Marea Britanie - operatie inedita pentru tulburarile de ritm cardiac Chirurgii din Marea Britanie efectueaza operatii complicate pe cord cu ajutorul unui robot. In lume exista doar patru astfel de roboti. Spitalul Saint Mary din Lon
Marea Britanie - operatie inedita pentru tulburarile de ritm cardiac Chirurgii din Marea Britanie efectueaza operatii complicate pe cord cu ajutorul unui robot. In lume exista doar patru astfel de roboti. Spitalul Saint Mary din Londra a achizitionat un robot capabil sa efectueze o operatie complicata de reglare a batailor rapide sau anormale ale inimii (tulburarile de ritm cardiac). Pana acum, aproximativ 20 de pacienti cu tahicardie (batai rapide ale inimii) sau fibrilatie atriala (aritmie cardiaca) au beneficiat de acest tip de operatie. Este vorba despre un brat artificial utilizat pentru a dirija fire foarte subtiri printr-o vena din zona inghinala pana in portiunea dorita a inimii. Odata ajunse aici, micile fire, ghidate de bratul robotului, declanseaza un impuls electric menit sa distruga bucatile de tesut care cauzeaza tulburarile de ritm cardiac.   PRECIZIE. In timpul procedurii, cunoscuta sub numele de ablatie prin cateter, chirurgul nu face nimic altceva decat sa asigure precizia robotului prin intermediul unei console cu joystick, vizualizand traiectoria firelor pe ecranul computerului. Unul dintre cele mai importante beneficii ale operatiei intermediate de robot este ca interventia dureaza mai putin, comparativ cu cea clasica, ceea ce inseamna mai multe operatii intr-un interval scurt. In plus, robotul fiind usor de manevrat, mai multi chirurgi vor putea efectua operatia. Cunoscuta fiind complexitatea operatiei clasice, numarul chirurgilor capabili sa realizeze manual ablatia prin cateter este destul de redus. De aceea, nu toti cei care sufera de tulburari de ritm cardiac au acces la acest tip de operatie la momentul potrivit... De exemplu, statisticile britanice arata ca doar 10% dintre persoanele cu fibrilatie atriala sunt tratate prin ablatie prin cateter. Iar numarul suferinzilor de aceasta afectiune atinge 50.000 doar in Marea Britanie. Fibrilatia atriala este una dintre cauzele majore ale accidentelor vasculare si infarct.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.