Banuite de colaborare cu "fascistii romani", maicutele dintr-o manastire basarabeana au ascuns, timp de 50 de ani, lista ostasilor romani cazuti pe frontul din Basarabia.

Tabara. O manastire la care ajungi pe un drum prafuit, serpuind tot
Banuite de colaborare cu "fascistii romani", maicutele dintr-o manastire basarabeana au ascuns, timp de 50 de ani, lista ostasilor romani cazuti pe frontul din Basarabia.

Tabara. O manastire la care ajungi pe un drum prafuit, serpuind tot un deal si-o vale, tinand, oarecum, vechea linie a frontului despre care stiu pana si tancii din sat. Inainte de razboi, la Tabara, manastirea avea 100 de case; maicile traiau "de sine", fiecare cu gospodaria proprie, aducand lauda lui Dumnezeu in biserica mare a Sfintei Treimi, zidita in 1828. In 1960, manastirea a fost inchisa de autoritatile sovietice si multe surori au fost nevoite sa fuga din Tabara. Sub ochii celor care au ramas, biserica a fost transformata in club satesc, unde rulau filme cu stahanovisti harnici si cu nemti prizonieri ai Armatei Rosii. "Binevoitorii poporului", scrie cercetatorul si jurnalistul basarabean Dinu Rusu in studiul intitulat "Calvarul manastirilor din Basarabia", "au tabarat ca niste talhari in manastire, unde era prezenta doar o maica, fiindca restul lucrau pamantul. Au smuls icoanele, au luat cartile bisericesti si cica le-au dus la un muzeu. Dara€¦ a fost o minciuna sfruntata: ateistii au facut un rug pe unul din cele mai mari dealuri ale satului. Apoi, in lacasul Domnului, timp de aproape 30 de ani, s-a topait si s-a vorbit impotriva Celui-de-Sus. Maicile batrane de la Tabara spun ca au suferit foarte mult si au suportat cu greu faptul ca manastirea a fost transformata intr-un loc al dezmatului ateist". O vreme, harnicia calugaritelor de la Tabara a fost exploatata de comunisti. Un timp, o fabricuta de tesut covoare le-a facut renumite in fosta R.S.S. Moldoveneasca. In 1989, cand maica stareta, Antonina, a dat adunarea, prea putine au mai putut sa raspunda la apel.


EROI ROMANI. O poveste interesanta este legata de lista militarilor din Armata Romana inmormantati in satul Tabara. Aceasta lista a fost pastrata timp de 50 de ani de catre maicute, cu sfintenie si in mare secret. Profesoara Raisa Barnaz de la Scoala Generala din Tabara ne-a incredintat ca nu e vorba de nicio legenda: "Lista sau catastiful ista, sau, cum sa-i spun?... al eroilor romani inmormantati in cimitirul de la Tabara este adevarata. Fiind linia frontului aicea, pe Dealul Culii, cand cadeau, erau adusi la manastire sa li se faca prohodul. Toti au fost inmormantati crestineste. Chiar daca se gaseau numai parti din trupul lor, se reconstituia identitatea din acte si se inmormantau cum se cuvine unui crestin. Cei cunoscuti au fost trecuti intr-o lista pastrata aici, la manastire, de catre maici. Vreau sa va spun «un moment» (ceva - n.r.): o verisoara de-a mea care traieste in apropierea manastirii mi-a povestit ca la mama ei locuia un baiat din Armata Romana; pe atunci, ea era tinerica si frumusica si lui ii placea de dansa. Cand, intr-o zi, se aduce o caruta de morti de pe linia frontului si, ce credeti? Il vede pe baiatul ala morta€¦ Asa a mai plans!a€¦ Ca era cuminte si frumosa€¦". Lista s-a pastrat la manastire si cuprinde numai nume de ostasi romani cazuti in retragerea din 1944. "Maicutele au ascuns lista dupa ce s-a inchis manastirea, in 1960, pentru ca se zicea despre eroii aceia ca sunt fascistia€¦" Majoritatea militarilor romani au fost inmormantati pe deal. Cei cu grad superior, separat, ceilalti, in gropi comune. "Cimitirul", continua Raisa Barnaz, "eu tin minte, cand eram mica, mai avea ramasite de cruci. Cruci din lemn. Prin 1968 acolo au fost date locuri de casa. Si-au facut casa in apropierea cimitirului Grisa Iurcu, Ion Bozua€¦ pe urma, s-au extins gradinile, intrand chiar pe terenul cimitirului, dar pe cimitir ca atare nimeni nu si-a facut casa, desi comunistii au dat si cimitirul la oameni, ca loc de casa." Acum, crucile puse din nou in cimitir au doar un caracter simbolic, pentru ca nu mai corespunde locul mormintelor. In lista intocmita de calugarite sunt trecuti peste 70 de morti de prin localitatile apropiate. Cei din Romania, in general, nu sunt cunoscuti si zac in gropile comune.


