In fond, „maretele realizari" ale DLAF nu sint altceva decit baloane de sapun.

Mi se pare de domeniul evidentei ca ceva este putred cind Romania raporteaza peste 90% din fraudarile fondurilor europene. Chiar daca luam in calcul stilul dimbovitean in afaceri, stil in care „valorile" supreme asumate nu reprezinta munca sustinuta si inteligenta, ci „tunul" sau „teapa", tot nu pot sa cred ca in Romania au fost deturnate de zece ori mai multe fonduri europene decit in tot restul tarilor care au aderat in 2004 plus Bulgaria! Aceasta enormitate a fost sustinuta oficial, prin rapoartele trimise anul trecut la Bruxelles de Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) condus de actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. In fond, „maretele realizari" ale Departamentului nu sint altceva decit baloane de sapun. 90% dintre sesizarile DLAF nu se confirma din simplul motiv ca sint intocmite pompieristic, fara a avea un cit de mic indiciu ca s-ar fi produs deturnari de fonduri.

Paguba produsa Romaniei de „harnicia" suspecta a subordonatilor lui Chiuariu nu consta in vreo subminare a imaginii Romaniei, simpla prostie propagandistica a guvernarilor cautionate de Ion Iliescu. Nici nu se produce o diminuare a sprijinului financiar acordat Romaniei de UE. In primul rind, pierd firmele care se incumeta sa acceseze fonduri europene. In articolul publicat ieri am dat exemplul unei societati careia i-a fost blocata luni in sir plata a doua milioane de euro, pentru ca DLAF a sesizat o posibila deturnare fara a accepta probele societatii in cauza, care dovedeau corectitudinea derularii proiectului. Regula finantarilor europene spune ca orice plata se suspenda in cazul in care exista suspiciuni de frauda si se reia doar dupa ce investigatiile procurorilor infirma acuzele aduse respectivei firme. Ca atare, pentru a continua proiectul, societatea trebuie sa apeleze la credit. Care costa.

Pe urma, DLAF bombardeaza DNA cu astfel de fumigene. Las la o parte obsesia lui Chiuariu de a discredita DNA, intrucit e irelevanta. Fumigenele DLAF incarca inutil activitatea procurorilor, care sint obligati sa verifice in amanunt orice ineptie care poarta antetul DLAF. In fine, harnicia prost inteleasa a consilierilor DLAF nu le incumba nici un fel de responsabilitate. Departamentul nu are atributii judiciare, deci nu pot fi acuzati de abuz in serviciu, asemeni unui magistrat care ar comite grave abateri de la procedura.