Unul dintre domeniile in care se scurg sume importante de bani publici este cel muzical. Sub diverse forme, autoritatile alimenteaza conturile anumitor formatii si artisti agreati de oamenii politici, fara sa dea explicatii despre necesitatea cheltui
Unul dintre domeniile in care se scurg sume importante de bani publici este cel muzical. Sub diverse forme, autoritatile alimenteaza conturile anumitor formatii si artisti agreati de oamenii politici, fara sa dea explicatii despre necesitatea cheltuirii banilor. Pe de alta parte, grav este ca in lumea muzicala evaziunea fiscala este ceva cat se poate de normal. O infractiune care, din pacate, este incurajata chiar de catre primarii sau partidele politice care organizeaza asa-zise evenimente artistice.
Printre primarii care au incheiat contracte dubioase cu diversi artisti sau formatii muzicale se numara edilul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, cunoscut mai bine sub numele de Pinalti. Acesta a organizat festivitatile dedicate Zilelor Orasului, impreuna cu finul sau Marius Gavrila, in afacere fiind cooptata si societatea Lusno Corp SRL, detinuta de membrii formatiei Proconsul, din care face parte si fostul ginere al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Marin, zis Bodo.
Pentru Zilele Municipiului Piatra Neamt, eveniment desfasurat in intervalul 23-25 iunie, Gheorghe Stefan a cheltuit din banii contribuabililor 3,5 miliarde lei vechi. Conform desfasuratorului evenimentului, 665 de milioane de lei s-au cheltuit pentru materiale promotionale dupa cum urmeaza: opt bannere - 44,2 milioane de lei, o suta de pachete cu diverse continuturi -120 de milioane de lei, o mie de mape de prezentare - 29 de milioane de lei, patru mii de pliante - 35 de milioane de lei, cinci mii de vederi si stegulete - 15,5 milioane de lei, respectiv 29 de milioane de lei, cinci mii de pixuri si felicitari - 75 de milioane de lei, cinci sute de diplome - 10 milioane de lei, trei sute de tuburi pentru diplome, zece mii de fluturasi - 55 de milioane de lei, cinci sute de sacose - 22,5 milioane de lei, doua sute de baloane personalizate -1,6 milioane de lei, doua mii de insigne - 3 milioane de lei, 200 de agende personalizate - 34 de milioane de lei, doua mii de pixuri - 20 de milioane de lei, o suta de fanioane - 5 milioane de lei si cincizeci de steaguri - 5 milioane de lei. Pentru formatiile artistice, nu foarte multe si nu toate de top, si pentru invitati s-au rezervat 170 de camere, costul cazarii depasind suma de 240 de milioane de lei. Pentru mesele artistilor s-au alocat alte 200 de milioane de lei vechi. Dar cei mai multi bani s-au dus catre onorariile artistilor: 1,8 miliarde de lei vechi.
La toate aceste sume se mai adauga focurile de artificii si tuburile de confetti, care au costat 40 de milioane de lei. Cheltuielile cu organizarea concertelor, respectiv sonorizare, lumini si scena au dus la inca o jumatate de miliard de lei vechi.
Scena la suprapret
Nu de putine ori, organizatorii unor asemenea evenimente platesc diferite servicii la suprapret. Asa au stat lucrurile si in cazul lui Gheorghe Stefan. Astfel, partenerul lui Pinalti de la evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Piatra Neamt, Marius Gavrila, a platit, din bani publici, 5000 de euro pe zi pentru inchirierea unei scene. Asta in timp ce, conform specialistilor din domeniu, o asemenea scena nu costa mai mult de doua mii de euro pe zi. In aceste conditii, suspiciunile privind posibile spalari de bani sunt cat se poate de indreptatite.
Bani negri si camata
Asa cum spuneam, in lumea muzicala evaziunea fiscala este ceva cat se poate de normal, iar de cele mai multe ori ea este incurajata chiar de catre autoritatile statului.
Familia de impresari, Lucian si Jeanina Ionescu, plecata in Belgia in vara anului trecut, a dezvaluit neregulile din acest domeniu in mai multe memorii adresate presedintelui Traian Basescu si fostului sef al ANAF Sebastian Bodu. Memorii de care insa nu s-a tinut cont. "(...) In ultima vreme, pentru ca am refuzat sa mai dam bani negri unei case de productie, artistii nostri au fost interzisi, scosi de pe piata muzicala, de la anumite posturi TV muzicale, am fost denigrati, loviti. Ba, mai mult, detinem inregistrari audio si video cu bani negri, unde ni s-au cerut bani de la case de productie sub forma de camata, de la primari, consilieri, primarii unde am organizat spectacole si ni s-au cerut bani negri cu care noi trebuia sa ne incarcam in contabilitate pentru ca apoi sa ii returnam acestor consilieri pentru a putea organiza spectacolul respectiv (...)", se arata in scrisoarea familiei Ionescu adresata presedintelui.
Cei doi au primit un raspuns din partea consilierul de Stat Gabriel Cristian Piscociu. Un raspuns prin care li se spunea ca memoriul a fost citit cu atentie, dar ca seful statului nu poate face nimic. "Solicitarea pe care ati adresat-o presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, a fost citita cu atentie fata de problematica expusa, insa aceasta excede competentelor Administratiei Prezidentiale".
Nici demersul catre ANAF nu a avut mai multi sorti de izbanda, desi s-au prezentat probe cat se poate de concrete. In schimb, in urma dezvaluirilor, Lucian si Jeanina Ionescu au primit mai multe amenintari cu moartea. Ceea ce i-a determinat sa plece din tara.
