Pina si angajatii Inspectiei Muncii, institutie care trebuia sa verifice respectarea masurilor impuse de Guvern, au intrerupt programul din cauza caniculei.

Avertizarea cu cod rosu a expirat marti seara, cind meteorologii asteptau deja vijelia. Joi se va institui cod verde in toate judetele tarii, a anuntat Comitetul Interministerial pentru Canicula, care isi va inceta activitatea o data cu scaderea anuntata a temperaturilor. Alerta „cod rosu", prima de acest fel din Romania, a durat doar o zi, in care o interdictie ambigua de lucru cu publicul sau in spatii deschise a fost tratata fie cu indiferenta, fie cu exces de zel.

Inspectorii bucuresteni de la Inspectia Muncii si-au inceput programul la ora sapte dimineata, pentru a verifica daca angajatorii iau toate masurile de prevenire a lucrului in spatii deschise intre orele 11.00 si 18.00, dar si ca sa nu fie prinsi de ora 11.00 in plin cod rosu. „Noi ne terminam programul la ora 11, pentru ca si noi sintem oameni si, in plus, avem doar o singura masina cu aer conditionat", explica Vlad Cristian, cel care a coordonat ieri echipele de inspectori de munca din Bucuresti. Un singur echipaj a lucrat peste programul stabilit prin decizie a Comandamentului pentru Situatii de Urgenta.

„In mod normal, nici noi nu trebuie sa muncim in intervalul 11.00-18.00 in spatii deschise, pentru ca si noua ni se aplica interdictia. Dar, pentru ca deja ne aflam pe teren cind am primit sesizarea privind un santier pe Bulevardul Dacia unde s-ar lucra, am venit aici ca sa verificam", povesteste inspectoarea Ciulacu, coordonatoarea echipajului. Insa, la sosire, pe santier mai erau in jur de zece muncitori, pe jumatate dezbracati, o parte dintre ei surprinsi la masa, la primul etaj al viitorului imobil rezidential. Ceilalti stateau adapostiti intr-o baraca improvizata, destinata celor din provincie si pentru odihna pe timpul zilei. „Restul au plecat acasa, cei care erau din Bucuresti, si se intorc la sase dupa-masa. Noi am ramas aici. Stam la umbra, ne odihnim. Am fi nebuni sa muncim pe caldura asta, nici daca ne-ar obliga nu am munci, doar nu sintem cumparati la tirg", povesteste un navetist carunt.

Nu la fel de siguri pe interdictia autoritatilor erau doua grupuri de muncitori angajati la proiectul de reparatii de pe Calea Mosilor. In plin cod rosu, la ora 14.00, un pilc de capete rosii, umflate de soare, se vedea miscind intre coloanele de masini care goneau pe cele doua sensuri de mers. La citiva metri mai sus, alti sase-sapte indirjiti si o masina-macara scirtiind de la caldura se zbateau sa termine cu o parte din trotuar. „Aseara am ajuns acasa tirziu si nu am aflat de interdictia asta cu orele". „Daca asa ni s-a zis de sus, sa venim, ce sa facem?". „Ce vreti, sa nu muncesc si sa ma apuc sa dau in cap la oameni pentru bani?". Acestea au fost citeva dintre explicatiile pe care muncitorii incinsi de canicula le-au dat pentru a justifica sporul cu care puneau umarul la reparatiile Capitalei. Seful uneia din cele doua echipe, inalt si membru vadit al aripii tinere a lucratorilor, era de-a dreptul indignat de interdictia de a lucra, spunind ca oamenii au ales sa munceasca pentru ca vor sa cistige bani, indiferent de ce directive dau capetele de sus. Nici unul dintre reprezentantii companiilor care aveau in subordine cele doua echipe de lucratori nu a putut fi contactat.

