Romania sufera de pe urma secetei, iar Presedintia si Guvernul se bat in declaratii politicianiste, pe dinafara realitatii si mai penibile ca oricand. Obiectul: cele doua avioane super-sofisticate, asupra carora ambele institutii convenisera, iar Con
Romania sufera de pe urma secetei, iar Presedintia si Guvernul se bat in declaratii politicianiste, pe dinafara realitatii si mai penibile ca oricand. Obiectul: cele doua avioane super-sofisticate, asupra carora ambele institutii convenisera, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii isi daduse acordul. Este vorba de avioane care costa tara peste 300 de milioane de dolari. Aspect care a fost exploatat impotriva presedintelui Basescu, in conditiile opozitiei sale vehemente fata de majorarea pensiilor, pe motivul lipsei de resurse. Fara sa se precizeze ca si premierul Tariceanu isi daduse acordul pentru achizitionarea avioanelor. Si ca ambele institutii ar urma sa foloseasca acele avioane oficiale.
Cum s-a ajuns la situatia in care deopotriva Presedintia si Guvernul sa-si dea cu stangu-n dreptul in intentia de a se faulta? La mijloc a fost excesul de zel al consilierilor. Sa rememoram. Guvernul Tariceanu a iesit invingator din disputa cu presedintele Basescu privind majorarea pensiilor. Imediat a aparut intr-un ziar pro-prezidential stirea neasteptata, flagrant defavorabila, conform careia presedintele Basescu isi ia avion de sute de milioane. Liberalii au tacut, n-au facut nici un comentariu, la nivel de partid sau prin vreun reprezentant.
Unii analisti, insa, au muscat momeala. Si au tocat tema ca Basescu se ingrijoreaza cu privire la majorarea pensiilor, dar aproba 300 de milioane de dolari pentru doua super-avioane. Dupa care - pac, la Razboiu! Ham-ham, Valeriu Turcan, a comunicat ca premierul Tariceanu e de vina. Evident, portavocea de la Cotroceni omite sa precizeze ca presedintele a oferit exemplul unui minunat consens cu premierul, atunci cand e in joc interesul personal. Nu si cand e vorba de pensionari.
PD-ul a inganat imediat comunicatul prezidential. Pe rol de boc a fost de data aceasta ditamai Vasile Blaga, fost ministru de Interne, care i-a infierat la sange pe liberali si Guvernul, in frunte cu premierul si presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, pentru ceea ce el a prezentat ca o manevra impotriva presedintelui Basescu. Chestia cu pensiile si avioanele. Reactia Guvernului? Lamentabila. Raspunsul tipic romanesc: ba pe-a mamei dumneavoastra. Daca tacea, Guvernul filosof ramanea. Aceasta replica, in schimb, a situat cele doua Palate, Cotroceni si Victoria, la nivel de nota 3 ca impresie publica.
Si e mare pacat pentru acest Cabinet Tariceanu, avand in vedere faptul ca ministrii lui sunt chiar primii din 1990 incoace care arata ca le pasa de oameni si actioneaza in consecinta. Au avut curajul de a institui cod rosu, recunoscand gravitatea caniculei, avertizand sistematic in legatura cu ea, facand recomandari pertinente si prezentand, la zi, realitatea. Dar toata aceasta activitate meritorie, inclusiv de comunicare deschisa a ministrilor, a fost compromisa printr-o simpla, dar grava, eroare de comunicare institutionala.
Guvernul ar fi trebuit sa previna aceasta stare de fapt si sa bareze jocul prezidential din start. Din momentul in care a aparut stirea cu avioanele, sa contraatace printr-un anunt in care sa precizeze istoria cu avioanele, de ce sunt ele necesare si faptul ca acordul e doar de principiu, achizitia urmand sa aiba loc cand se gasesc resursele. In nici un caz in acest moment, in care prioritatea zero o constituie acordarea de la rezerva de stat si importul imediat de hrana pentru vitele care mor de foame. Fara un asemenea comunicat, avem un jalnic rezultat: Presedintie-Guvern, zero la zero in meciul pentru interesul national.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.