Potrivit Barometrului de Opinie Publica, editia mai 2007: a€žViata in cuplu", realizat de Fundatia Soros, mai mult de jumatate dintre romani considera ca o casatorie fericita se bazeaza in primul rand pe iubire, dar absenta ei nu reprezinta
Potrivit Barometrului de Opinie Publica, editia mai 2007: a€žViata in cuplu", realizat de Fundatia Soros, mai mult de jumatate dintre romani considera ca o casatorie fericita se bazeaza in primul rand pe iubire, dar absenta ei nu reprezinta un motiv serios de divort, cum ar fi violenta si alcoolismul, urmate de infidelitate.
O alta conditie pentru o casatorie fericita ar fi conditii bune de locuit, respect si fidelitate. Asemanarea partenerilor este cea mai putin importanta conditie pentru tineri.

Tinerii sunt idealisti, pentru ei conteaza iubirea si fidelitatea, pe cand pentru adulti mai sunt importante si resursele materiale.

Peste jumatate dintre respondenti cred ca problemele in familie apar rar, iar o treime dintre ei cred ca ele sunt aproape inexistente. Mai mult femeile constata problemele, fata de barbati, iar tinerii le observa mai frecvent decat cei in varsta.

Lipsa banilor, treburile casnice si comportamentul copiilor ridica cele mai multe probleme.

In privinta statusului, jumatate dintre respondenti vor o familie egalitarista, democrata, pe cand 40 la suta cred ca e preferabil ca barbatul sa conduca.

Femeile se ocupa, in mod asteptat, mai mult de gospodarie si de treburile casnice, adica ele petrec o data si jumatate mai mult timp in gospodarie decat barbatii. In schimb, cumparaturile (40 la suta) si activitatile legate de cresterea si educarea copiilor, precum dusul lor la scoala, la doctor, se fac in cuplu. De asemenea, peste 45 la suta dintre intervievati spun ca stabilesc pedepsele impreuna sau le explica copiilor cum ar trebui sa se poarte.

In familiile egalitariste, 60 la suta dintre parteneri iau impreuna decizii legate de mancare si aproape jumatate dintre ei stabilesc impreuna cum sa isi petreaca vacanta. Unde nu e democratie, femeia are cea mai mare putere de decizie. Odata cu implicarea ei in gospodarie, femeia ia decizii singura in legatura cu ce ia de mancare, unde se duc in vacanta, ce mobila si electrocasnice sa cumpere.

Aproape doua treimi (62 la suta) dintre romani au o relatie pe termen lung, cei mai multi dintre acestia (56 la suta) au oficializat-o prin casatorie, ceilalti sase la suta preferand traiul in comun fara acte. Aproape 20 la suta nu au avut inca o relatie stabila, ceilalti 18 la suta au trecut deja printr-un si sunt acum despartiti, divortati sau vaduvi.

Doar 78 la suta dintre toate cuplurile locuiesc singure intr-o gospodarie, celelalte traind cu parintii sau cu alte rude.

Potrivit sociologului Mircea Kivu, persoanele de pana in 45 de ani (85 la suta) isi doresc maximum doi copii.

"Populatia Romaniei nu se poate reproduce astfel. Ar fi fost posibil acest lucru cand vorbim de 2,1 copii", a spus Mircea Kivu, explicand astfel de ce populatia Romaniei este in scadere si precizand ca tinerii isi doresc mai putini copii.

In plus, lipsurile materiale nu sunt cauza principala pentru ca oamenii sa faca mai putini copii.

Gradul de cunoastere a metodelor contraceptive este unul ridicat. Aproape 80 la suta dintre respondenti cunosc cel putin o metoda contraceptiva, iar cei 20 la suta din tabara opusa sunt batrani. In plus, avortul nu este o practica intalnita la tinere, ci la femeile peste 35 de ani, a explciat sociologul.

O alta tema abordata in studiu a fost gradul de multumire a romanilor. Astfel, un roman considera ca traieste mai bine atunci cand este sanatos, cand are o familie cu care se intelege, cand are o situatie materiala buna si cand are incredere in Parlament, Guvern si Justitie, a aratat sociologul Dumitru Sandu.

Un Guvern de incredere inseamna, potrivit interpretarii datelor anchetei sociologice, cand justitia merge bine, sunt suficiente locuinte si conditii de viata bune, locuri de munca bine platite si cand protectia mediului este corespunzatoare.

"Tendinta Romaniei nu este unica in Europa, ci se inscrie intr-o linie bine definita si este asemanatoare cu Grecia, Bulgaria, Ungaria si Lituania, probabil din cauza PIB-ului pe locuitor relativ redus", a explicat Sandu.

Potrivit rezultatului anchetelor, ponderea nemultumitilor este foarte mare. "Pe termen lung, Romania este caracterizata de o nemultumire moderata", a conchis sociologul.

Barometrul de Opinie Publica este un sondaj bianual si are loc in Romania din 1994. Datele au fost obtinute din raspunsurile a 2.000 de persoane de peste 18 ani care au raspuns la chestionare. Esantionul este reprezentantiv pentru populatia adulta, cu o eroare de reprezentativitate de plus/minus 2,3 la suta pentru un nivel de incredere de 95 la suta.

Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.