O prima schita a proiectului de buget pe 2008 va fi prezentata astazi, in sedinta Guvernului, de catre Ministerul Economiei si Finantelor, schita ce prevede un deficit de 2,5% din PIB, potrivit declaratiilor ministrului Economiei si Finantelor, Varuj

O prima schita a proiectului de buget pe 2008 va fi prezentata astazi, in sedinta Guvernului, de catre Ministerul Economiei si Finantelor, schita ce prevede un deficit de 2,5% din PIB, potrivit declaratiilor ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor se situeaza sub tinta actuala pentru acest an, plafonul deficitului bugetului general consolidat pe 2007 fiind de 2,8% din PIB. Conform metodologiei biroului european de statistica Eurostat, Comisia Europeana a atras atentia asupra faptului ca deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfarsitul anului, daca nu vor fi luate masuri.
Autoritatile de la Bucuresti au aratat ca deficitul va fi mentinut sub pragul de 3% impus la nivel european prin Pactul de Stabilitate si Dezvoltare, iar bugetul va fi rectificat in acest sens in toamna anului curent.

Dupa cinci luni, pe excedent bugetar de 0,16%

La sfarsitul lunii mai, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 606,7 milioane de lei, reprezentand 0,16% din PIB, rezultat din venituri de 47,75 miliarde de lei si cheltuieli de 47,15 miliarde de lei.
In ceea ce priveste veniturile colectate la cele cinci mari componente ale bugetului general consolidat la sfarsitul primului semestru, acestea au totalizat 55,34 miliarde lei, cu 17,78% mai mult, comparativ cu perioada similara a anului trecut, doar taxele vamale mentinandu-se sub incasarile de anul trecut.
Potrivit metodologiei sistemului european de conturi, in 2006 deficitul bugetar a fost de 6,5 miliarde de lei, echivalentul a 1,9% din PIB. Procentul este superior celui de 1,7%, anuntat de autoritati, dar calculat pe baza unei metodologii diferite.
Pentru a putea majora cheltuielile de investitii in infrastructura, anul trecut Guvernul a majorat de doua ori tinta de deficit de la 0,5% din PIB, la 2,5% din PIB.

Finantele vor sa aloce bani de la buget pentru datoriile termocentralelor

Varujan Vosganian a declarat ca are in vedere alocarea, de la bugetul de stat, de fonduri catre primariile care administreaza termocentrale, pentru plata datoriilor catre furnizorii de carbune.
"Foarte urgent, vom achita prin primarii, din banii bugetului, o parte din datoriile care sunt la extractia de carbune pentru a nu avea situatia opririi extractiei de carbune din cauza lipsei de finantare", a afirmat acesta.
Vosganian afirma la inceputul acestei luni ca totalul datoriilor autoritatiilor locale care administreaza termocentrale catre furnizorii de combustibil se ridica la aproximativ 500 de mii de euro. Aceeasi situatie a fost prezentata in luna iunie si de directorul general al Directiei pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Sorin Gaman, care a sustinut ca neplata datoriilor pentru carbunele livrat de societatile miniere ar putea atrage intrarea in insolventa a unor termocentrale.

Vosganian: E necesara o analiza a efectelor reducerii TVA la paine

In privinta reducerii TVA la paine, Varujan Vosganian a declarat ca masura este o optiune deschisa, insa trebuie analizate impactul acesteia si capacitatea de administrare a sistemului fiscal. "Daca as spune ca este imposibil, este un cuvant prea greu. Orice este posibil in Romania", a spus Vosganian. El a aratat, insa, ca trebuie evaluat impactul unei asemenea masuri, precum si capacitatea sistemului fiscal de a o administra.
Introducerea unei cote reduse de TVA la paine a fost enumerata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grau, provocata de seceta. Remes a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul graului nu este mare comparativ cu anii trecuti. Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si a produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat la 30-40% pana la sfarsitul anului.
Productia de grau si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, centralizate dupa finalizarea recoltarii pe o suprafata de 91% din terenurile cu aceste culturi.

Bugetul pe 2008 ar putea include si pensia suplimentara pentru sotul supravietuitor

Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, la intocmirea bugetului pentru 2008 ar putea fi luata in calcul si facilitatea propusa de PSD in 2004 privind acordarea unei pensii suplimentare sotului supravietuitor, insa pensionarii nu vor primi compensari in bani pentru tichete CFR.
"Pensionarii vor primi o majorare a pensiilor prin legea modificata a pensiilor. Compensarea in bani pentru tichetele CFR pentru pensionari nu va fi acordata anul viitor, pentru ca poate fi considerata inca o majorare de pensie", a mentionat marti Vosganian, raspunzand unei intrebari a presei cu privire la cele doua propuneri ale PSD, nepuse in aplicare.
Camera Deputatilor a adoptat pe 28 iunie, in ultima zi a sesiunii parlamentare, proiectul de lege privind majorarea pensiilor, initiat de PSD, stabilind cresterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si la 45% de la 1 ianuarie 2009. Legea a fost adoptata dupa negocieri PNL - PSD si dupa ce social-democratii au amenintat cu initierea unei motiuni de cenzura.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, precizeaza ca legea initiata de PSD si adoptata de Parlament pe 28 iunie 2007 prevede - pe langa majorarea pensiilor din sistemul asigurarilor de stat si dublarea pensiilor agricultorilor - compensarea in bani a tichetelor CFR neutilizate de catre pensionari si acordarea unei pensii suplimentare sotului supravietuitor, in valoare de 25% din pensie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.