Politia Romana a inaugurat, ieri, noul sistem AFIS PRINTRAK BIS, de identificare biometrica a persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale in afara tarii, pe baza examinarii dactiloscopice. La acest eveniment au luat parte atas
Politia Romana a inaugurat, ieri, noul sistem AFIS PRINTRAK BIS, de identificare biometrica a persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale in afara tarii, pe baza examinarii dactiloscopice. La acest eveniment au luat parte atasati de interne din Japonia, Franta, Belgia , Slovacia , Spania si vice-presedintele Motorola.

Sistemul Afis Printrak BIS (Printrak Biometric Identification System), fabricat in SUA, considerat varful de gama in tehnologia identificarii biometrice, mareste capacitatea de stocare de la doua la sase milioane de persoane si de la 100.000 la 500.000 de urme papilare digitale si palmare. De asemenea, noul sistem asigura posibilitatea examinarii comparative a amprentelor degetelor si palmelor prin scanare directa, oferind si posibilitatea cautarii rapide pentru doua degete, ceruta in special in punctele de trecere a frontierei.

 "Este un proiect foarte important, un pas inainte in conceptul de modernizare a Politiei Romane. Doar o echipa bine instruita dotata poate sa aiba o evidenta a criminalitatii. Este nevoie sa avem aceste dotari la nivelul celor din tarile dezvoltate, pentru ca diversificarea actelor criminale imbraca forme variate si, de aceea, trebuie sa fim cu un pas inaintea celor care incalca legea", a declarat  ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David.

Sistemul a fost livrat la inceputul acestui an in cadrul unui proiect ce face parte din modernizarea evidentei dactiloscopice a cazierului judiciar sI este finantat de M.I.R.A cu 9,3 milioane euro.

Sistemul Afis Printrak Bis cuprinde 54 de statii de lucru utilizate la nivelul IGPR. Totodata, s-a realizat conexiunea la sistem a celor 26 de statii de amprentare electronica in locatii ale Oficiului National pentru Refugiati, IGPF si Autoritatii pentru Straini.

Pana in prezent, prin cele noua laboratoare AFIS 2000, au fost identificati peste 25.000 de infractori. Numai de la inceputul anului au fost identificate 1.403 persoanecare au comis infractiuni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.