Luni, copiilor le-a placut parizerul cu emulgatori. Marti, copiilor le-a placut cozonacul cu edulcoranti. Miercuri, copiilor le-a placut jeleul cu emulsifianti. Joi, copiilor le-a placut branza cu antioxidanti. Dar vineri copiilor nu le-a mai placut sucul cu acidifianti. Si nici fripturica de vacuta cu aditivi, enzime, gelifianti si guanilati, preparata dupa o reteta numai de ea stiuta, de bunica.


Ciudati mai sunt copiii! Tati daca n-are la masa supe concentrate din acelea gustoase, cu E 123, E 239, E 252 si E 249, zice ca nici n-a mancat. Mami, si ea, nu concepe un pranz, care sa se cheme cu adevarat pranz, fara rinoglucide pentru gust si miros. Totusi, sambata si duminica, adica in zilele in care se aduna in jurul mesei toata familia, iar tanti Marioara prepara tocanita ei preferata din purcel randamentizat cu excremente de pui de la avicolele ecologizate cu faina de peste, copiii fac cele mai multe nazuri.


Eh, copiii din ziua de azi, zice bunica, nu stii ce bunatati sa le mai dai si ei stramba din nas. Sa fi avut pe vremea noastra macar un salam cu glutamat de sodiu sau o racoritoare cu acid benzoic, ce ne-am fi bucurat! Le servesti insa cartofiori inozinati, ii indopi cu icre de pastrav somonizat, despre care toata lumea stie ca se prepara cu E 320, E 230 si E 224 si ca sulfitii, polifosfatii, ortofenilfenolul si butil-hidroxi-anisola de import ajuta la crestere, iar ei parca ar astepta altceva. Ionel, Andreea, Angeluta, de unde sa va dea bunica morcovi, ardei grasi si rosii fara nitrati? Mai e vreun taran care sa nu vanda, la sosea, legume din Turica si portocale grecesti fara bifenil? Mai cearta-i si tu, ii zice mami lui tati, nu vezi ce mofturosi s-au facut?! Dar tati, ce-i pasa lui, isi bea cafeluta cu sorbitol, desi nenea doctorul i-a recomandat aspartam, rontaie cativa biscuiti cu eritrozina si se duce pe balcon sa-si citeasca ziarul.


Ce nu stiu bunica, tati si mami e ca micutii abia asteapta sa se ridice de la masa ca sa se repeada la frigiderul din hol, unde gasesc tot ce poftesc: Ionel - bauturi carbogazoase cu tartrazina, Andreea - martipan cu azorubina si fursecuri cu eritrozina, iar Angeluta - guma de mestecat cu manitol si acesulfan-K.


Spre seara insa, dupa ce se satura de joaca si-i ia foamea, Ionel, Andreea si Angeluta sunt in stare sa manance tot ce gasesc pe masa. Chiar si painea neagra garantata fara E-uri, pe care turcul din coltul strazii o coace la un cuptor cu lemne, astfel ca atunci cand o consumi proaspata si calda nici
nu-ti dai seama cat carton fainizat a bagat in ea si nici ca a fost colorata cu zatul ramas de la cafeneaua arabului.