Ministerul Economiei si Finantelor va prezenta, maine, in sedinta Guvernului, o prima schita a proiectului de buget pentru 2008, cu un deficit de 2,5% din PIB, sub tinta actuala pentru acest an, de 2,8% din PIB, a declarat, ieri, ministrul Economiei
Ministerul Economiei si Finantelor va prezenta, maine, in sedinta Guvernului, o prima schita a proiectului de buget pentru 2008, cu un deficit de 2,5% din PIB, sub tinta actuala pentru acest an, de 2,8% din PIB, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, informeaza Mediafax.
Plafonul deficitului bugetului general consolidat pentru acest an este de 2,8% din PIB. Comisia Europeana a avertizat insa ca deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfarsitul anului, conform metodologiei europene, daca nu vor fi luate masuri. In replica, autoritatile de la Bucuresti au aratat ca deficitul va fi mentinut sub pragul de 3% impus la nivel european prin Pactul de Stabilitate si Dezvoltare, iar bugetul va fi rectificat in acest sens in toamna acestui an. Bugetul general consolidat a inregistrat, la finele lunii mai, un excedent de 606,7 milioane de lei, reprezentand 0,16% din PIB, rezultat din venituri de 47,75 miliarde de lei si cheltuieli de 47,15 miliarde de lei. La finele primului semestru, veniturile colectate la cele cinci mari componente ale bugetului general consolidat au insumat 55,34 miliarde de lei, in urcare cu 17,78% fata de aceeasi perioada a anului 2006, doar taxele vamale mentinandu-se sub incasarile de anul trecut.
Fara bani pe biletele CFR pentru pensionari
Facilitatea propusa de PSD in 2004 privind acordarea unei pensii suplimentare sotului supravietuitor ar putea fi luata in calcul la intocmirea bugetului pentru 2008, dar pensionarii nu vor primi compensari in bani pentru tichete CFR, potrivit ministrului Economiei si Finantelor. "Pensionarii vor primi o majorare a pensiilor prin legea modificata a pensiilor. Compensarea in bani pentru tichetele CFR pentru pensionari nu va fi acordata anul viitor pentru ca poate fi considerata inca o majorare de pensie", a spus Vosganian. Presedintele PSD, Mircea Geoana, solicita Executivului sa puna in aplicare cele doua acte normative adoptate de Guvernul PSD in anul 2004, amanate nejustificat de puterea PNL- PD si incluse acum si in legea care a fost promulgata si care trebuie sa intre in vigoare. "Toate prevederile acestei legi trebuie incluse in bugetul pe anul 2008, iar Partidul Social Democrat va veghea ca acest lucru sa se intample", a aratat Geoana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.