Constatand ca nimic nu se rezolva in Romania, nici in urma autodenunturilor, nici in baza probelor puse la dispozitia organelor competente, sotii Ionescu au trimis scrisori si catre inaltele oficialitati europene. Sesizari au fost adresate, inca de la sfarsitul anului trecut, catre Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru justitie, libertate si securitate, catre Jose Barroso, presedintele Comisiei Europene, dar si catre Oli Rehn, comisarul european pentru Extindere. "In ceea ce priveste petitia adresata lui Frattini, Barroso si Oli Rehn, singurul care a raspuns a fost Oli Rehn si, asa cum puteti vedea din raspunsul sau, spune ca va transfera aceasta petitie catre Frattini, cu toate ca acesta avea si el petitia din ziua depunerii catre Oli Rehn. Nici pana in ziua de astazi nu am primit nici un raspuns. Probabil nu vom primi niciodata raspuns de la Frattini care este un apropiat al lui Traian Basescu si un om care a inchis ochii in fata multor nereguli grave din Romania", au declarat sotii Ionescu. (M.T.)
Impresari in ilegalitate
O alta problema este cea a impresarilor care isi desfasoara activitatea in afara legii.
Intr-o asemenea situatie este impresarul trupei Proconsul, din care face parte si Bogdan Marin, zis Bodo, fostul sot al Ioanei Basescu. Pentru a-si putea desfasura activitatea, un impresar trebuie sa detina de la Ministerul Culturii si Cultelor un atestat. Ceea ce nu este cazul lui Angel Tucana, cel care reprezinta interesele formatiei Proconsul. In aceeasi situatie cu Angel Tucana se afla si Marius Mateas, cel care manageria formatia 3 Sud-Est, dar si Razvan Marin, care semna contractele pentru formatia Morandi. Niste trupe nelipsite de la concertele organizate in timpul campaniilor electorale. ZIUA se afla in posesia unor inregistrari audio si a unor contracte in alb care dovedesc evaziunea fiscala practicata de acesti asa-zisi impresari, ocrotiti de inalte oficialitati ale statului. Dupa semnarea "contractelor" si dupa concert "la scena" se primeau banii, hartiile cu semnaturi devenite inutile erau rupte, iar sumele se imparteau pe genunchi.
Interesant este insa ca desi desfasurarea activitatii de impresar fara a indeplini conditiile legale este sanctionata, pana in momentul de fata nu se cunoaste nici un caz in care cineva sa fi fost tras la raspundere. (M.T.)
ZIUA si replica
In urma articolului "Cultura la comanda politica" publicat de ZIUA ieri, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), prin Biroul de Presa, ne-a trimis un drept la replica. Prezentam in continuare, integral, replica primita. "In editia din 24 iulie 2007 a cotidianului Ziua, domnul Dan Mircea Cipariu publica articolul Cultura la comanda politica", in care sunt aduse acuze grave unor functionari ai Ministerului Culturii si Cultelor.
In legatura cu asertiunile autorului articolului, Biroul de Presa al MCC este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:
1. Afirmatiile respective denota rea-credinta si insuficienta informare. Domnia sa vede conspiratii si jocuri de interese acolo unde nu exista si imagineaza scenarii care nu au nici o legatura cu realitatea.
2. Nu Ministerul Culturii si Cultelor a evaluat si selectat proiectele culturale, ci Administratia Fondului Cultural National, prin intermediul unor comisii alcatuite din profesionisti ai domeniilor respective, propusi de asociatii, uniuni de creatie si universitati. MCC nu a facut decat sa stabileasca bugetele conform solicitarilor prezentate
si legilor in vigoare.
3. In urma concursului au fost selectate 46 de proiecte, realizate de operatori publici si privati din toata tara. Nu era treaba ministerului sa verifice calitatile vocale ale fiecarui membru al formatiei corale "Pastorala" din Focsani. Pe de alta parte, in faza de decontare, compartimentul economic are datoria sa verifice listele nominale cu cei care au efectuat deplasarea si rostul acestora in cadrul delegatiilor.
4. In cazul in care se constata abateri de la datele initiale ale proiectului, suma decontata poate fi diminuata sau, eventual, imputata celor care nu aveau calitatea de artisti.
5. Nici o persoana din Ministerul Culturii si Cultelor nu face parte din componenta vreunui colectiv beneficiar al fondurilor alocate prin programul PROMOCULT".
PNTCD cere ancheta la Rosia Montana
Conducerea PNTCD a cerut ieri Procurorului General al Romaniei sa initieze o ancheta penala privind suspendarea de catre Tribunalul Cluj a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba companiei Rosia Montana Gold Corporation. Potrivit unui comunicat semnat de prim-vicepresedintele formatiunii, Aurelian Pavelescu (foto), "PNTCD considera ca suspendarea certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba companiei Rosia Montana Gold Corporation de catre Tribunalul Cluj indica existenta unor grave fapte de coruptie in afacerea Rosia Montana". Ancheta penala ar trebui "sa clarifice relatiile companiei Gold Corporation cu oamenii politici sau institutii, precum si modul prin care s-a obtinut certificatul suspendat de justitie". Pavelescu a precizat ca PNTCD ii solicita procurorului general Codruta Kovesi sa verifice clauzele contractuale ale afacerii Rosia Montana, mentionand ca exista suspiciunea ca acestea ar fi incheiate in dezavantajul statului roman. El a adaugat ca acest lucru reprezinta o dovada in plus ca fenomenul coruptiei este generalizat la nivelul administratiilor publice locale, cu consecinte nefaste asupra protectiei mediului si interesului public. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.