ANAT propune o masura extrema care, spun ei, va rezolva o parte din problemele turismului romanesc, dar si din deficitul comercial: cota zero de TVA pentru incoming.
Incoming-ul este exportul prin turism, a explicat presedintele Comisiei de In
ANAT propune o masura extrema care, spun ei, va rezolva o parte din problemele turismului romanesc, dar si din deficitul comercial: cota zero de TVA pentru incoming.
Incoming-ul este exportul prin turism, a explicat presedintele Comisiei de Incoming a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Julian Andrei, acesta acuzand ca aprecierea leului afecteaza turismul la fel de mult ca si pe exportatori.
"In conditiile acestea se naste o vrajba intre hotelieri si agentiile de turism: cine sa suporte aceste pierderi? Nici unii, nici ceilalti nu sunt vinovati pentru ce au contractat cu un an in urma, cand cursul era 3,5 RON pentru 1 euro. Dar nici nu este normal ca hotelierii sa factureze la cursuri interne artificiale, mult peste nivelul BNR, producand putinilor tour-operatori care mai indraznesc sa aduca turisti straini pierderi substantiale", a spus oficialul ANAT. Acum se incheie majoritatea contractelor pentru incoming pentru anul 2008, iar cei mai multi hotelieri solicita preturi in lei ce includ o crestere de minimum 10% prin raportarea la un leu intarit, a aratat Andrei. Iar in conditiile in care concurenta in zona este acerba si exista suficiente alternative la Romania, in conditiile in care nu am rezolvat toate problemele legate de infrastructura, modernizare hoteluri, pregatire personal si calitatea serviciilor, "Romania va iesi din piata", a acuzat reprezentantul asociatiei.
Singura masura, sustine Andrei, "este cota zero TVA pentru incoming! Si aceasta masura trebuie luata acum, pentru a putea produce efecte benefice abia anul urmator, altfel mai pierdem un an".
Julian Andrei ne-a declarat ca deja s-a facut o solicitare la Guvern, la Ministerul de Finante pentru aprobarea de reducere a TVA si ca asteapta un raspuns de la acestia, de la care spera ca isi vor da seama de necesitatea acesteia. Acesta ne-a explicat ca a mai existat o perioada in trecutul Romaniei cand TVA pentru exporturi a fost ridicata, perioada care s-a dovedit a fi extrem de benefica pentru progresul intern al tarii si ar fi foarte bine ca aceasta perioada sa se repete.
Oficialul ANAT a mai adaugat ca orice tara are nevoie de turistii straini si de banii acestora, si la fel si Romania trebuie sa ia masuri pentru a imbunatati situatia turismului, sa atraga turisti si valuta cu care acestia vin in tara. Rularea valutei impreuna cu banii interni va conduce la o dezvoltare interna de care Romania are mare nevoie, a mai explicat seful asociatiei.
Numeroase tari europene au cote reduse de TVA pentru turism, un exemplu fiind si vecinii nostri bulgari, al caror succes in domeniu se datoreaza si unei taxe pe valoarea adaugata de doar 5%.
De asemenea, 17,5% in Marea Britanie, 8,5% in Slovenia, 9% in Italia, 8% in Grecia, 6% in Belgia si Spania, 5,5% in Franta, 5% in Portugalia si 3% in Luxemburg.
Dintre vechii membri UE, 12 din 15 state au TVA redus la cazare, iar 8 dintre acestea si-au facut reduceri si pentru restauratie. Polonia, care are incasari de 8 miliarde de euro din turism, are o cota a TVA de 7%, atat pentru cazare, cat si pentru restauratie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.