Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a declarat ieri la semnarea unui protocol de donatie catre Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor ca autoritatile statului au nevoie de informatii "regulate si clare" din sectorul privat pen
Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a declarat ieri la semnarea unui protocol de donatie catre Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor ca autoritatile statului au nevoie de informatii "regulate si clare" din sectorul privat pentru prevenirea spalarii banilor.
Problema spalarii banilor nu poate fi solutionata numai de catre autoritatile statului, ci "este necesara si o cooperare cu sectorul privat, in special cu agentii imobiliari, cu cazinourile si notariatele", a declarat marti ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett. "Este vital pentru autoritati, care au nevoie de informatii clare si regulate din partea acestor membri ai sectorului privat pentru a putea identifica mai usor tranzactiile nelegale", a mai adaugat diplomatul britanic.
El a mai spus ca un sistem eficient de lupta impotriva spalarii banilor inseamna o reducere a numarului cazurilor de coruptie si al celor de trafic de persoane si o diminuare a numarului victimelor crimei organizate si terorismului.
"Aceasta (n.n spalarea banilor) este o problema care afecteaza multe tari, inclusiv tara mea, deoarece se crede ca aproximativ 20 de miliarde de dolari sunt spalati in Marea Britanie anual", a adaugat Barnett.
Barnett a subliniat ca spalarea banilor este o problema internationala, Fondul Monetar International estimand intre 2 si 4% din Produsul Intern Brut Mondial (intre 600 de miliarde si 1500 de miliarde de dolari) sumele de bani spalate anual.
Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a donat marti Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) unitatile de procesare, soft-ul si echipamentele de comunicatii cu ajutorul carora inspectorii oficiului vor primi raportari online de la institutiile de credit din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.