Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a elaborat un ghid pentru ca oamenii sa se apere singuri de pericolele ce pot aparea din cauza temperaturilor ridicate.

Ghidul contine sfaturi si masuri pentru turistii aflati in zone izolate, de exemplu, care trebuie sa se ingrijeasca singuri pina la sosirea ajutorului specializat, dar si pentru persoanele afectate de insolatie.

Unul dintre pericolele descrise in manual este muscatura de vipera, care devine o problema majora in perioadele de canicula prelungita, potrivit specialistilor. Viperele traiesc pe versantii din Carpati, in Muntii Banatului, in Transilvania, Valea Cernei, Oltenia si Delta Dunarii. „In perioada caniculei sa se evite calatoriile in zonele unde exista vipere. Daca totusi calatoriti, sa fie in grupuri de cel putin doua persoane si cu echipament adecvat, bocanci sau incaltaminte inalta. Priviti intotdeauna locul unde urmeaza sa pasiti, sa va asezati sau sa puneti mina, in special in zonele stincoase de pe versantele insorite. Totodata, daca zona in care urmeaza sa calatoriti este cunoscuta pentru prezenta viperelor, evitati consumul de bauturi care accelereaza circulatia singelui, ceai foarte tare, cafea si in special alcool", se recomanda in ghid.

Persoana care vine in contact cu o posibila victima a muscaturii de vipera va trebui sa ia citeva masuri elementare pentru salvarea acesteia: calmarea victimei, pentru ca starea de agitatie favorizeaza raspindirea veninului, si anuntarea serviciului de ambulanta sau a echipajului Salvamont. Pina la acordarea primului ajutor medical calificat, victima trebuie sa stea culcata, iar membrul muscat sa fie imobilizat. Daca muscatura este la mina, se scot inelele, ceasul, bratarile.

Intepaturile de insecte reprezinta, in perioada calduroasa, o problema speciala, potrivit ghidului elaborat de MIRA. Albinele, viespile, paianjenii, tintarii, scabia si capusele devin agresive in perioadele caniculare. Pentru evitarea intepaturilor de insecte, autoritatile recomanda in primul rind igiena. „Nu se arunca gunoiul menajer direct pe pamint si nici in apropierea locuintei, gunoiul menajer se indeparteaza zilnic, iar straturile de frunze cazute se matura si se ard", arata ghidul.

Prevenirea insolatiei se poate realiza prin reducerea timpului de expunere la razele solare si caldura excesiva, mai ales intre orele 11.00-18.00, accesul la dusuri, apa si aer conditionat. In aparitia insolatiei exista o faza prevestitoare, cind se instaleaza primele simptome: dureri de cap si ameteli, moleseala si senzatia de infundare a urechilor, inrosirea obrajilor, transpiratie si greata, accelerarea pulsului si a respiratiei. Daca aceste simptome trec neobservate sau se continua expunerea la soare si la efortul fizic, pot sa apara efecte grave, care pot induce starea de soc. Semnele sint gura uscata, greata, varsaturi, cresterea temperaturii corpului la 40-40,5 grade, piele rosie uscata, crampe musculare sau chiar convulsii, confuzie si vedere tulbure.

Masurile de prim ajutor in caz de insolatie trebuie acordate de urgenta de orice persoana care recunoaste o asemenea situatie. „Se indeparteaza hainele din partea superioara a corpului, se slabesc cordoanele si sireturile si se asaza victima cu capul mai sus decit membrele inferioare, intr-un loc racoros. Daca nu are stari de voma, i se administreaza apa", se recomanda in ghid.

Berzele au „sindromul Africii" Zilele acestea, sute de berze se muta cu repeziciune dintr-o zona in alta a judetului Covasna din cauza temperaturilor ridicate. Pasarile, care se deplaseaza in grup si refuza sa ramina in cuiburi, au fost observate de catre ornitologi in mai multe regiuni ale judetului, relateaza MEDIAFAX. „Am numit acest fenomen «sindromul Africii». Este clar ca aceste berze sint dezorientate. Pasarile se comporta de parca ar fi in Africa, deoarece acolo migreaza de la un loc la altul si nu-si fac cuiburi", a explicat Laszlo Kelemen, presedintele Asociatiei Ornitologice „Rara Avis" din Covasna. In cele 124 de cuiburi de pe raza judetului Covasna sint monitorizate 500 de berze. (C.P.)

Atacul vaduvelor negre Cea mai periculoasa insecta este vaduva negra, a carei intepatura poate fi mai grava decit muscatura unor serpi veninosi. Plajele dintre Agigea si Eforie au fost invadate anul acesta de asemenea paianjeni. De la inceputul acestei luni au fost descoperite 200 de exemplare. Luni, un tinar in virsta de 25 de ani a fost internat la Spitalul de Urgenta din Constanta, muscat de vaduva neagra.