Mancam sau rulam? Omenirea are de ales intre cultivarea graului pentru combustibilii biologici destinati autovehiculelor si culturile destinate hranei. Ultima victima pe care oamenii de stiinta o atribuie incalzirii globale sunt spaghetele. Gustoasele paste fainoase italiene, subtiri si mladioase, garnisite cu sosuri care mai de care mai apetisante vor deveni mai scumpe de-acum inainte din cauza culturilor insuficiente de grau.   PRETURI MARI. Agricultorii italieni avertizeaza chiar ca, in septembrie, pretul unui pachet de spaghete va fi de cinci ori mai mare decat in prezent. Mario Rummo, presedintele Uniunii fabricantilor de spaghete, aminteste ca, in prezent, o jumatate de kilogram de spaghete costa in jur de 70 de euro centi in Italia si intre 60 de euro centi si 1,6 euro in Marea Britanie. Preturile vor creste din cauza recoltelor slabe si a numarului tot mai mare de fermieri care au inceput sa-si reorienteze productia de cereale catre industria de biocombustibil. Transformarea graului destinat alimentatiei in grau destinat biocarburantilor face parte dintr-o dezbatere amplu discutata in prezent in toate colturile lumii. Expertii avertizeaza ca stocurile de grau durum (soi cu spic scurt, cu ariste foarte lungi si rigide, cu bobul ascutit la ambele capete, care produce o faina mai putin panificabila) din Statele Unite si Europa se afla la cele mai mici cote. In consecinta, pretul la graul durum (din care se fac spaghetele italienesti) a crescut cu 50% anul acesta, la 110 euro/tona.   SCUMPIRI. Toata industria alimentara din Italia este afectata. Industria de panificatie a fost nevoita sa scumpeasca painea inca din februarie si anunta majorari semnificative pana la sfarsitul anului. Potrivit Programului pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU, industria biocombustibililor ar putea folosi mult mai mult grau decat s-a estimat pana in prezent. Pentru ca oferta trebuie sa faca fata cererii, se estimeaza ca folosirea biocombustibililor va creste cu 170% in urmatorii ani, scrie Daily Telegraph.