Zhenli Ye Gon (foto stanga) a fost arestat la inceputul saptamanii de catre agentii Biroului Federal de Investigatii. Arestarea acestuia survine la patru luni de cand politistii au descoperit in casa sa din Mexico o suma enorma de bani. Agentii au fost socati sa gaseasca in timpul perchezitionarii vilei acestuia o camera plina de 206 milioane de dolari.
Procurorul general din Mexic, Eduardo Medina Mora, a declarat ieri ca a primit informatii clare despre arestarea in America a lui Zhenli Ye Gon, cetatean chinez din Mexic. "Am primit informatiile care au fost confirmate de surse oficiale conform carora arestarea a avut loc" a declarat Medina Mora pentru postul de televiziune mexican Televisa. Mexicul a cerut extradarea lui Ye Gon, care fost arestat in Rockville, Maryland. Nu se stie decocamdata daca arestarea a fost realizata la cererea Mexicului, desi autoritatile americane nu au declarat ca ar fi avut vreun mandat de arestare pentru Ye Gon.
In cadrul unui raid din luna martie, politia mexicana a intrat intr-una din vilele lui Ye Gon unde au descoperit stupefiati mii de teancuri de bancnote americane, care erau indesate in valize si in cateva dulapuri care nici macar nu se mai puteau inchide din cauza faptului ca erau burdusite cu dolari. Practic uriasa avere descoperita in casa lui Ye Gon continea 205 milioane de dolari, 18 milioane de pesos, 200.000 de euro, 113.000 dolari Hong Kong, 11 monede mexicane de aur si o cantitate uriasa de bijuterii a carei valoare nu a fost inca evaluata complet. Dupa acel raid au fost arestate sapte persoane, s-au confiscat sase Mercedesuri si mai multe pistoale cu amortizoare. Atunci, Ye Gon a reusit sa scape, fugind in Statele Unite. Ye Gon, chinezul cetatean mexican, este acuzat ca a importat, prin porturile mexicane, cantitati uriase de substante chimice care sunt utilizate la obtinerea stupefiantelor. Ye Gon a declarat autoritatilor ca este nevinovat si ca este victima unui complot al guvernului. Producatorii mexicani de metamfetamina si-au facut loc si pe piata americana. Asa-zisele superlaboratoare care produc drogurile in cantitati "industriale" s-au extins in tot Mexicul, pentru ca acolo precursorii ca pseudoefedrina sunt mult mai usor de procurat. Recent, ca o masura prevenitva, guvernul a decis sa supravegheze la sange vanzarile de medicamente contra racelii care contin, printre altele, si pseudoeferina.
Politia a mai declarat ca firma condusa de Ye Gon a importat ilegal tone de substante chimice si ca fabrica in laboratoarele sale cantitati uriase de metamfetamina.
Ye Gon a declansat un scandal monstru in Mexic in ultima vreme pentru ca a declarat public ca tinea suma uriasa de bani in vila sa pentru ca asa l-a fortat sa faca secretarul de stat din Ministerul Muncii mexican, Javier Alarcon, care l-ar fi santajat in acest sens. Acelasi Ye Gon a maarturisit ca banii, sau o parte din ei, urmau sa foloseasca la campania electorala din 2005-2006 a presedintelui Felipe Calderon (foto dreapta). Ulterior, YE Gon si-a schimbat depozitia, declarand ca presedintele si secretarul de stat nu sunt implicati in afacerile sale. Acelasi presedinte Felipe Calderon a declansat recent in Mexic o operatiune masiva de distrugere a cartelurilor de droguri in care au fost implicati mii de politisti si soldati, insa singura prada consistenta a reprezentat-o Ye Gon si banii sai. Acum, avocatul lui Ye Gon s-a declarat foarte surprins de arestarea clientului sau, pentru ca acesta deja cazuse la invoiala cu agentii DEA ca Ye Gon sa se predea in zilele urmatoare.