In timp ce Inspectia Muncii a luat masura autoritatilor ca pe un „trebuie", desi au recunoscut ca nu ajunsese pe masa lor nici un act oficial privind incetarea activitatii in spatiile deschise, muncitorii au ales sa fie stapini pe programul lor de munca. „S-a muncit azi in mai multe locuri. Si pe Colentina, si pe Stefan cel Mare, si la Pasajul Basarab. Daca nu exista o lege in acest sens, toate aceste masuri sint doar recomandari, iar responsabilitatea este a antreprenorilor, care trebuie sa aiba grija de angajati", a declarat Gheorghe Udriste, director la Drumuri si Transporturi Bucuresti. Informatie sustinuta si de Paul Pacuraru, ministrul Muncii, care a spus ca „masurile decise in Comandamentul pentru Situatii de Urgenta nu pot fi decit recomandari, nu obligatii". Ministrul spune ca Ordonanta 99 din 2000 va fi modificata astfel incit sa cuprinda foarte clar obligatiile angajatorilor in cazul celor trei tipuri de coduri, galben, portocaliu si rosu.

Pe de alta parte, majoritatea institutiilor publice din Capitala au respectat, ieri, hotarirea Comitetului pentru Situatii de Urgenta de a sista lucrul cu publicul intre orele 11.00 si 18.00 din cauza temperaturilor ridicate. Functionarii publici de la Casa de Pensii Bucuresti nu au putut insa sista programul la ora 11.00 din cauza cozilor de la ghisee si a oamenilor nemultumiti, potrivit Realitatea TV. Astfel, nemultumiti ca dupa ora 11.00 nu isi pot depune actele la Casa de Pensii, bucurestenii au refuzat sa plece din institutie. Angajatii nu au putut sa plece si au fost nevoiti sa lucreze in continuare, chiar daca temperaturile din birouri erau ridicate. Dupa ce s-au terminat cozile de la ghisee, salariatii de la Casa de Pensii Bucuresti au plecat acasa si s-au intors la lucru la ora 18.00.

Inspectoratul Teritorial de Munca Ilfov, Brigada de Politie Rutiera Bucuresti, respectiv serviciul de inmatriculari si sectiile de politie au respectat programul hotarit de Guvern, chiar daca unii bucuresteni au fost nemultumiti. „Ieri la opt dimineata mi-au spus sa vin azi la trei, si acum m-au chemat la sase. Este inadmisibil sa stau pe caldurile astea sa ma plimb trei ore, cind ei m-au chemat la ora trei", spune un motociclist care astepta sa-si ia numarul de inmatriculare in fata Brigazii de Politie Rutiera. Si pietele Capitalei au fost ieri inchise intre orele 11.00 si 18.00.

Corturi modeste versus corturi clasa 1 La iesirea de la gura de metrou din fata Teatrului National Bucuresti este amplasat, in plin soare, cortul unui lant de farmacii, in care se afla un punct de prim ajutor. Inauntru, o masa, trei scaune si un pat, toate din plastic. Intr-un colt zac sase baxuri cu apa minerala care avea temperatura asfaltului. „Este cumplit in cort, mai ales ca e cu aproape 4 grade mai cald decit afara", ne spune Domnita Alexandru, medic pediatru, care a ridicat lateralele cortului pentru a face curent. La acest punct de prim ajutor se da apa, se verifica tensiunea si se dau sfaturi pacientilor. Medicul are cam 100 de cazuri pe zi, cele mai multe de hipertensiune.

La citiva pasi mai incolo, in fata Cercului Militar National, a fost amplasat alt cort, care arata ca unul de pe fronturile de razboi: kaki si cu gemulete din plastic. Linga el zace in soare o ambulanta. Inauntru, doua aparate de aer conditionat. Sub unul dintre ele, un frigider, un racitor de apa, iar in apropiere, doua vitrine cu medicamente si truse de prim ajutor: antihipertensive, perfuzii, seringi. La ora la care am intrat in cort, pe unul dintre cele doua paturi era o tinara palida, care spunea ca are dureri in piept. Medicii au intins-o pe pat si i-au facut o electrocardiograma. Diagnosticul stabilit a fost lipsa de calciu, iar medicii i-au scris o reteta. Asa arata punctul de ajutor medical al Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila". Echipa are un medic, un asistent si un om pentru ambulanta. Pe linga EKG, medicii masoara tensiunea, iau glicemia si sint dotati cu truse de urgenta pentru eventuale stopuri cardio-respiratorii. Ei au aproape 60 de cazuri pe zi, iar majoritatea vin doar sa-si verifice starea sanatatii. (Paula Safta)