Bursa de valori a Turciei a atins un record ieri, dupa ce Guvernul islamist a fost repus in functie intr-o victorie stralucita ce inseamna o lovitura pentru organizarea seculara a tarii si pentru puterea militara.
Dupa terminarea numaratorii virtuale, Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) a castigat aproape 46,4% din votul popular in alegerile de duminica, primind 340 de locuri din cele 550 din Parlament. Primul-ministru, Recep Tayyip Erdogan, a numit victoria sa un sprijin pentru democratie intr-o tara musulmana unde armata seculara contesta scopul puterii guvernamentale a partidului islamic. "Pietele au sperat obtinerea acestui rezultat, ceea ce explica aprecierea. In afara cazului in care AKP face un anunt neasteptat referitor la Presedintie, lira ar putea atinge 1,2 unitati/dolar", a declarat Beat Siegenthaler, strateg la firma britanica de brokeraj TD Securities.
Indicele bursier ISE National-100 s-a apreciat cu 4% in deschiderea tranzactiilor de luni, la valoarea record de 55.059 de puncte. Lira a castigat 1,5%, pana 1,254 fata de dolar, cea mai mare apreciere din martie 2005, iar obligatiunile au pierdut 19 puncte de baza, pana la un minim de 13 luni de 17,27 procente. Un punct de baza are 0,01 punct procentual. "Cu siguranta, reactia pietei va fi pozitiva, dar incepand cu mijlocul lui august, ne vom concentra asupra alegerilor electorale", a spus Ozgur Altug, economist sef la Raymond James Securities din Istanbul.
Alegerile au dat lui Erdogan un vot de incredere pentru a incepe masurile economice care au adus un record de investitii straine de 20 miliarde de dolari anul trecut. Economia este in crestere de 21 de trimestre consecutiv, cea mai mare perioada de cand Turcia a fost fondata in 1923.