Ieri a fost depasita si cea mai mare temperatura inregistrata vreodata in luna iulie. La Calafat, mercurul termometrului a urcat pana la 44,2 grade, in conditiile in care masuratorile au fost facute in conditii standard: la umbra si la distanta de so
Ieri a fost depasita si cea mai mare temperatura inregistrata vreodata in luna iulie. La Calafat, mercurul termometrului a urcat pana la 44,2 grade, in conditiile in care masuratorile au fost facute in conditii standard: la umbra si la distanta de sol, ceea ce presupune ca la soare temperatura a fost mult mai mare. Temperatura maxima inregistrata in Romania a fost consemnata in Braila, in localitatea Ion Sion, in august 1951, cand au fost 44,5 grade Celsius, iar cea mai mare temperatura a lunii iulie a fost de 43,5 grade. Ultimul val de caldura a rapus 30 de persoane, numai luni fiind rapuse 12 persoane, cu varste peste 70 de ani, care au circulat pe strada fara protectie. Meteorologii atrag atentia ca valul de caldura
nu a trecut, desi se va mai "racori" putin, dar apar furtunile si vijeliile in toata tara.
Cald si furtuna
Codul rosu a fost ridicat de catre meteorologi, dar l-au transformat intr-unul portocaliu. Pentru astazi, avertizarea vizeaza judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Ilfov, vestul judetului Constanta, precum si municipiul Bucuresti, unde se asteapta temperaturi de 38-40 de grade. In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Galati, Tulcea si local in Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea valorile maxime de temperatura se vor situa intre 35 si 38 de grade. Pe de alta parte, in toata tara vor fi manifestari de instabilitate atmosferica - frecvente intensificari ale vantului, ce vor lua aspect de vijelie, descarcari electrice, izolat ploi torentiale si grindina. Pentru aceasta, meteorologii au trimis o atentionare cod galben in toata tara.
Asta seara canicula inceteaza
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat ca avertizarea cod galben va fi ridicata miercuri seara la ora 21.00, astfel ca nici un judet nu va mai fi atentionat pentru canicula. Ministrul Sanatatii a precizat ca punctele de prim-ajutor din farmacii si cabinetele medicilor de familie raman la dispozitia populatiei, ca spatii de protejare impotriva caniculei, iar linia telefonica gratuita pentru recomandari de evitare a afectelor temperaturilor ridicate va putea fi apelata in continuare. Comitetul interministerial pentru canicula isi va inceta astazi activitatea, avand in vedere ca, incepand de maine, pentru toate judetele va fi valabil codul verde.
30 de morti
Canicula din ultima saptamana a ucis 30 de persoane. Eugen Nicolaescu a anutat ieri ca temperaturile ridicate au provocat, luni, decesul a 12 persoane in varsta, de peste 70 ani. Aceste persoane au circulat pe strada in conditii de canicula fara masuri de protectie a precizat Nicolaescu. Datele prezentate luni indicau un numar total de 18 decese urmare a temperaturilor ridicate. (L.M., C.S.)
Innebuniti de caldura
Efectul caniculei asupra romanilor este ingrijorator: zeci de oameni mor pe capete in fiecare zi iar multi dintre ei isi pierd controlul si recurg la acte reprobabile de violenta. Potrivit medicilor legisti, pentru 90% dintre cei care au murit in ultima luna, caldura a avut un rol favorizant.
O parte si-au pierdut viata din cauza ca temperatura ridicata i-a afectat in mod direct (batrani, cei cu afectiuni cardiace etc.). Altii si-au pierdut controlul si au generat acte de violenta: agresiuni, omoruri, sinucideri sau enervarea la locul de munca ori la volan. In aceasta categorie intra, sustin medicii, cei care sufera de boli psihice, cei care au o activitate intensa (cum sunt soferii, de exemplu), cei care nu se odihnesc suficient si, din aceasta cauza, nu fac fata temperaturilor de peste 40 de grade inregistrate in aceste zile in Romania si cei care consuma bauturi alcoolice.
Opt morti pe zi
In ciuda informarilor oficiale prezentate, ieri, de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, numarul celor decedati din aceasta cauza este mult mai mare. Practic, numai in Bucuresti si judetul Ilfov numarul deceselor inregistrate la Institul National de Medicina Legala "Mina Minovici" (INML) a ajuns, potrivit unor estimari ale legistilor, la circa 6-7 pe zi. "Am luat vreo opt morti intr-o singura zi (duminica spre luni n.n.). Dar sunt cazuri in care au murit si vreo 12 oameni sustine un angajat al INML. Efectul caldurii excesive asupra populatiei este explicat de specialisti ca un fenomen care se manifesta, de obicei, in fiecare vara. In acest an, insa, primul cod rosu declarat de guvernati demonstraza ca pericolul este mult mai mare decat cel preconizat de statisticieni.
