Guvernul a finantat festivalul cu 22 milioane RON, alte 1,6 milioane venind din sponsorizari. Aceasta a XVIII-a editie Enescu va fi si prima care va beneficia de o sala de concerte - Sala Palatului - refacuta din punct de vedere sonor, desi - precize
Guvernul a finantat festivalul cu 22 milioane RON, alte 1,6 milioane venind din sponsorizari. Aceasta a XVIII-a editie Enescu va fi si prima care va beneficia de o sala de concerte - Sala Palatului - refacuta din punct de vedere sonor, desi - precizeaza organizatorii - ea nu va avea niciodata o acustica naturala, ci una sustinuta electric, din cauza dimensiunii si a celor 4500 de locuri ale auditoriumului.
Gala de deschidere, programata sambata, 1 septembrie, de la ora 20.00, la Sala Mare a Palatului, va aduce in fata spectatorilor o serie impresionanta de tineri interpreti romani celebri sau in curs de afirmare in strainatate, dar putin familiari romanilor - de la Nicoleta Ardelean la George Petean si Cella Costea - sub bagheta lui Gheorghe Costin, la pupitrul Orchestrei Operei Nationale din Bucuresti. In festival vor concerta, de asemenea, Filarmonica din Dresda, London Symphony Orchestra (dirijor, Sir Colin Davis), Rotterdam Philarmonic Orchestra (dirijor, Valery Gergiev) si Freiburger Barok Orchester (cu un program de muzica baroca franceza). Vor sustine recitaluri pianistul Murray Perahia, Martha Argerich si Nelson Freire, Victoria Mullova si Katia Labeque. Compania de dans "Gigi Caciuleanu" va prezenta spectacolul "OuiBaDa", la Teatrul de Comedie, un alt invitat de marca fiind Compania de Balet "Bejart" (cu piesa "L'amour - la danse"), pentru a doua oara in Romania, tot in cadrul "Intalnirilor JTI", iar pe 11 septembrie va avea loc un eveniment special, la care personalitati ca Andrei Plesu, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Ana Blandiana si Cristian Mungiu vor vorbi despre efectele atentatelor teroriste de la New York asupra vietii lor, personale si artistice. "In cadrul manifestarii se va canta la vioara, la pian, la violoncel, o sonata", a spus Ioan Holender, care va fi director artistic al festivalului si in 2009, adaugand ca ar putea fi invitati si actorii Valeria Seciu si Marcel Iures.
In cadrul Concursului "George Enescu" (la care s-au inscris un numar record de participanti, la sectiunile vioara, pian si compozitie) va avea loc, pe 7 septembrie, si competitia pentru atribuirea viorii Stradivarius, folosita cu zeci de ani in urma de Ion Voicu, unui tanar artist (pentru o perioada de cinci ani). Juriul concursului de vioara, in fata caruia vor canta si aspirantii la Stradivariusul recent recuperat de Ministerul Culturii, este format din Pavel Berman, Sergey Kravcenko, Igor Petrushevski, Alberto Lysy, Florin Croitoru, Werner Scholz si Daniel Vladimir Podlovschi.
Editia a XVIII-a a Festivalului International "George Enescu", anticipeaza ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, se va bucura de "un real succes", fiind "o editie pregatita din timp".
Biletele vor putea fi cumparate incepand cu 1 august, preturile fiind intre 30 si 60 RON la Sala Palatului, 30 si 40 RON la Ateneu, 50 si 100 RON la Teatrul National si intre 40 si 60 RON la Opera.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.