Timp de 13 ani "Evenimentul Zilei" a avut sediul in spatiile din fosta Casa a Scanteii, rebotezata dupa 1990 Casa Presei, aflata in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS). Pentru cei aproximativ 1
Timp de 13 ani "Evenimentul Zilei" a avut sediul in spatiile din fosta Casa a Scanteii, rebotezata dupa 1990 Casa Presei, aflata in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS). Pentru cei aproximativ 1900 mp, ziarul denumit de ceva vreme "Oficiosul" a platit, catre RA APPS, o chirie mai mult decat modesta: putin peste doi euro pe metrul patrat. Practic, chiria totala se situa undeva la 4200 de euro lunar, la care se adaugau si preturile de intretinere.
In vara lui 2005, conducerea Ringier Romania SRL, editorul cotidianului Evenimentul Zilei, a hotarat sa mute toata redactia, plus celelalte compartimente administrative, in luxosul sediu pus la dispozitie de un grup de oameni de afaceri extrem de controversati. Este vorba de Liviu Tudor, un afacerist bacauan om de incredere al lui Viorel Hrebenciuc, si de Dorin Iacob, apropiat al fostului director SRI Virgil Magureanu, dar si al presedintelui Traian Basescu.
Cu toate acestea, desi nu mai avea nevoie de ele, Ringier a pastrat o mare parte din spatiile din Casa Poporului. Pe care acum le tin blocate si asteapta sa le cumpere la preturi de nimic, pentru ca apoi sa le vanda sau sa le inchirieze pe bani frumosi altor publicatii sau televiziuni care au intr-adevar nevoie de ele.
Oportunitate de afaceri
La plecarea din vechiul sediu din Casa Presei, ziaristii de la EvZ au tinut sa precizeze, prin intermediul unui editorial, cat de fericiti sunt ca parasesc cladirea "stalinista". Totusi, aceasta cladire "stalinista" a fost vazuta de conducerea Ringier ca o buna oportunitate de a face bani. Astfel, din acest motiv, patronii elvetieni ai "Oficiosului" s-au gandit sa nu inapoieze catre RA APPS in totalitate acele spatii pe care le-au ocupat timp de 13 ani, asa cum era firesc, ci a pastrat o parte dintre ele in vederea unor speculatii imobiliare. Pentru a putea justifica nevoia de spatiu, nevoie, care in realitate nu exista, patronii "Oficiosului" au apelat la o smecherie cat se poate de banala. Dar cu care au reusit sa pacaleasca RA APPS. Cu toate ca se lafaie in spatiile puse la dispozitie de afaceristii Liviu Tudor si Dorin Iacob, trustul care detine cotidianul Evenimentul Zilei a transformat spatiile pe care nu le-a inapoiat catre RA APPS in depozite de birouri sau de dulapuri. Astfel, vezi Doamne, aceste locatii le-ar fi de folos neputand sa se debaraseze de ele. Realitatea este insa alta.
O chirie infima
Din 2005, patronii elvetieni ai Evenimentului Zilei au tinut blocate, fara o reala justificare, mai multe spatii care ar fi putut fi folosite de alte publicatii mai sarace decat cele ale trustului Ringier. Conform datelor detinute de ZIUA, Ringier Romania SRL mai are in prezent inchiriate de la RA APPS mai multe spatii care au destinatie administrativa in uriasa cladire situata in Piata Presei Libere. Concret, patronii "Oficiosului" au inchiriate locatii de diverse marimi care sunt situate la etajul patru din corpul B al Casei Presei, precum si spatii de garaj. Pentru toate acestea, elvetienii care editeaza EvZ platesc o chirie modica de 6,94 lei/mp, inclusiv TVA.
Ringier a inchiriat spatiile respective in baza unui contract de locatiune si prestari servicii, incheiat la sfarsitul lunii februarie a anului 2005. Contractul a expirat la inceputul lunii martie 2007, insa el urmeaza sa fie prelungit. Asta intrucat cei de la Ringier nu vor sa renunte la "capul de pod" pe care si l-au pastrat in Casa Presei.
In detrimentul altor publicatii
In momentul de fata spatiile din Casa Presei inchiriate de Ringier sunt parasite, locatiile fiind fortificate cu grilaje si lacate. Decizia patronilor "Oficiosului" de a "conserva" aceste spatii pare la prima vedere una de neinteles.
Totusi, ea are o explicatie. Asa cum spuneam, Ringier a vazut in spatiile "staliniste" o buna oportunitate de a face ceva bani. Cu alte cuvinte, conducerea trustului stie foarte bine ca poate specula aceste spatii. Mai exact, ca la un moment dat le poate cumpara la preturi de nimic, pentru ca apoi sa le vanda sau sa le inchirieze pe sume considerabil mai mari.
Mai mult, fiind deja "locatari" in Casa Presei, cei de la Ringier pot profita de acest fapt si pot incerca sa cumpere multe alte spatii de la publicatiile sau televiziunile care vor renunta la ele. Spatii pe care apoi sa le fructifice si de pe urma carora sa castige bani frumosi. Pe de alta parte, grav este ca specula facuta de patronii "Oficiosului" este daunatoare pentru alte institutii de presa. Mai exact, spatiile tinute sub lacate de Ringier fara nici o justificare reala ar fi putut sa fie folosite de ziare mult mai sarace decat EvZ si care intr-adevar au nevoie de ele.
