care sa urmareasca posibilele evolutii negative produse de canicula la nivelul populatiei. SRI acorda o importanta deosebita problemei accesului locuitorilor din zonele afectate de canicula la sursele de apa potabila. Din punct de vedere al sigurantei nationale, lipsa surselor de apa potabila ( incusiv apa minerala si plata) constituie un factor de risc la adresa sanatatii populatiei. Din aceasta cauza, SRI monitorizeaza in aceasta perioada atat rezervele naturale de apa din bazinele geografice din zonele afectate de canicula cat si modul cum firmele de imbuteliere si distributie a apei minerale respecta graficele de livrare a acestui produs catre populatie. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.