Cele cinci asistente bulgare si medicul de origine palestiniana, condamnati la moarte in Libia pentru infectarea deliberata cu virusul HIV a peste 400 copii,
si-au recapatat, ieri, libertatea, fiind gratiati de presedintele Gheorghi Parvanov, l
Cele cinci asistente bulgare si medicul de origine palestiniana, condamnati la moarte in Libia pentru infectarea deliberata cu virusul HIV a peste 400 copii,
si-au recapatat, ieri, libertatea, fiind gratiati de presedintele Gheorghi Parvanov, la sosirea la Sofia. Desi salutata in spatiul european, repatrierea celor sase pare sa se fi intors impotriva presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, acesta fiind acuzat ca ar fi facut un "troc nuclear" cu liderul libian, Muammar Ghadaffi, in cadrul negocierilor purtate pentru eliberarea cadrelor medicale bulgare.
Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, a decis gratierea celor cinci infirmiere si a medicului de origine palestiniana, devenit recent cetatean bulgar, a anuntat, ieri, ministrul bulgar al Afacerilor Externe. Eliberate de autoritatile libiene dupa opt ani de detentie sub acuzatia ca ar fi infectat in mod deliberat cu virusul HIV peste 400 de copii, cadrele medicale au revenit in Bulgaria la bordul unui avion pus la dispozitie de administratia pariziana, fiind insotite in drumul spre tara de sotia presedintelui francez, Cecilia Sarkozy, secretarul general al palatului Elysee, Claude Gueant, si de comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner. Asistentele bulgare si medicul palestinian au fost intampinati pe aeroport de presedintele Gheorghi Parvanov si premierul Serghei Stanisev, dar si de o multime de rude si prieteni. Eliberarea celor sase a fost salutata de liderul de la Sofia, dar si de catre Uniunea Europeana, oficialii libieni declarand, potrivit agentiilor internationale de presa, ca au consimtit la extradarea cadrelor medicale bulgare dupa ce au primit garantii ca Libia isi va normaliza relatiile cu statele europene si ca va incheia un parteneriat cu UE. Afirmatiile au fost confirmate de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precizand ca s-a angajat in fata liderului libian, Muammar Ghadaffi, sa depuna eforturi pentru normalizarea relatiilor dintre Bruxelles si Tripoli. Un prim pas in sensul apropierii Libiei de UE a fost facut deja, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, fiind asteptat, astazi, in regiune, in cadrul unei "deplasari politice", potrivit propriilor spuse.
Toate tunurile pe sotii Sarkozy
Desi apreciate in mod deosebit de catre oficialii de la Sofia, eforturile depuse de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si de sotia sa, Cecilia, in vederea eliberarii cadrelor medicale bulgare nu au fost primite cu prea multa caldura la Paris. Reteaua de asociatii franceze "Sortir du Nucleaire" (Sa renuntam la energia nucleara) l-a acuzat, ieri, pe liderul de la Elysee ca a incheiat un "troc nuclear" pentru eliberarea celor sase, propunandu-i liderului libian, Muammar Kadhafi, "tehnologie nucleara in schimbul cadrelor medicale bulgare". "Furnizarea de tehnologie nucleara unui dictator este (...) iresponsabila", apreciaza federatia de asociatii intr-un comunicat citat de Mediafax, denuntand "cu tarie <<moneda de schimb>> utilizata de Sarkozy pentru a-si atinge scopurile". Implicarea sotilor Sarkozy in eliberarea asistentelor bulgare a fost sanctionata de Opozitia franceza, secretarul national al Partidului Socialist, Benoit Hamon, reprosandu-i, luni, liderului de la Elysee si consoartei sale ca vor sa "fure succesul Uniunii Europene" in acest caz. "Nu putem sa vrem consolidarea diplomatiei europene si totodata sa ii furam succesul, in timp ce ea este pe punctul de a reusi, pentru ca doamna Sarkozy sa se poata afirma pe scena Republicii. Este destul de bizar modul in care face acest lucru", a declarat Benoit, comentand vizita intreprinsa, duminica, de sotia liderului de la Elysee la Tripoli. Acest episod conduce la "intrebarea privind statutul anturajului presedintelui", a continuat Benoit, intrebandu-se daca nu cumva este vorba despre "o alta manifestare de practica personala a puterii a lui Nicolas Sarkozy". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.