Presedintele Camerei Deputatilor il asigura pe ministrul de Externe ca Parlamentul va vota legea majorarii salariilor diplomatilor, desi presedintele Traian Basescu refuza sa o promulge.

Intr-o scrisoare adresata ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, considera ca refuzul presedintelui Traian Basescu de a promulga legea majorarii salariilor diplomatilor este „regretabil", deoarece nu sustine reprezentarea onorabila a Romaniei la nivel diplomatic in lume. Pe de alta parte, Olteanu spune ca marirea salariilor este o necesitate, diplomatii romani fiind mult mai prost platiti decit omologii lor si il asigura pe seful diplomatiei romane ca legea va fi revotata de Parlament.

Saptamina trecuta, seful statului a trimis Parlamentului spre reexaminare legea de modificare a Legii nr. 495/2004 prin care sint majorate salariile si drepturile banesti ale personalului din misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate. In cererea adresata Parlamentului de catre Presedintie se spune ca modificarile ar accentua diferentele de salarizare din sistemul bugetar. De asemenea, sint aduse obiectii fata de absenta surselor de finantare pentru majorari si fata de cuantumurile „excesive" ale majorarilor: cresteri intre 85 si 186% ale coeficientilor de multiplicare pentru functiile diplomatice si consulare si intre 186 si 204% pentru functiile de executie.