In produsul analizat, carnea de curcan si slanina de porc sunt amestecate la un loc cu aditivi alimentari, rezultand niste crenvursti contraindicati multor categorii de consumatori.


Crenvurstii de curcan Alimenta au in compozitie cat
In produsul analizat, carnea de curcan si slanina de porc sunt amestecate la un loc cu aditivi alimentari, rezultand niste crenvursti contraindicati multor categorii de consumatori.


Crenvurstii de curcan Alimenta au in compozitie cateva ingrediente naturale, in rest contin o serie de aditivi alimentari. Ingredientele inscrise pe eticheta sunt urmatoarele: "carne lucru curcan, slanina, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, stabilizator (polifosfat de sodiu E452), antioxidant (acid ascorbic E300), sare, condimente, colorant natural, carmin E120, conservant (azotit de sodiu E 250)". De asemenea, producatorul specifica faptul ca acesti crenvursti sunt un "produs din carne fiert si afumat" si ca membrana este "naturala comestibila".


Analiza. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, observam din compozitie faptul ca slanina (evident de porc) este al doilea ingredient ca pondere, urmand proteina vegetala din soia si o serie de aditivi alimentari: polifosfat de sodiu, acid ascorbic, carmin si azotit de sodiu. Astfel, produsul este bogat in grasimi animale saturate care in exces sunt nocive. De asemenea, crenvurstii contin trei surse de sodiu, dintre care cea mai importanta este sarea, care nu este evidentiata cantitativ. Polifosfatul de sodiu este si sursa de fosfor, si in contextul unei diete zilnice bogate in fosfor continut si in alte alimente, balanta calciu-fosfor se poate dezechilibra, perturband fixarea calciului in oase, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Azotitul de sodiu, pe langa rolul de conservant, determina si o culoare placuta, ce sugereaza prospetimea.Din cauza continutului ridicat in grasime, produsul este dezechilibrat nutritional, avand probabil si o densitate calorica mare.


Concluzii. In urma analizei facute, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, hipertensivilor, celor cu afectiuni cardiovasculare, persoanelor suferinde de boli hepatice si renale, celor cu status proinflamator sistemic. Acest status proinflamator sistemic se intalneste la suferinzii de boli cardiovasculare, diabet, afectiuni ale articulatiilor, afectiuni inflamatorii ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv, afectiuni neurodegenerative, cei cu sistemul imunitar slabit, cei cu boli dermatologice etc.


Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-l prezenta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.