Vineri, impreuna cu Cotidianul se vor distribui CD-ul cu o selectie din muzica lui Bach si o brosura despre biografia si opera compozitorului.

Al treilea titlu din Colectia SIMFONICA, oferit de Cotidianul la un pret special de doar 7,9 lei, contine celebra „Toccata si Fuga in re minor", selectii din Concertul Brandenburgic nr. 4 in sol major si din Concertul Brandenburgic nr. 2 in fa major, din cantatele „Jauchzet Gott in allen Landen", „Wachet auf, ruft uns die Stimme", „Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd", „Herz und Mund und Tat und Leben", din Suita pentru orchestra nr. 3 in re major, din Concertul pentru orga in re minor si din Suita pentru orchestra nr. 2 in si minor, in interpretarea faimoasei Royal Philharmonic Orchestra, condusa de dirijorul Jonathan Carney.

„Toccata si Fuga in re minor", compusa de J. S. Bach intre 1703 si 1707, este una dintre cele mai faimoase lucrari pentru orga din toate timpurile. Piesa este gustata si de neinitiati, primele note numarindu-se printre cele mai recunoscute acorduri de muzica clasica din lume. Mai mult decit atit, pentru mai bine de un secol, toccata a fost asociata cu straniul si fantasticul, devenind un adevarat soundtrack pentru Halloween.

Una dintre cele mai inovative si controversate interpretari ale toccatei este cea a organistului Virgil Fox din 1970, intitulata „Heavy Organ". Virgil Fox este renumit pentru concertele live din muzica lui Bach, in stilul marilor concerte rock, si pentru modul emfatic de a cinta la orga.

„Toccata si Fuga" a devenit coloana sonora preferata a filmelor de groaza si a desenelor animate. Unul dintre cele mai cunoscute este filmul de animatie al lui Walt Disney „Fantasia", aparut in 1940. Toccata a fost adaptata pentru orchestra si interpretata alaturi de alte sase piese de muzica clasica de Filarmonica din Philadelphia, sub bagheta celebrul dirijor Leopold Stokowski. Filme clasice ca „Dr. Jekill and Mr. Hyde", „Tales from the Crypt", „The Black Cat", „Sunset Boulevard" sau adaptatarea lui Andrew Lloyd Webber ca tema principala pentru „Fantoma de la opera", o folosesc pentru a sugera o atmosfera infricosatoare. De asemenea, a fost folosita de Martin Scorsese in „Aviatorul" si de faimoasa trupa de comedieni britanici Monty Python in „The Meaning of Life". Daca unii fani ai toccatei o cunosc din filmele horror preferate, iar altii din versiunea formatiei The Muse sau din cea a lui Bjork, fanii jocurilor pe computer au putut-o asculta in timp ce jucau Warcraft II: Tides of Darkness, care are piesa lui Bach ca soundtrack.

Academia de organisti din Calgary, onorata de muzicieni de elita. Citeste pe www.cotidianul.ro/select