Un sinucigas pe zi
Sinuciderile sunt, si ele, o cauza a dezechilibrului comportamental favorizat de temperaturile ridicate, sustin medicii. Multi dintre cei care si-au pus capat zilelor in cea mai fierbinte perioada a acestui an se impart in doua categorii: cei care se arunca de la etaj sau cei care se spanzura. Numai in ultimile 24 de ore, doi bucuresteni au fost gasiti atarnati in streang. Totodata, in medie, in fiecare zi un locuitor al Capitalei ori s-a aruncat de la etaj ori si-a pus streangul de gat. "Au fost cazuri in care s-au sinucis cate trei sau patru, dar au fost zile in care doar cate unul era gasit decedat, fie prin spanzurare, fie prin precipitare (cadere de la inaltime n.n.), cazuri cel mai des intalnite in Bucuresti", ne-au precizat surse din cadrul INML "Mina Minovici".
Comportament impulsiv
"Caldura creste agresivitatea interindividuala, accentueaza starile de anxietate, provoaca insomnia, iar prin deshidratare poate creea stari de confuzie, dezorientare spatio-temporala", a explicat pentru ZIUA doctorul Florin Tudose, medic psihiatru, in cadrul Spitalului Clinic Universitar din Bucuresti. Specialistul a subliniat: "Caldura favorizeaza comportamentele impulsive, comportamentele explozive. Intai fac si apoi ma gandesc, asta inseamna". Potrivit celor declarate de medicul Florin Tudose, comportamentul multora dintre romani este afectat, indirect, de dogoarea soarelui. Practic, expunerea la soare, sustine medicul, scade controlul si capacitatea de apreciere. "Nu dezvolt un comportament agresiv pentru ca ma bate soarele in cap dar, in contact cu altcineva, mai repede ma pot enerva", a subliniat Florin Tudose. Unul dintre aspectele subliniate de medic indica faptul ca soferii sunt cei care pot provoca accidente rutiere, cum a fost cel din Dambovita, de pilda, in urma caruia autobuzul lovit de tren s-a soldat cu opt morti si 24 de raniti. Pe fondul oboselii acumulate in noaptea precedenta, soferul a reactionat impulsiv si a vrut sa treaca calea ferata, fara sa tina cont de avertismentele celorlalti. De asemenea, soferii care conduc pe vreme caniculara sunt predispusi la accidente. "Scade controlul, nuantarea comportamentului in conditiile caldurii excesive, scade capacitatea de apreciere, soferii trebuie sa conduca cu maxima prudenta", a explicat doctorul Florin Tudose. (Petrisor CANA)
Videanu cere un cod pentru canicula
"Nu avem proceduri! De aceea, va trebui sa improvizam permanent niste masuri pe care unii dintre noi le consideram utile... Codul Rosu ar impune, numai prin denumire, o mobilizare si o serie intreaga de masuri, toata lumea ar intra in dispozitiv si ar sti ce are de facut... In schimb, nu pot sa nu constat ca stam, iesim pe televizor, numaram gradele - a mai crescut cu un grad - dar nimeni nu se ocupa de o procedura", a declarat ieri primarul general Adriean Videanu, care s-a ferit sa comenteze deciziile luate de autoritatile centrale privind intreruperea programului cu publicul sau alte restrictii impuse populatiei. Videanu a precizat ca municipalitatea a infiintat 15 noi puncte de prim-ajutor. De asemenea, au fost puse la dispozitie mai multe rezerve de apa pentru populatie in sase teatre. La intersectia Calea Victoriei cu bulevardul Regina Elisabeta un sistem de racorire pentru trecatori. Instalatia prevede amplasarea unor tevi prin care trece apa rece, prevazuta cu duze speciale foarte fine care imprastie apa
pe o raza de 2 metri.
186 de bucuresteni au lesinat pe strada
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a inregistrat cel mai mare numar de solicitari in 24 de ore, respectiv 1122, din care 186 au fost pentru persoane care au cazut in strada sau care au lesinat de caldura, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Lucia Oana, director medical SAMB. Ieri, in intervalul orar 8-13, au fost inregistrate 320 de apeluri, 66 fiind pentru cazuti in strada sau lesinuri si doua insolatii. "Din pacate, sunt foarte multi bolnavi cronic nu pot merge la medicul de familie si cheama salvarea. Nici acestia nu pot fi refuzati, intrucat noi le cerem sa stea in casa. Totusi, aceste cazuri care ar putea fi rezolvate de catre medicul curant, dar, din nu stiu ce motiv, doctorii de familie nu se implica pentru rezolvarea cazurilor care ii privesc personal sau pentru care obtin venituri lunare", a mai spus directorul medical. (C.P.)
Berzele cred ca sunt in Africa
Ornitologii din judetul Covasna se declara nedumeriti in fata unui fenomen pe care nu l-au mai intalnit si pe care l-au numit "sindromul Africii", respectiv acela ca sute de berze se muta des in diferite locatii, fara sa aiba cuiburi, informeaza Mediafax. "Noi am numit acest fenomen sindromul Africii. Este clar ca aceste berze sunt dezorientate. Pasarile se comporta de parca ar fi in Africa, deoarece acolo migreaza de la un loc la altul si nu-si fac cuiburi", a explicat Kelemen. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.