Compania franceza AG2R, care si-a anuntat oficial intentia de a intra pe piata pensiilor private obligatorii din Romania, negociaza incheierea unor colaborari cu sindicate din Romania, insa, pana in acest moment, nu a semnat niciun acord in acest sen

Compania franceza AG2R, care si-a anuntat oficial intentia de a intra pe piata pensiilor private obligatorii din Romania, negociaza incheierea unor colaborari cu sindicate din Romania, insa, pana in acest moment, nu a semnat niciun acord in acest sens, a declarat directorul general al AG2R Fond de Pensii SA, Gilles Sohm.
"Nu ma pronunt asupra acestor parteneriate, cat timp ele nu au fost semnate. In Franta, compania a fost infiintata de salariati, asa ca vom pastra si in Romania o legatura stransa", a declarat Gilles Sohm, intrebat fiind despre posibilitatea de a incheia un parteneriat cu grupul sindical Cartel Alfa.
Reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa declarasera anterior ca francezii de la AG2R Prevoyance vor intra pe piata pensiilor private obligatorii printr-un parteneriat cu Cartel Alfa. Ba mai mult, se presupune ca la baza amanarii startului pilonului II ar sta faptul ca unii actori, printre care si societatea ce va rezulta din negocierile purtate de Cartel Alfa si AG2R, nu sunt inca gata de demarare.
Totodata, Gilles Sohm nu a dorit sa precizeze numarul de participanti sau cota de piata pe care mizeaza inainte de a primi autorizatia de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Investitia initiala se ridica la 8 milioane de euro

Grupul AG2R, lider pe piata pensiilor din Franta, va investi 8 milioane de euro pentru a incepe activitatea pe piata romanesca a pensiilor private obligatorii, dar ar putea oferi si alte produse pentru pensii facultative, asigurari si economisire salariala, a anuntat marti compania.
Pentru inceput, compania se va concentra doar asupra pensiilor obligatorii, prin intermediul companiei de administrare de fonduri de pensii obligatorii AG2R Fond de Pensii SA, celelalte produse urmand a fi oferite in functie de cererea pietei.
"Produsele urmatoare vor fi dezvoltate la momentul oportun, potrivit cu nevoile salariatilor si companiilor. Pentru moment, ceea ce conteaza este a aborda bine sectorul pensiilor pilonul II, care este esential pentru interesul tarii", a spus Gilles Sohm.
Compania AG2R considera ca pensiile sunt un parteneriat pe termen lung. "Pentru noi, nu ne oprim la perioada de acumulare financiara corespunzatoare derularii carierei profesionale. In Franta, AG2R ii insoteste pe participanti si in timpul perioadei de restituire a banilor, platindu-le pensia", a mentionat Sohm. "In Franta, AG2R este lider si in cota de piata, si in calitate de servicii, si avem vocatie sa facem acelasi lucru pe piata romaneasca", a adaugat el.

Compania isi asuma riscul in functie de varsta participantului

Sohm a mai spus ca AG2R Fond de Pensii SA va atrage clientii prin agenti de marketing si prin brokeri specializati, iar in ceea ce priveste strategia de investitii a companiei, aceasta va avea la baza o tehnica numita "strategia de generatii". Aceasta presupune asumarea riscului in functie de varsta participantului. "O parte din banii unui participant tanar o investim pe termen lung in instrumente mai sigure, cum ar fi titlurile de stat, iar o parte intr-o zona cu un grad mai mare de risc. Pentru un salariat tanar, investitiile pot fi mai riscante, deoarece avem timp sa recuperam eventualele pierderi", a spus Sohm. El a adaugat ca aceasta strategie de investitii, prin care va asigura un randament bun, dar si o siguranta necesara, este practicata in Franta si urmeaza sa fie aplicata si in Romania. Gilles Sohm a mai spus ca are in vedere si investitiile in piata financiara din Romania, care mai are insa nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate.

Romania, prima tara unde AG2R are o prezenta directa

Romania este prima tara unde compania franceza are o prezenta directa. "Romania este o piata foarte mare, prin importanta sa, dar si prin dinamismul economic al tarii", a mai spus directorul general al AG2R Fond de Pensii SA. Compania franceza are parteneriate in Rusia, Bulgaria, Maroc, Algeria, Grecia si Vietnam, iar in curand in Serbia si China. AG2R a fost creata in Franta in 1951 de catre angajatori si salariati, pentru a face pensiile complementare obligatorii. AG2R are in prezent aproape 5.000 de salariati, 5 milioane de participanti, plateste 2,7 milioane de pensii lunar si administreaza active de 12 miliarde de euro pentru salariatii francezi. Peste doua treimi (70%) din cifra de afaceri realizata anul trecut, de 8 miliarde de euro, a fost generata de pensii. In mai mult de 50 de ani de existenta, AG2R nu a avut niciodata niciun incident de plata, conform oficialilor companiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.