Sediu de lux
Bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 6 (Novo Parc), Sector 2, Bucuresti. Aici se afla in momentul de fata sediul cotidianului "Evenimentul zilei".
La aceeasi adresa figureaza o mare parte a firmelor controlate de Liviu Tudor, controversatul afacerist bacauan, om de incredere, asa cum am spus, al lui Viorel Hrebenciuc si, prin alianta cu Dorin Iacob, al lui Virgil Magureanu. Iacob si Tudor functioneaza la comanda grupului de la Bacau, in jurul caruia se invarte o mare parte din afacerile lor. De asemenea, Tudor si Iacob au avut de o serie de afaceri cu fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei.
Complexul imobiliar Novo Parc, aflat in plina expansiune si foarte cautat pe piata de profil in ciuda chiriilor mari, este detinut de Liviu Tudor prin reteaua imobiliara controlata de acesta. Corpul A din luxosul spatiu Novo Parc a fost inchiriat trustului de presa Ringier Romania. Inchiriere perfectata contra unei "sume rezonabile, dar confidentiale", dupa cum ni s-a raspuns de la firma. Suma ce ne-a fost imposibil s-o regasim in arhiva Administratiei Financiare a Sectorului 2, de unde ni s-a comunicat prin e-mail ca "aceste contracte sunt confidentiale si nu fac obiectul Legii 544/2001". Nu ni s-a comunicat insa si daca o copie a contractului a fost depusa la Administratie, asa cum prevede legea, pentru a contracara evaziunea fiscala.
Bani pentru grupul de la Bacau
Specialistii de pe piata imobiliara sustin ca, cel putin teoretic, preturile pentru birouri din zona Novo Parc sunt destul de mari, media fiind de 14 euro pe metrul patrat. Pentru corpul A, detinut de Ringier, care totalizeaza 5400 mp suprafata desfasurata, ar insemna o chirie de aproape 75.000 de euro lunar, plus TVA. Adica un milion de euro anual, la care se mai adauga cheltuielile de intretinere de aproximativ 2-3 euro pe metrul patrat. Una peste alta, cu toate cheltuielile aferente, plus chiriile pentru spatiile de parcare, suma ar ajunge undeva in jurul a 1.500.000 de euro anual. Din suprafata totala, redactia "Evenimentul zilei" detine aproximativ 2100 mp, ceea ce ar insemna o chirie de 30.000 de euro pe luna, fara TVA, daca ar plati la pretul zonei. Ceea ce, pe an, plus toate cheltuielile de intretinere, ar insemna putin peste 600.000 de euro. Sandu Aldea, omul desemnat de Liviu Tudor sa se ocupe de contractarea si inchirierea spatiilor complexului Novo Parc, a refuzat sa spuna exact cat plateste trustul Ringier Romania pentru cei peste 5400 de mp inchiriati. In schimb, ne-a declarat ca pretul unui metru patrat in cadrul celor patru imobile din cadrul complexului este in jur de 14-15/mp euro pe luna, fara TVA.
Cert este ca toti acesti bani ajung in conturile oamenilor lui Hrebenciuc (foto) si Magureanu. Doua personaje despre care, de aproximativ doi ani, Evenimentul Zilei nu a mai scris nimic suparator. Din ce motive, este lesne de inteles.
Rabat pentru Ringier
Interesant este ca, in contractul dintre Ringier si firmele lui Liviu Tudor, birourile pe care le ocupa acum "Evenimentul zilei" sunt trecute la "clasa B", cu toate ca intreg complexul Novo Parc (corpurile A si B) este specificat ca fiind incadrat, prin proiectul publicat pe Internet, in categoria "spatii pentru inchiriat birouri clasa A". De ce sa fi facut Liviu Tudor un asemenea rabat pentru un trust destul de bine sustinut financiar? Probabil ca omul lui Hrebenciuc a preferat sa mearga in pierdere, pentru linistea sa si a grupului de la Bacau, ai carui exponenti nu mai apar de mult in anchetele de campanie de presa ale Evz. De altfel, ca o coincidenta, ultimele mari dezvaluiri in care au fost implicati Viorel Hrebenciuc si Virgil Magureanu dateaza din perioada precedenta inchirierii de la Novo Parc. De atunci nu s-a mai auzit nimic important despre Hrebenciuc.
In schimb, "Evenimentul zilei" a fost varful de lance in atacurile de la inceputul anului 2006 impotriva lui Adrian Nastase, care s-au finalizat cu debarcarea liderului PSD, o mare contributie la acest lucru avand-o si Viorel Hrebenciuc. Pe acelasi scenariu a fost mazilit si Dan Ioan Popescu. La toata aceasta afacere, cum se stie, si-a adus din plin contributia si presedintele Traian Basescu, legat si el prin diverse afaceri de Iacob si Tudor, dupa cum ZIUA a demonstrat in ample anchete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.