CULTUL EROILOR. Am putea spune insa ca nu toate aceste locuri care pastreaza jertfele de sange ale eroilor romani sunt semnalate. In Romania exista un Oficiu National pentru Cultul Eroilor avand o traditie de 90 de ani; e o structura guvernamentala care se ocupa de inventarierea si repararea lacaselor de cult unde se pastreaza osemintele si memoria ostasilor romani. Directorul institutiei, Cristian Scarlat, ne spunea ca Oficiul a inregistrat peste 120.000 de militari romani, inhumati in 31 de tari. O serie de carente legislative, dar si tensiunile din relatiile cu autoritatile de la Chisinau au intarziat, pana acum, actiunile de recuperare si de repunere in valoare a cimitirelor de onoare ale militarilor romani din R. Moldova. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul lor in Basarabia este de 6.072. Principalele localitati unde se afla inhumati militarii romani sunt: Tiganca (1.020), Cania (938), Miclauseni (350), Chisinau (232), Soroca (455), Tighina (518). Multe dintre cimitire sau monumente au fost profanate in timpul fostei URSS. La Tiganca, peste cimitirul ostasilor romani care au cazut la fortarea Prutului au fost construite grajduri; la Chisinau, un spital TBCa€¦ Anul trecut, Regele Mihai s-a reintors, impreuna cu o numeroasa delegatie de veterani ai Armatei Romane, pe pamantul Basarabiei, dupa 65 de ani, si a participat la resfintirea cimitirului militar romanesc de la Tiganca. N-a mers mai mai departe. El care, in 1940, ordona Armatei Romane trecerea Prutuluia€¦


O marturie"Pe 23 iulie am implinit 84 de ani. Am fost recrutat in a€™44, luna mai, la Balti, refugiat in Oboga de Mijloc, judetul Mehedinti. Am fost repartizat la regimentul 10 «Antiaeriana» Craiova, apoi am fost repartizat la 7 «Antiaeriana» Ploiesti. Sunt invalid de razboi. Dupa armata, am venit acasa, in Tabara. Tata a avut 60 ha de pamant. S-a ales praful de ele. Dar sunt multumit, parca, de toate. Ne plecam cu sufletul la acesti camarazi de lupta care odihnesc in viata vesnica. Suntem mandri pentru ei si trebuie sa ridicam fruntea", Gheorghe Cobuz, veteran din Tabara.


Cercetatorul"Actiunile de distrugere a lacasurilor sfinte erau planificate cu multa «truda» partinica si ideologica; sovieticii erau un fel de lupi rapitori imbracati in haine de oaie", consemneaza jurnalistul Dinu Rusu in studiul sau "Calvarul manastirilor din Basarabia", care da seama despre felul in care au fost atacate, brutal, lacasurile de cult de dincolo de Prut. "Venind in Basarabia, ei au spus ca respecta drepturile omului. Si asta doar le nivel declarativ, pentru ca actiunile lor demonstrau ca sunt niste fanatici ai luptei contra credintei neamului. Comunismul incepea sa ajunga la esenta existentei sale: ura fata de Cel-de-Sus si distrugerea a ceea ce nu convine ideologiei marxist-leniniste."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.