Dupa depistarea pozitiva a lui Alexander Vinokourov, ciclistii din opt echipe au protestat impotriva dopajului ieri-dimineata, la inceputul etapei a 16-a.


Rutierii de la AG2R, Agritubel, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole, Fr
Dupa depistarea pozitiva a lui Alexander Vinokourov, ciclistii din opt echipe au protestat impotriva dopajului ieri-dimineata, la inceputul etapei a 16-a.


Rutierii de la AG2R, Agritubel, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole, Francaise des Jeux, Gerolsteiner si T-Mobile au vrut sa traga un semnal de alarma fata de folosirea dopingului in acest sport. Inaintea etapei a 16-a, la Orthez, ciclistii s-au asezat pe asfalt, dorind sa isi arate nemultumirea in fata camerelor de televiziune si a fotografilor. Apoi, in momentul startului, componentii celor opt echipe i-au lasat sa se distanteze pe restul ciclistilor, printre care se afla si detinatorul tricoului galben, danezul Rasmussen, aratand ca in Turul Frantei exista doua plutoane: cel al ciclistilor curati si cel al utilizatorilor de substante interzise. Dupa cateva momente au plecat si ei la drum, in aplauzele publicului. Protestul celor opt echipe vine la numai o zi dupa ce Alexander Vinokourov a fost exclus din Marea Bucla, deoarece a fost depistat pozitiv la finele etapei de sambata, pe care o castigase.


CONTROALE. Ieri-dimineata, organizatorii turului au facut un control inopinat in hotelul unde erau cazate echipele Cofidis si AG2R. Cei 14 ciclisti ai celor doua formatii au fost supusi testelor sangvine, toti fiind lasati apoi sa ia startul in etapa a 16-a. In schimb, cotidianul La€™Equipe a scris ieri ca UCI va anunta in curand depistarea unui alt ciclist dopat in Turul Frantei. Cotidianul francez nu a indicat rutierul vizat, dar a precizat ca acesta a fost depistat pozitiv cu testosteron exogen la un control efectuat dupa etapa a XI-a (Marseille - Montpellier).


OLIMPISM. Un important membru european al Comitetului Olimpic International a declarat ieri, sub protectia anonimatului, ca ciclismul risca sa fie scos in afara listei sporturilor olimpice din cauza scandalurilor de dopaj din ultima perioada. Oficialul a precizat insa ca masura va fi luata in discutie abia in anul 2009, la sesiunea CIO de la
Copenhaga, ciclismul putand fi interzis incepand cu Jocurile Olimpice din 2016.


TERORISM. Doua explozii de intensitate redusa au avut loc ieri pe traseul Turului Frantei, care a facut o scurta incursiune in nordul Spaniei, la Navarre. Deflagratiile au survenit la putin timp dupa ce o persoana anuntase, in numele organizatiei separatiste basce ETA, plasarea de dispozitive explozive in diferite puncte ale traseului. In urma incidentului nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale.



Inca un ciclist dopat Un nou caz de dopaj a aparut ieri in Le Tour. Italianul Cristian Moreni, de la echipa Cofidis, a fost depistat pozitiv in urma controlului antidoping efectuat dupa etapa a 11-a, dintre Marseille si Montpelier. In varsta de 35 de ani, italianul ocupa locul 54 in clasamentul general, fiind considerat un outsider. El a fost depistat pozitiv cu testosteron. Ziaristii care l-au asteptat pe rutier in fata hotelului Novotel din Pau, acolo unde este cazata echipa Cofidis, faceau glume pe seama lui Moreni, spunand despre el ca s-a dopat gresit, altfel nu s-ar fi situat atat de prost in clasament. Suspiciuni planeaza si asupra liderului clasamentului general, Michael Rasmussen, dupa ce danezul a omis in mai multe randuri sa indice autoritatilor antidoping locul unde s-a pregatit, fiind astfel ocolit de controalele inopinate. "Nu ne venea sa credem cu ce viteza mergea Rasmussen in catarare. Cu Vinokourov, cu Rasmussen, o tinem din scandal in scandal", a declarat Vincent Lavenu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.