Studentii europeni au aflat, in cadrul unei scoli de vara organizate la Cluj, ca marimea conteaza. In constructii.

Turnul Taipei 101 din Taiwan detine inca titlul de cea mai inalta cladire din lume,insa va fi detronat in curind de Dubai Burj din Emiratele Arabe Unite Organizatia studenteasca BEST (Board of European Students of Technology) din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj a sustinut o scoala de vara de doua saptamini pentru studenti europeni din domeniul constructiilor si arhitecturii. Motoul scolii a fost „Structuri uriase - Marimea conteaza". Au participat 19 studenti din Europa, iar cursurile au fost sustinute de profesorii Pavel Alexa, de la Cluj, si Laurie Boswell, de la City University din Londra. Ei le-au dezvaluit tinerilor tehnici moderne de constructie menite sa ajute cladirile inalte sa reziste la cutremure.

„La o cladire de 100 de etaje, adica aproximativ 280 de metri inaltime, deplasarea, din cauza vibratiilor produse de un seism, este de patru metri. Exista riscul ruperii cladirii, dar si problema echipamentelor, spre exemplu dintr-un spital, care sint distruse", a explicat profesorul Alexa. El le-a vorbit studentilor despre solutiile care se folosesc acum pentru izolarea unei constructii de sol: „Se toarna straturi milimetrice de placi cu caracter izolator, una peste alta, din diverse materiale, intre care cauciuc, plumb si altele, care, toate la un loc, dau o structura flexibila. Aceasta preia vibratiile in cazul unui cutremur, in cea mai mare parte, astfel incit cladirea se va misca mai putin".

In cadrul cursurilor s-a insistat pe aspectele de tehnologie, la fel de spectaculoase precum cele prezentate de emisiunea „Extreme Engineering" de pe Discovery Channel. Studentii au aflat si care este, in prezent, oficial, cea mai inalta constructie din lume: turnul Taipei 101 din Taiwan (508 metri). Profesoara Boswell le-a vorbit despre tehnologia construirii platformelor marine si mai ales despre dezmembrarea cit mai ecologica a acestora. „Platformele marine nu sint un subiect foarte popular. Tocmai pentru ca lumea nu le prea vede decit pe Discovery", ride profesoara britanica. „Eu cred ca habitatul sub apa este viitorul. Industria robotilor subacvatici s-a dezvoltat enorm in ultimii ani, asa incit este o chestiune de timp pina cind vom discuta de habitatul sub apa", mai afirma ea.

Studentii straini s-au aratat incintati de cursuri si de experienta practica. „Este foarte interesant ceea ce am aflat aici, plus ca am avut vizite de santier, adica parte practica", spune Anna Maria din Ungaria. „Pentru mine, ca viitor arhitect, este foarte important sa aflu de la astfel de cursuri ce pot si ce nu pot construi", marturiseste Florence din Cehia. „Eu vreau sa construiesc tuneluri, asa ca, pentru mine, pamintul conteaza", glumeste Karol din Polonia. Printre petreceri si excursii, organizatorii i-au dus pe musafiri sa viziteze santierul viitoarei fabrici Emerson din Cluj si autostrada Transilvania, unde au putut vedea cum se ridica podurile care vor sustine soseaua.

Mobila fixata in podea „Tehnologia moderna de izolare seismica se foloseste de ceva vreme si in Romania, mai ales la poduri, dar poate fi utilizata si la spitale, centre comerciale sau turnuri de comunicatii, la orice, chiar si la blocuri de locuinte. Este adevarat ca e scumpa", recunoaste profesorul Alexa. Dar, mai spune el, nu poate fi ignorat faptul ca Romania este „pe locul doi in Europa la activitate seismica, dupa Portugalia". Un alt „trend" in constructiile moderne este, adauga profesorul, „fixarea echipamentelor de podea sau pereti, in asa fel incit sa nu mai fie azvirlite dintr-o parte in alta la miscarea provocata de un seism".